Een totaal cholesterol onder de 5 mmol/L is goed. Meer dan 8 mmol/L noemen we sterk verhoogd.
Een gezond cholesterol is lager dan 5,0 mmol/l. Volgens de Nederlandse Hartstichting heeft momenteel wel 65% van de Nederlandse volwassenen tussen 30 en 70 jaar te maken met een (licht) verhoogd gemiddelde (meer dan 5 mmol/l). Een cholesterolwaarde hoger dan 6,5 mmol/l wordt gezien als een verhoogde cholesterolwaarde.
Het totaal cholesterol is al het cholesterol in het bloed bij elkaar opgeteld: Normaal: lager dan 5. Verhoogd: tussen de 5 en 8. Sterk verhoogd: boven de 8.
(veel buikvet) neemt de hoeveelheid triglyceriden toe, terwijl het 'goede' HDL-cholesterol. HDL wordt het 'goede cholesterol' genoemd. HDL transporteert het teveel aan cholesterol in LDL naar de lever. Via de lever komt het cholesterol in de darmen en verlaat het het lichaam via de ontlasting.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Een hoog cholesterol is geen ziekte. Het geeft geen klachten. Een hoog cholesterol kan de bloedvaten wel nauwer maken. Een hoog cholesterol vergroot daardoor het risico op hart- en vaatziekten.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Het hebben van cholesterol is dus goed. Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Licht verhoogd: Bij een cholesterol tussen 5 mmol/l en 6,5 mmol/l is het risico op hart- en vaatziekten licht verhoogd. Op basis van een lipidenprofiel kan worden onderzocht hoeveel 'goed' (HDL) en 'slecht' (LDL) cholesterol in het bloed aanwezig is.
Stress is heel normaal bij een onverwachte of spannende gebeurtenis. Het helpt dan om scherp te blijven en alert te reageren. Aanhoudende stress kan echter leiden tot een hoge bloeddruk en hoog cholesterol en daarmee tot hart- en vaatziekten.
Xanthelasma ontstaat door een te hoog cholesterol en ziet eruit als geelwitte verdikkingen rondom de ogen. Vaak worden de verhevingen zowel door mannen als vrouwen als cosmetisch storend en “ongezond” gezien door de opvallende gele kleur die xanthelasma kan hebben.
Zelf testen
Een zelftest is te koop bij de drogist of apotheek. Je moet dan een druppel bloed op een speciaal stripje laten vallen. Je krijgt direct de uitslag. De zelftest geeft je een indruk van het cholesterolgehalte in het bloed.
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. De kleurstof lycopeen kan in de juiste concentratie onder andere bijdragen aan: Het beschermen van je lichaam tegen oxidatieve stress. Het verlagen van je LDL-cholesterol (het type cholesterol dat de kans op hart- en vaatziektes verhoogt)
Nieuw onderzoek van de Aarhus universiteit in Denemarken concludeert nu dat brie, camembert, roquefort of eender welke andere vette Franse kaas naar keuze zou helpen om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval afneemt.
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Hart- en bloedvaten
Onderzoek wijst dat bij een half uur wandelen de bloeddruk wordt verlaagd en het cholesterolgehalte in het bloed lager wordt. Als dat al na 30 minuten wandelen gebeurt, dan werkt een uur wandelen al helemaal bevorderend voor je hart- en bloedvaten.
Een grootschalig onderzoek dat in 2014 gepubliceerd werd, wijst uit dat zowel wandelen als hardlopen het risico kan verlagen op hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, diabetes en mogelijk ook hart- en vaatziekten.