Roze tomaten
Ze hebben een zachtroze gloed en zijn zeer smaakvol. Ze zijn vaak zelfs lekkerder dan een rode tomaat, soepel en zacht van smaak. In Japan hebben ze al 100 jaar een voorkeur voor roze tomaten vanwege die lekkere smaak en structuur. Je zou ze misschien zelfs de Rolls Royce onder de tomaten kunnen noemen.
Vleestomaat. De vleestomaat heeft een lichtzoete smaak en het is één van de grootste tomatensoorten die er is. Doordat de vleestomaat ook erg groot is, leent de vleestomaat zich super goed wanneer je een gevulde tomaat wilt maken. De vleestomaat kenmerkt zich door het weinige vocht en pitjes dat in de tomaat zit.
Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat. Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen. De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de hollandse tomaten.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Kinderen zijn er dol op, zelfs lastige groente-etertjes laten zich verleiden. Snoeptomaatjes zijn de kleine variant van pomodori-tomaten. Waar komen de snoep cherrytomaten vandaan: Van oorsprong komen alle tomaten uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika.
1 - Zasweet. Een gewone ronde cherrytomaat, met een fantastische smaak. Dit cherrytomaten soort behoort tot de best smakende tomatenrassen die er bestaan. Hij is heerlijk sappig en heeft een bijzondere bloemige zoete smaak.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
San Marzano, waar te koop in Nederland? San Marzano tomaten zijn in Nederland te krijgen, maar je moet er een klein beetje moeite voor doen. Er zijn wel webwinkels (in de webshop van italieplein bijvoorbeeld) of delicatessenwinkels te vinden die San Marzano tomaten in blik verkopen.
Volgens de kwekers hebben de zwarte tomaten een hartige smaak, terwijl de witte exemplaren vooral zoet smaken.
De vleestomaat kan door zijn stevige structuur goed gebruikt worden in warme gerechten. Je kunt ze bakken in de koekenpan of wok, maar ook braden of grillen. De vleestomaat behoudt namelijk zijn vorm en wordt geen puree. Door zijn grote vorm is de vleestomaat ook heel erg geschikt om te vullen.
Gele tomaten zijn lekker fris en zien er kleurrijk uit. Ze zijn iets minder zoet dan de rode variant, waardoor je er bijvoorbeeld een heerlijke gele tomatensoep van maakt. Ook in een salade komt de gele tomaat goed tot hun recht.
Inderdaad, de lekkerste tomaat voor pizza en soep is de Italiaanse San Marzano tomaat: op zich niet echt de lekkerste tomaat om zo te eten, ietwat droog en bloemig. San Marzano's zijn Romatomaten, ook wel pruimtomaten genaamd en zijn langwerpig van vorm.
De Delicious is de houder van het wereldrecord grootste tomaat ter wereld! Het record staat op zo'n 3,5 kilo! Het gemiddelde gewicht van de tomaat is 500 gram.
Vraag: Amerikaans onderzoek zou hebben uitgewezen dat tomaten in blik niet gezond zijn. Wat is hiervan waar? Antwoord: In de coating (binnenzijde) van (groente)blikken zit de stof bisphenol A (BPA). Dit is een ongezond op een hormoon lijkend stofje, dat zich kan verplaatsen naar de inhoud van het blik.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
De hele tomaten zijn meestal gepeld en dus nog 'heel', deze kun je gebruiken voor een saus waar je wat meer structuur in wilt. Hetzelfde geldt voor tomatenblokjes, deze zijn soms niet gepeld, maar al wel kleiner gemaakt. Tot slot zie je ook steeds vaker tomato frito in de supermarkt.
Romaatjes zijn kleine ovale tomaatjes die net iets groter zijn dan cherrytomaatjes. Ze zijn kruidiger van smaak dan cherrytomaatjes.
De vleestomaat is een van de grootste soorten tomaten. Door zijn grootte erg geschikt om te vullen. De vleestomaat kan door zijn stevige structuur goed gebruikt worden in warme gerechten. Je kunt ze bakken in de koekenpan of wok, maar ook braden of grillen.
Een struik tomaat is een zelf toppende tomaat. Dit houdt simpelweg in dat als de plant zijn maximale hoogte heeft bereikt hij stopt met groeien. Veel struiktomaten zijn compact en erg geschikt voor het kweken van tomaten op het balkon of in potten in je tuin.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.