Neurotransmitters en depressie Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang.
Bovendien bleek dat bij huidige depressieve personen de ernst van de symptomen samenhing met de concentratie vitamine D in het bloed: hoe ernstiger de symptomen, des te groter het vitamine D tekort. Ook blijkt het risico op een depressie na 2 jaar groter te zijn bij een vitamine D tekort bij de eerste meting.
Vitamine D en depressieve klachten
Vaak wordt een vitamine D-tekort als oorzaak van de depressieve klachten gezien. Echter, het kan ook andersom zijn. Depressieve klachten kunnen leiden tot een tekort aan vitamine D.
Deze gevolgen van cortisol lijken op sommige symptomen van depressie, zoals een verminderde eetlust, slaapproblemen en libidoverlies. Een tijdelijke verhoging van het cortisol-niveau is gunstig maar een langdurige verhoging kan nadelige gevolgen hebben voor onder andere de hersenen, het hart en de bloedvaten.
Er is niet één speciale oorzaak voor het ontstaan van een depressie. Het is bijna altijd het gevolg van een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid is de belangrijkste natuurlijke (biologische) factor. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere.
Onderzoekers stellen dat je met een bloedtest op een betrouwbare manier een beginnende depressie kan detecteren. Als de test ook in verdere studies zijn waarde blijft bewijzen, zou het de standaard kunnen worden voor het constateren van depressies, zo denken de onderzoekers..
Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel. Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend.
Wanneer tijdens je menstruatiecyclus het oestrogeen hormoon minder wordt en het progesteron hormoon opkomt, kun je te maken krijgen met het premenstrueel syndroom (PMS). Hierdoor kun je last krijgt van angsten, stemmingswisselingen, kramp en pijn.
Maar als de hersenen de gelukshormonen dopamine, endorfine en oxytocine onvoldoende aanmaken of verstoord worden door een toestroom van blokkerende stoffen, wordt je ongelukkig.
De schommelingen in oestrogeen en progesteron kunnen gevoelens van prikkelbaarheid, angst, verdriet of stemmingsveranderingen oproepen.
Voor meer ontspanning kan een magnesium (voet)bad een optie zijn. Wij adviseren u magnesium te gebruiken bij een depressie of stemmingswisselingen. Magnesium spoort serotonine aan wat zorgt voor een beter humeur.
Sint-Janskruid staat bekend als één van de beste natuurlijke antidepressiva wegens stemming verbeterende effecten. Er zit hyperforine in het plantje wat zorgt voor een beter humeur. De werking is zelfs vergelijkbaar met antidepressivum.
Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline. Tricyclische antidepressiva regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine en norepinefrine, twee van nature voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemming en emoties. Hierdoor vermindert de depressie en verbetert de stemming.
Sommige van de beste serotonine boosters zijn natuurlijke voedingssupplementen die rijk zijn aan tryptofaan zoals 5-HTP, een aminozuur dat het lichaam nodig heeft om stofje aan te maken. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat niet door uzelf kan worden aangemaakt en daarom uit voeding moet worden verkregen.
Antidepressiva gaan over het algemeen niet goed samen met het gebruik van supplementen met ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia (een bron van tryptofaan).
Stemmingswisselingen
Dit komt doordat vitamine B6 nodig is bij het maken van verschillende neurotransmitters, zoals serotonine en gamma-aminoboterzuur (GABA), die je humeur beïnvloeden.
Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen. In samenspraak met een arts kunnen ook bepaalde supplementen een oplossing bieden.
Gevolgen van te weinig endorfine
Wanneer je hersenen een tijdje te weinig of helemaal geen endorfine aanmaken kun je een somber worden. Je lichaam gaat dan op zoek naar iets dat ervoor zorgt dat endorfine weer wordt aangemaakt. Zo kun je bijvoorbeeld trek krijgen in suiker of vet, zoals een reep chocolade.
Er zijn vier cruciale gelukshormonen die alle positieve gevoelens in je lichaam reguleren: endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine. Endorfine wordt ook wel het energiehormoon genoemd, omdat je van dit gelukshormoon onder andere meer energie en minder pijn krijgt.
Progestageen zorgt bij hen voor nog meer verlaging van het 'gelukshormoon', ook wel het serotoninegehalte.Tijdens de stopweek kunnen die depressieve gevoelens dan naar boven komen. De ene vrouw reageert gevoeliger op een pil combinatie dan de andere vrouw.
Emotionele tranen bevatten hormonen met proteïne zoals prolactine, corticotropine en leucine. Deze hebben een pijnstillende werking.