Hoe begin je? Begin met die borstvoeding afbouwen waarbij je de minste stuwing voelt.Bouw vervolgens om en om de borstvoedingen af (borst – fles – borst) tot je overdag op volledige voeding uit de fles zit. Je houdt dan de laatste avond- en de eerste ochtendvoeding over.
Begin bijvoorbeeld door 1 of 2 borstvoedingen per dag te vervangen een flesje. Trek voor elke stap een aantal dagen uit: na een dag of 3, 4 kan je nog een extra voeding vervangen. Als je geleidelijk afbouwt, zullen je borsten vanzelf wennen aan de nieuwe situatie.
Bij de eerste voedingen die je afbouwt, kan het wel een week duren voordat je borsten eraan gewend zijn. Bij de volgende voedingen gaat dat steeds sneller. Het afbouwen van een voeding duurt meestal minimaal drie dagen. Luister vooral goed naar je lichaam en doe wat goed voelt en werkt voor jou en je baby.
In dat geval laat je eerst om de dag een kolfbeurt vervallen, daarna om de twee dagen, en daarna om de drie dagen. Dus: eerst kolf je elke 24 uur. Daarna kolf je een aantal keer om de 36 uur en dan om de 48 uur. Zo bouw je de laatste deel van de melkproductie ook geleidelijk af.
Afbouwen doe je door de borst te geven of af te kolven wanneer je borsten ongemakkelijk vol aanvoelen. Zo ontstaat er steeds meer tijd tussen het legen, waardoor de moedermelkproductie snel afneemt. Als de borstvoeding pas net op gang is, loopt deze snel terug zodra de borsten niet meer regelmatig worden geleegd.
Als je plotseling stopt met borstvoeding geven, kan dat tot stuwing, verstopte kanalen of mastitis leiden. Bovendien is het een abrupte verandering waar het spijsverterings- en immuunsysteem van je baby mee om moet kunnen gaan. Het kan ook in emotioneel opzicht voor jullie beiden moeilijk zijn.
Als je baby nog volledig borstvoeding krijgt, kun je niet van het ene op het andere moment stoppen. De kans op een verstopping of ontsteking in de borst is dan groot. Om dat te voorkomen kan de melkproductie het beste geleidelijk worden afgebouwd.
Kolf wel altijd even voor het slapen gaan, zodat je met soepele borsten de nacht in gaat. Alle voeding die je kolft kun je aan de baby geven! Ook als je al niet meer kolft,kan je nog weken wat melklekkage hebben uit je borsten, dit is normaal.
je borsten voelen zachter aan dan in de eerste weken. er lekt geen melk uit je borsten of eerst gebeurde dat wel, maar nu niet meer. je kunt niet veel melk afkolven. je hebt kleine borsten.
De meeste moeders, met een volledige melkproductie, kunnen zonder dat hun baby aan de borst drinkt, 6 a 8 keer per dag kolven en hun toch hun melkproductie handhaven. Mits je geen ernstige stuwing hebt, kan je best 8 uur slapen zonder te kolven.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
De eerste voeding wordt kort na de geboorte aangeboden • Daarna: ongeveer om de drie uur (de baby geeft zelf aan wanneer hij honger heeft) • Hoeveelheid: de eerste dag steeds 10 tot 15 ml per keer • Daarna: elke dag 10 ml meer per voeding (te beginnen met de avondvoeding) • Aan het einde van de kraamtijd: 6 tot 8 ...
Bij flesvoeding op verzoek geef je kleinere hoeveelheden voeding per keer. De hoeveelheid per dag blijft hetzelfde, maar dit kan over meer voedingen verdeeld worden, als je kindje daar behoefte aan heeft. Het flesje hoeft ook niet leeg, je kindje geeft wel aan wanneer hij of zij genoeg heeft gehad.
Borstvoeding afbouwen gaat ook in dit geval geleidelijk: u kiest één voeding die u niet meer wilt geven en u geeft uw kind op dat tijdstip een fles met kunstvoeding van 100 of 150 ml. In dit geval is het wel belangrijk om de avond en ochtend voeding het laatste af te bouwen.
Mengen van gekolfde melk, donormelk en kunstvoeding
dan kan je gekolfde moedermelk, donormelk en/of kunstvoeding goed mengen. Kunstvoeding en (gekolfde) moedermelk mag gemengd worden maar je mag kunstvoedingspoeder nooit aanlengen met gekolfde moedermelk.
De meest logische fles (voor ons) om eraf te halen was de fles na de lunch, vlak voor hij naar bed ging voor een dutje. In mijn ogen zijn de eerste en de laatste fles van de dag belangrijker nog even te behouden dan die midden op de dag. Eventuele honger door gemiste voeding kun je in de middag namelijk nog inhalen.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Ik raad je aan niet langer dan een half uur totaal te kolven. Je kolft tot de straaltjes melk weer druppeltjes worden. Je kunt dan het beste nog 1 tot 2 minuten doorgaan met kolven, dit is vettere 'achtermelk.
Als je te weinig melk of een vertraagde toeschietreflex hebt, kan je kind ook onrustig aan de borst drinken. Als je kind onrustig aan de borst drinkt, minder plast (en in de eerste weken minder poept), bijna niet tevreden is en/of minder goed gaat groeien, dan kan het zijn dat je melkproductie niet meer voldoende is.
Afkolven is een mechanisch iets, dat niet te vergelijken is met een baby die aan de borst drinkt. Een baby drinkt efficiënter en krijgt meestal meer melk uit de borst dan jij kan afkolven. Bovendien zegt de hoeveelheid afgekolfde melk niets over de kwaliteit van de melk.
Ook wel powerkolven, of powerpumping genoemd. In 2 tot 3 dagen geef je je melkproductie een flinke oppepper zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen.
Je kunt zorgen voor afleiding of alternatieven op de momenten dat je kind het gewend is om de borst te vragen. Bijvoorbeeld een knuffel geven, een boekje voorlezen, een slokje drinken uit een bekertje of even lekker naar buiten gaan, kunnen je kind afleiden van het drinken aan de borst.
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
In het onderzoek van toen gaf bijna de helft van de moeders die binnen een week gestopt waren, als belangrijkste reden dat ze te weinig melk zouden hebben. Ook na een paar weken en na drie maanden was 'te weinig melk' de meest genoemde reden om te stoppen.
Borstvoeding geven is doorgaans goedkoper. Gezinnen die alleen borstvoeding geven, besparen naar schatting 1.000 tot 1.300 euro tijdens het eerste levensjaar van hun baby.