Ze leven vooral op donkere en koele plekken, vaak in voedselvoorraden zoals graan, die ze dan bevuilen. De kever kan ook voorkomen in huis en zo grote voorraden voedsel bederven, vooral als larve (meelworm). Op meelwormen komen ook veel vogelsoorten af, want die lusten graag insectenlarven.
Meelwormen kunt u aantreffen in voedselvoorraden, zoals graan en meel. Meelwormen boren zich graag in vaste stoffen, zoals meelspijzen en bakkerijproducten, maar ook in lompen. Daarnaast komt het voor dat er larven gevonden kunnen worden in hout of isolatiemateriaal.
Meeltorren leven van plantaardige en dierlijke producten en komen vooral voor in gebouwen, oude voorraden en in de buurt van vogelnesten. Het zijn afvalopruimers met een voorkeur voor plantaardig voedsel vooral wanneer het vochtig is opgeslagen en deels beschimmeld is. Meeltorren kunnen zeer goed vliegen.
Bewaar levende meelwormen op een koele plek (5 tot 10°C) in een plastic bakje met gladde wanden. Bijvoeren is bij koele bewaring niet nodig. Houdbaarheid circa 4 weken na aanschaf. Meelwormen zijn levende wezens en hebben zuurstof nodig.
Meeltorren in huis
Wanneer meeltorren in een woning worden aangetroffen zijn zij vrijwel altijd afkomstig uit vogelnesten, ze ontwikkelen zich in de achtergebleven voedselresten in het vogelnest en wanneer de vogels uitgevlogen zijn en het nest verlaten, kunnen ze via het dak in huis komen.
Het is wel uitkijken met levende meelwormen omdat ze kunnen bijten. Als een hamster de meelwormen levend in zijn wangzak hamstert dan kunnen er verwondingen ontstaan.
De meelwormen gaan vanzelf verpoppen na verloop van tijd zie foto: Eenmaal in bezit van de torren begin je weer met een bak met 1 a 2 cm aan voer (meel, Brinta en of zemelen en wortels) De torren leven ongeveer 4 maanden dus dit is de tijd dat ze aan de slag mogen om zoveel mogelijk nageslacht te maken.
een meelworm is belangrijk voor andere dieren omdat een meelworm word gegeten door dieren zoals, vogels, reptielen ,vogelspinnen, schorpioenen, bidsprinkhanen en sommige vissen.
Voer de meelwormen vrijwel direct en laat ze niet te lang staan, want dan worden de meelwormen zwart. Voor zowel in de koeling als er buiten geldt dat de meelwormen het beste in een bakje met gladde wanden bewaard kunnen worden. De meelwormen leven en hebben dus ten alle tijden voldoende zuurstof nodig.
De mot komt vaak ongemerkt het huis binnen via (dieren)voedsel wat u heeft gekocht. Het is niet de mot maar de rups (larve) van de voedselmot die voor besmetting van voedsel zorgt en ook schade toebrengt aan de verpakking van het voedsel zoals plastic en karton waar het voedsel in is verpakt.
Hoe herken je kleine beestjes in je meel? De eitjes van klanders, motten en wormen zijn piepklein en zodoende niet of nauwelijks met het blote oog te zien. Bovendien zijn ze doorgaans licht van kleur, waardoor ze ook niet opvallen. Kijk dus altijd goed voordat je meelproducten gebruikt.
Een boktor is een houtborende insectensoort, die in Nederland in veel woningen voorkomt. De boktor zelf is gelukkig niet gevaarlijk, maar de larven van deze tor zorgen wel voor enorme schade aan houten voorwerpen. Controleer een nieuw huis of object daarom altijd op de aanwezigheid van boktor.
Als je bijvoorbeeld ieder maand nieuw meel koopt, en dus meel niet langer bewaard dan een maand, is de kans gering dat je ooit te maken krijgt met beestjes. Ze hebben gewoonweg niet de tijd om uit de eitjes te komen en groot te groeien of zich te vermenigvuldigen.
Let op gaten in voedsel-verpakkingen
Voedselmotten kunnen niet alleen karton en papier doorbijten maar ook kunststoffen zoals plastik. Met name verpakkingen van producten waarvoor motten een voorkeur hebben: graan, graanproducten, pasta, rijst, noten, droog fruit, thee, specerijen, chocolade, bonbons en diervoer.
De meelworm leeft in de natuur van vermolmd hout, maar ook van onder andere tarwemeel en kan een plaag zijn voor graan- en meelverwerkende bedrijven. De meelworm wordt wel gevoerd aan in gevangenschap gehouden geleedpotigen als vogelspinnen, schorpioenen en bidsprinkhanen.
Hieronder enkele voorbeelden: Sprinkhanen hebben een beetje een nootachtige (walnoot) smaak. Meelwormen smaken wat meer naar popcorn en. Bufallo`s juist weer wat meer naar spek / bacon.
Meelwormen in het bijzonder zijn rijk aan natrium, kalium, ijzer en zink. Ook de vitamines B1 en B12 zijn overvloedig aanwezig. Zo passen deze lekkere insecten zeker en vast in een gezond en gevarieerd eetpatroon. Daarnaast is de productie van meelwormen een stuk minder belastend voor het milieu.
De volwassen insecten zijn eetbaar, maar ook de larven of de poppen. De insecten die in ons land worden aangeboden zijn meestal sprinkhanen, meelwormen en kevers. Ze zijn veilig om te eten mits je poten en vleugels verwijdert en ze niet rauw eet.
Volgens Wikipedia internet-encyclopedie gaan de stofwisseling trager, dus bewegen ze niet meer. Uit Wikipedia: Als de meelwormen juist langere tijd bewaard dienen te worden, kunnen ze het beste in de koelkast worden gezet. De stofwisseling gaat dan langzamer, waardoor de meelworm minder snel groeit.
De voedingsstoffen die insecten bevatten zijn vergelijkbaar met de voedingsstoffen die je in vlees tegenkomt; en dat maakt dat ook de bereidingswijze op veel manieren overeenkomt. Zo kun je jouw portie meelwormen koken, bakken, wokken, roosteren of zelfs frituren.
De meeltor is een zwart tot zwartbruine kever met gestreepte dekschilden. De onderzijde is wat roodbruin gekleurd. De kever is 13-18 mm lang en kan goed vliegen. De larven zijn cilindrisch van vorm, geelbruin gekleurd en kunnen tot 28 mm lang worden.
De meelwormen voed je door stukjes keukenafval in de kweektoren te leggen. En als ze groot genoeg zijn, gooi je ze in de pan. Soms kan het zo zijn dat sommige wormen al een coconnetje zijn geworden. Geen zorgen, je gooit ze gewoon weer in de verdieping bij de kevers, en zo begint de cyclus weer opnieuw.
Vroeger in bakkerijen waar bloem nog werd geleverd in juten zakken, werden die eenmaal leeg, op elkaar gelegd. Als die daar wat lang lagen zaten er gegarandeerd meelwormen tussen. Al eeuwenlang worden bakkers en anderen die met meel werken hierdoor geplaagd, vandaar heeft de worm die naam gekregen.
Door het hoge eiwit gehalte zijn de meelwormen aan veel dieren te voeren. Ze zijn onder andere geschikt voor tropische vissen, vijvervissen (waaronder koi), schildpadden, kippen en ander gevogelte. Het voer is goed, maar het gewicht kan iets meer nog!