Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Onder de kazen is mozzarella een gezondere keuze dan bijvoorbeeld harde of vette kazen, zoals Gouda, parmezaan of roomkaas. Mozzarella heeft immers een vetgehalte van 45 % op droge stof, maar bevat veel vocht. Daardoor heeft het per 100 gram een relatief laag vetgehalte en dus ook minder verzadigd vet.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Jonge kaas is het slankst
Dat komt doordat er minder vocht in oude kaas zit. Vocht bevat geen vet, de 'droge stof' wel. Jonge kaas bevat meer vocht en, in verhouding, dus minder vvet.
Ja, mozzarella is gezond. Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas.
Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.
Kies voor magere mozzarellakaas in plaats van hele mozzarellakaas. Meet de kaas af voordat u deze aan uw maaltijd toevoegt en pas uw andere voedingskeuzes gedurende de dag aan op de calorieën uit de mozzarellakaas.
Wel is mozzarella in het algemeen zoutarmer dan de meeste kazen. Het bevat maar iets meer dan een gram zout per 100 gram. De hoeveelheid vet is ongeveer zo hoog als bij 30+-kaas: 19 gram per 100 gram. Dat valt binnen de grenzen die gezond zijn, als je het enigszins met mate eet.
Hoewel ze op dat kaasplankje erg lekker zijn, vallen zachte kazen zoals Camembert, brie en triple-crème (kaas verrijkt met room) in de categorie ‘minder gezond’ vanwege hun verzadigde vetgehalte.
Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon.Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
De go-to kaas van White is mozzarella, die weinig verzadigd vet bevat, slechts 3 gram. En het beste van alles is dat mozzarella slechts 18 milligram cholesterol bevat , wat bijzonder laag is vergeleken met veel andere soorten kaas.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Saputo Cheese USA heeft een van de meest uitgebreide lijnen van USDA-gecertificeerde biologische kaassoorten in de Verenigde Staten. Dit zijn kazen die vrij zijn van pesticiden, GMO's, antibiotica en hormonen, gemaakt zonder gebruik van dierlijk stremsel of kunstmatige kleurstoffen.
Minste vet in Hüttenkäse, roomkazen het vetst
De roomkazen, de naam zegt het al, bevatten het meeste vet. Boursin staat hiermee aan kop met 41 gram vet, waarna Paturain volgt met 35,3 gram vet per 100 gram kaas. In de roomkazen zit dus meer vet dan in de oude 48+ kaas (34 gram).
In vergelijking met andere kazen bevat mozzarella minder vet en kilocalorieën. Ook zit het boordevol gezonde voedingsstoffen: mineralen als zink, calcium, fosfor en magnesium. Daarnaast is het rijk aan vitamines en past dus prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Naast verzadigde vetten zorgen grote hoeveelheden vlees en (gesmolten) kaas ook voor slakken in je darmen. Het vermijden van deze twee is simpel: eet vaker vis in plaats van vlees en vervang kaas door hüttenkäse, mozzarella of feta kaas en je zal direct merken dat je minder last van je darmen hebt.
Buffelmozzarellakaas bevat minder vet en calorieën dan andere soorten mozzarellakaas. Het is ook een goede bron van eiwitten en calcium. Buffelmozzarellakaas wordt beschouwd als een gezonde kaasoptie en kan worden genoten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het heeft een leliewitte kleur die gemakkelijk te herkennen is.
Mozzarellakaas kan worden beschouwd als een gezonde voedingsoptie als het met mate wordt gegeten . Het is een goede bron van eiwitten, calcium en fosfor, en bevat minder vet en natrium dan veel andere soorten kaas.
1. Parmezaanse kaas : beste kaas voor gewichtsverlies. Met slechts 20 calorieën per eetlepel is Parmezaanse kaas de perfecte gezonde kaastoevoeging om uw pastagerecht of stevige soepen te verbeteren! Parmezaanse kaas bevat niet alleen weinig calorieën, maar ook veel proteïne, waardoor u langer verzadigd blijft.
Helpt bij gewichtsbeheersing
Afhankelijk van uw gevoeligheden en wat u kunt eten, kan mozzarellakaas u enorm helpen met gewichtsverlies en -beheer . Vanwege de hoge proteïne geeft mozzarellakaas u een veel voller gevoel dan andere voedingsmiddelen.