Natuursteen zoals graniet, kwartsiet, basalt en leisteen bevatten nagenoeg geen kalk. Men kan natuursteen vloeren vervaardigd van dit materiaal op andere wijze onderhouden dan vloeren van kalkhoudend natuursteen zoals marmer.
Let er daarbij wel op dat je niet te veel water gebruikt. Leisteen is namelijk vrij poreus, waardoor de steen snel water opneemt, wat tot vlekken kan leiden. Droog de vloer nadien altijd met een droge microvezeldoek.
Het is een duurzame vloer die heel geschikt is voor in de woonkamer en keuken, maar ook voor de badkamer of buiten op het terras. Bovendien zijn leisteen vloertegels weinig gevoelig voor krassen en vlekken.
Kalkhoudend natuursteen is een verzamelnaam voor alle natuur-steensoorten met als hoofdbestanddeel calciumcarbonaat. Tot deze groep behoren marmer- en kalksteensoorten, zoals carrara marmer, travertin, kalksteen en blauwe hardsteen.
De meeste soorten leisteen zijn zuurbestendig, maar soorten zoals Italiaanse kleurlei is wel zuurgevoelig.
Wilt u uw leisteen vloer grondig reinigen? Gebruik voor het reinigen van leisteen nooit zuurhoudende schoonmaakproducten, zoals anti-kal, schoonmaakazijn, chloor of allesreiniger. Deze producten kunnen het oppervlak van de leisteen aantasten. Dweilen of afnemen van uw vloer kunt u altijd doen met een zachte (edel)zeep.
Hoe leisteen impregneren? Bij leisteen impregneren wordt er een zogenoemd impregneermiddel op de leisteen aangebracht. Dit middel zorgt ervoor dat water en vuil de steen niet kunnen schaden. Het laagje impregneermiddel trekt in de tegel en beschermt deze van binnenuit tegen invloeden van buitenaf.
Natuursteen zoals graniet, kwartsiet, basalt en leisteen bevatten nagenoeg geen kalk. Men kan natuursteen vloeren vervaardigd van dit materiaal op andere wijze onderhouden dan vloeren van kalkhoudend natuursteen zoals marmer.
Kalkaanslag verwijderen natuursteen
Laat dan een druppeltje azijn vallen op een onzichtbaar plekje. Gaat het schuimen, dan zit er kalk in het natuursteen. De beste manier om kalkaanslag op kalkhoudende natuursteen te verwijderen is met HG natuursteen cement- en kalksluier verwijderaar.
Blauwe steen is net als marmer een kalksteen. Anders dan marmer, dat veelal wit of grijs van kleur is, is blauwsteen blauwgrijs van kleur. De kalksteen bevat overigens niet alleen kalk van water, maar ook kalk van skeletten van kleine diertjes als schelpdieren en sponsdieren.
Nadelen van natuursteen:
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
De meeste bekende soorten natuursteen zijn: kalksteen, leisteen, graniet, marmer, kwartsiet, gneis en travertin.
De voordelen van leisteen
Lei is ook vochtbestendig, kan vorst en hitte tot 200 graden verdragen en verkleurt niet door de zon of andere omstandigheden, zoals zeelucht. Het is dus niet voor niets dat kerken en andere oude gebouwen eeuwen geleden al werden voorzien van leien daken.
Doordat de tegels van leisteen gelaagd zijn is slijpen, schuren en polijsten niet mogelijk. Leisteen kan echter wel volledig gereinigd worden met speciale middelen en vervolgens kan de gehele vloer ingezet worden met leisteenolie.
Schone dweil, mop of microvezeldoek.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Azijn: een echt wondermiddel tegen kalkaanslag in de badkamer is azijn. Je kan natuurazijn (eventueel verdund met water) gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt sneller omdat het zuurder en dus krachtiger is tegen kalk. Citroen: zuur is de grote vijand van kalkaanslag.
Leisteen of schiefer (Engels: slate; Duits: Schiefer) is een metamorf gesteente dat gekenmerkt wordt door een duidelijke, dominante foliatie van afwisselende laagjes kwarts met veldspaat en laagjes mica. Dankzij deze foliatie heeft leisteen een sterke splijting en verbrokkelt het in dunne, plaatvormige brokken.
Omdat de steen kalk bevat, mag je hem in geen geval reinigen met zure of bijtende schoonmaakproducten. Door zijn grove poriën is zandsteen behoorlijk poreus, wat betekent dat vuil makkelijk door het oppervlak dringt. Daarom is impregneren aangewezen voor zandsteen binnenshuis.
zoeten. Zoeten is de laatste fase van het schuurproces bij natuursteen. Hierbij wordt het vlak met fijnkorrelige middelen nageschuurd (vroeger paste men een mengsel van rauwe en gekookte lijnolie toe, tegenwoordig zoet men met een schuurschijf).
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Boenzeep is een natuurlijke zeep met plantaardige oliën. Hiermee kunt u de toplaag van natuursteen reinigen en voeden. Door de toplaag te voeden wordt uw natuurstenen minder gevoelig voor beschadigingen en verkleuring.
Natuursteen schoonmaken op je terras, oprit of tuinpad kan gebeuren door regelmatig te schrobben met neutrale natuurzeep. Het voedende bestanddeel in deze neutrale natuurzeep, lijnolie, zal zorgen voor bescherming terwijl andere bestanddelen zorgdragen voor reiniging.