Robbenboot m.s. Ameland is het grootste en gezelligste rondvaartschip op het Wad. Het reisdoel is de zeehondenbank tussen Terschelling en Ameland. Daar zijn de robben gegarandeerd van dichtbij te bewonderen.
Ze zitten overal. De meeste zeehonden liggen op de zandplaat ten westen van Ameland, maar je kunt ze met een beetje geluk ook spotten in de Waddenzee tijdens je overtocht met de veerboot. Aan de westkust van Ameland (bij het Borndiep) vanaf het strand kun je ze op de zandbank zien liggen genieten van de zon.
Een Robbentocht duurt ca. 2 uur. Onderweg vertelt Mario, de schipper én eigenaar van ms Zeehond, iedere vaart “live” over Ameland, de natuur en natuurlijk over de zeehonden die in deze altijd prachtige Waddenzee te zien zijn.
Gewone zeehonden leven langs vrijwel alle kusten van de noordelijke Atlantische en Stille Oceaan en aangrenzende zeeën. Ze zoeken hun rustplekken in getijdengebieden en riviermondingen, waar rustige zandplaten of stenen droogvallen.
Op de diverse eilanden in Noord-Holland zijn er wilde zeehonden te bezichtigen. Tussen Ameland en Terschelling heeft u de meeste kans dat u een zeehond van dichtbij ziet. Hier zijn ze te vinden op de zogenaamde "zandbanken".
In een notendop: Texel is het grootste en drukste eiland, Terschelling het bekendste, Vlieland het hipste, Ameland het rustigste en Schiermonnikoog is het kleinste eiland uit het rijtje.
Terschelling is misschien wel het mooiste Waddeneiland van Nederland. Toen wij Terschelling voor het eerst bezochten werden we aangenaam verrast door de schoonheid van het eiland. Het Waddeneiland heeft namelijk prachtige zandstranden, een fraaie natuur en als je gaat fietsen of wandelen dan zie je bijna geen auto's.
De meeste zeehonden leven echter in de Waddenzee. Dat is hun favoriete plek, vanwege de vele zandbanken waarop ze lekker kunnen luieren. Ook de Zeeuwse Delta is om die reden geliefd. Maar zeehonden houden van zwemmen en kunnen flinke afstanden afleggen.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden.
Ze zwemmen rustig van de Waddenzee naar Engeland en weer terug. Ze zijn ook minder schuw en veel nieuwsgieriger dan de gewone zeehond. De jongen worden midden in de winter geboren op rustige zandstranden of droge zandruggen in de Waddenzee.
Zeehondenvlees is traditioneel belangrijk voor de Inuit, de inheemse bevolking uit het noorden van Canada. Zij hebben toestemming om op zeehonden te jagen. Daarnaast vindt ieder jaar een commerciële jacht plaats, hoofdzakelijk gericht op de pels van jonge zeehonden.
Zeehonden kunnen zowel op het droge als in het water slapen. In het water slapen ze rechtop drijvend als een grote dobber, of horizontaal drijvend aan de oppervlakte. Omdat ze tijdens het slapen niet actief zwemmen kunnen ze lang zonder adem. Er zijn gevallen bekend van zeehonden die een half uur onder water bleven.
Zeehonden zijn slimmer dan je misschien denkt. Vooral grijze zeehonden zijn, door hun nieuwsgierige en onderzoekende aard, tot veel in staat. Met eindeloos geduld weten ze uit te vinden hoe iets open of los moet worden gemaakt. Ook wij staan nog regelmatig voor verrassingen!
Tussen twee uur voor laag water tot een uur na laag water liggen de zeehonden meestal te zonnen op een zandbank. Het beste kan je met verrekijker of een fototoestel met veel zoom kijken. Op die manier zie je de zeehonden ook vanaf het strand.
In Nederland leven zeehonden voornamelijk in de Waddenzee, maar ze komen ook voor langs de Noordzeekust, bijvoorbeeld in de Zeeuwse delta. De Waddenzee is belangrijk als rustplaats en geboorteplaats voor zeehonden. Maar daarnaast is het ook een uniek natuurgebied.
De gewone zeehond voedt zich met een breed assortiment vis, inktvis, krab en kreeft. Het mannetje wordt maximaal 26 jaar oud, het vrouwtje 32 jaar. Hun belangrijkste natuurlijke vijanden zijn de haai en de orka.
Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50. Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo'n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo'n 30 euro betaalt.
Texel is het meest populaire Waddeneiland. Het is dan ook het eerste eiland wanneer je boot vanaf Den Helder pakt en bovendien is het er berengezellig. Op Texel vind je veel restaurants en dat komt omdat het eiland op culinair gebied veel te bieden heeft.
Texel staat voor groot, Vlieland is chique, Terschelling artistiek, Ameland knus en kindvriendelijk en Schiermonnikoog is een en al natuur. Wij hebben de kenmerken van elk eiland voor je op een rijtje gezet, zodat je de voor jou perfecte bestemming kunt kiezen.