Van Goulashsoep, Tiroler Gröstl, Käsespätzle, Knödels, Schnweinsbraten, Wiener Schnitzel en Sauerkraut mit Bratwurst, alles smaakt even lekker. Naast hartig zijn de Oostenrijkers ook meester in zoete gerechten en taarten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Apfelstrudel, Sachertorte, Kaiserschmarrn of Salzburger Nockerl.
Oostenrijk: Budget voor kleding en de prijs van sigaretten
Gemiddeld is het budget voor shopping in Oostenrijk zo'n 5% goedkoper in vergelijking met Nederland.
De prijzen liggen in Oostenrijk veelal niet hoger als in Nederland, en ook Oostenrijk heeft goedkope supermarkten als Aldi (in Oostenrijk onder de naam Hofer), de Lidl, de Pennymarkt en de Norma. Supermarkten als M-Preis, Spar en Bila zijn stukken duurder.
Oostenrijkers zijn zeker buiten de eigen kring veelal beleefder en minder direct dan Nederlanders en zullen bewust vermijden om anderen op gevoelige punten te raken. Daarom vinden ze Nederlanders wel eens lomp en luidruchtig, maar dat houden ze uiteraard voor zich.
Oostenrijk prijzig
Opmerkelijk: in Oostenrijk liggen de prijzen in de horeca lager dan in Nederland, maar zijn de boodschappen juist weer veel duurder. In het Alpenland is vooral vlees erg duur, dus wie van barbecueën houdt, kan beter een camping in Spanje, Duitsland of Italië boeken.
Wettelijk toegestane openingstijden: maandag tot vrijdag: 5.00 tot 21.00 uur, zaterdag tot 18.00 uur. De daadwerkelijke openingstijden van de winkels zijn verschillend, meestal van 9.00 tot 18.00 uur. (levensmiddelenwinkels vanaf 8.00 uur), zaterdag tot 13.00 uur respectievelijk 17.00 uur.
In Oostenrijk bestaat het ontbijt vaak uit broodjes met verschillende soorten jam en honing. Ze houden namelijk erg van zoetbeleg. Ze eten voornamelijk kaiserbroodjes, maar je kan er ook gewoon een boterham nemen. Hier wordt vaak koffie, thee of vruchtensap bij gedronken.
Aan het einde van de dag wordt het tijd voor de belangrijkste maaltijd voor de Oostenrijkers. Vanaf 18.00 uur begint men hier aan het avondeten. Dit diner bestaat meestal uit 3 gangen, met soep als voorgerecht.
Landen met Aldi-vestigingen
Aldi Süd is actief in Oostenrijk (Hofer), Zwitserland (Aldi Suisse), China, de VS, Ierland, Slovenië (Hofer), Hongarije, Australië en het Verenigd Koninkrijk. In 2008 opende Aldi Süd zijn eerste vestiging in Griekenland.
Lidl. Lidl is een Duits bedrijf. En in Duitsland spreken ze Lidl niet uit als liddel maar als liedel.
Veruit het duurste land is Oostenrijk, waar de prijzen voor eten gemiddeld 27 procent boven gemiddeld liggen. Frankrijk is gemiddeld 16 procent duurder, Italië 13 procent en Duitsland 2 procent.
Hierdoor zijn boodschappen in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Met name voor (sterke)drank, vlees, wasmiddel, diervoeding en drogisterij artikelen (vooral de DM drogist is heel voordelig!) betaal je in Duitsland minder dan in Nederland.
Prachtige berglandschappen én stralend zonnig weer, het kan in Karinthië! De streek in het zuiden van Oostenrijk heeft opvallend veel zonuren en daardoor doet het klimaat Mediterraan aan. De zon staat in de zomermaanden honderden uren te blaken aan de hemel.
'Oostenrijkers nemen de regels serieus. FFP2-mondmaskers werden hier intensief gedragen. Inmiddels zijn zulke medische mondkapjes alleen nog maar verplicht in medische instellingen. Toch dragen veel Oostenrijkers nog steeds een medisch mondkapje in bijvoorbeeld winkels; ze nemen hun eigen veiligheid serieus.
In ziekenhuizen, apotheken en zorginstellingen zijn FFP2-mondmaskers nog wel verplicht. En ook in de tram en bus in Wenen moet je een mondkapje dragen. Net als in Nederland zien we hier een toename in de besmettingen. Dus bereid je goed voor: neem voor de zekerheid je QR-code en een FFP2-mondmasker mee.