Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
Bij ZorgDomein geven zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, complete en actuele informatie over hun zorgaanbod. Verwijzers, zoals huisartsen, vinden op hun beurt eenvoudig vervolgzorg. En ze overleggen via het ZorgDomein met andere zorgverleners over patiënten.
Lichamelijk welbevinden: Cliënten moeten kunnen rekenen op adequate gezondheidsbescherming en -bevordering, een schoon en verzorgd lichaam en smakelijke maaltijden, hapjes en drankjes. Mentaal welbevinden: Cliënten moeten kunnen rekenen op respect voor, en ondersteuning van, de eigen identiteit en levensinvulling.
Het zorgleefplan, of ook wel ondersteuningsplan, helpt de cliënt zo te ondersteunen dat hij zijn leven (ondanks ziekte of beperking) zoveel mogelijk kan voortzetten zoals hij dat wil. De voorkeuren, vragen, behoeften of doelen van de cliënt zijn het uitgangspunt van het zorgleefplan.
Participatie houdt in dat inwoners actief meedoen. Er zijn grofweg twee verschillende vormen van participatie. Die zijn om verschillende redenen allebei belangrijk voor lokaal gezondheidsbeleid: Burgerparticipatie: ook wel inspraak of 'beleid beïnvloedende participatie' genoemd.
De Participatiewet (PW) is het sociale vangnet voor alle personen vanaf 18 jaar die niet zelf een inkomen kunnen verdienen. Als u niet kunt werken, geen inkomen of een te laag inkomen hebt om van te leven, kunt u een beroep doen op de gemeente voor een bijstandsuitkering.
De betrokkenheid van familie en vrienden bij de zorg voor een naaste is van grote waarde. Familieleden zijn vertrouwd en geven betekenis aan het leven van de cliënt. Gelijkwaardige samenwerking met familie is zo langzamerhand vanzelfsprekend.
Vier levensdomeinen in het zorgleefplan
Het zorgleefplan is geordend volgens vier levensdomeinen. - Woon- en leefomstandigheden; - Participatie; - Mentaal welbevinden; - Lichamelijk welbevinden en gezondheid.
Wie maakt een zorgplan en wanneer? U stelt samen met uw zorgaanbieder of zorgverlener een zorgplan op. Als het gaat om zorg voor iemand die wilsonbekwaam is, dan doet de wettelijke vertegenwoordiger dit. De zorgaanbieder kan een thuiszorgorganisatie zijn, een verpleeghuis of een instelling voor gehandicaptenzorg.
Urenregistratie van extramurale zorg met behulp van PDA's (Personal Digital Assistant) biedt cliënten meer transparantie en leidt tot kostenbesparing en meer betrouwbaarheid in de zorgregistratie.
Psychisch welbevinden is 'je goed voelen in je vel': een gevoel dat zowel jongere als oudere mensen nastreven. Welbevinden wordt individueel zeer verschillend ervaren: het gaat om het evenwicht tussen je verwachtingen en de werkelijke situatie en tussen je draagkracht en de last die je moet dragen.
Bij mentaal welbevinden gaat het om aspecten als tevredenheid, geluk en kwaliteit van leven. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld gevoelens van stress, angst of somberheid. Bij psychische stoornissen is op basis van de aard en ernst van de psychische klachten een diagnose gesteld.
Welbevinden is de mate waarin iemand zich tevreden voelt over het leven. De eigen lichamelijke en psychosociale gezondheid en de omstandigheden waarin iemand leeft, zijn mede bepalend voor de mate van welbevinden. Welbevinden is volgens het woordenboek synoniem aan welzijn.
Een ZD-code is een code van ZorgDomein. Dit is een digitaal systeem waarmee veel artsen en specialisten werken. De arts of specialist verstuurt uw informatie via ZorgDomein met uw unieke ZD-code naar het CBR.
12. Kunnen alle artsen en specialisten met ZorgDomein werken? In principe kan straks elke arts en specialist met een account bij ZorgDomein formulieren digitaal gaan indienen.
ZorgDomein is uitgegroeid tot het grootste digitale en onafhankelijke zorgplatform van Nederland. Vrijwel alle huisartsen, ziekenhuizen, zelfstandige behandelklinieken en laboratoria in Nederland maken gebruik van ZorgDomein. Evenals veel GGZ-, VVT-instellingen, gemeenten, paramedici en vrijgevestigde professionals.
Het zorgleefplan vermeldt de indicatie, een beeld van de zorgvraag, de reële zorgbehoefte en de afgesproken zorg. Daarnaast worden doel, inhoud en tijdstip van de zorg en ondersteuning vastgelegd.
De Zelfredzaamheid-Matrix brengt de vraag en de mate van zelfredzaamheid van de cliënt in kaart. U kunt het instrument gebruiken bij de intake, de voortgang en bij de afsluiting van het ondersteuningstraject. Door op meerdere momenten te toetsen, krijgt u inzicht in de vooruitgang die is geboekt.
Een leefplan is een hulpmiddel waarmee je cliënt in kaart brengt hoe zijn persoonlijke situatie is op een aantal levensterreinen. En wat de behoeftes zijn aan ondersteuning hierbij.
Er komt steeds meer besef dat actief luisteren naar ervaringen van patiënten/cliënten en hun naasten de kwaliteit en veiligheid van de zorg sterk kan verbeteren zonder dat daar grote veranderingstrajecten voor nodig zijn. Dit noemen we patiënten/cliënten participatie.
Wellicht het grootste pluspunt: in Omaha System kun je zowel problemen, interventies als resultaten geclassificeerd vastleggen. Het sturen op resultaten wordt hierdoor een stuk eenvoudiger. Ook gegevens over de zelfredzaamheid van de cliënt en de inzetbaarheid van het steunsysteem kunnen eenduidig worden vastgelegd.
Voor het opbouwen van een prettig contact en fijne samenwerking kan de COUP-werkwijze helpen. COUP is de afkorting van Contact leggen, Ondersteunen, Uitnodigen en Participeren.
Het SOFA-model helpt bij een goed samenspel en een duurzame samenwerking met mantelzorgers. Het model gaat uit van verschillende rollen die een mantelzorger kan vervullen: partner in de zorg, hulpvrager, naaste en expert. Deze rollen kunnen per dag of zelfs per moment verschillen.