'Meteorologisch' is het moeilijkste Nederlandse woord om uit te spreken woord. Uit een lijst van tien moeilijke woorden konden mensen het moeilijkste woord kiezen. Ook defibrilleren en bavarois kregen veel stemmen. Meteorologisch betekent weerkundig.
Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.
Een Engels woord van 189.819 letters
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Het meest voorkomende Nederlandse woord is de, gevolgd door ja, en, uh, een, ik, dat, van, is, die, in, niet, maar, dat, dan, je, ook, op, het en ze. Dat blijkt uit het Corpus Gesproken Nederlands, een verzameling van zes miljoen woorden uit het dagelijkse, mondelinge taalgebruik.
'Meteorologisch' is het moeilijkste Nederlandse woord om uit te spreken woord. Uit een lijst van tien moeilijke woorden konden mensen het moeilijkste woord kiezen. Ook defibrilleren en bavarois kregen veel stemmen. Meteorologisch betekent weerkundig.
zandzeepsodemineraalwatersteenstraal, jij zandzeepsodemineraalwatersteenstraalt, wij zandzeepsodemineraalwatersteenstralen) was jarenlang het allerlangste woord in de dikke van Dale.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering – 33 letters
Een belangrijke verzekering voor ZZP'ers, de arbeidsongeschiktheidsverzekering of ook wel de AOV. Het even lange woord arbeidsongeschiktheidsvoorziening kan ook gebruikt worden.
Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands. Het Nederlands is dus ongeveer 1600 jaar oud.”
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
Dure woorden zijn woorden die chique klinken. Je zou net zo makkelijk kunnen kiezen voor de 'gewone' variant. Maar het klinkt wel interessant om de chique versie te nemen.
Dat hangt vooral af van welke talen ze al spreken. Wie pakweg Arabisch, Turks, Chinees of Somalisch kent, zal het Nederlands razend moeilijk vinden, want de verschillen zijn gigantisch. Maar het Nederlands is een stuk gemakkelijker voor mensen die al een andere Germaanse taal spreken, zoals Engels of Duits.
Zoals a-lu-mi-ni-um en cho-les-te-rol. Meteorologisch haalde ruim eenderde van de stemmen. Het woord wordt op de voet gevolgd door defibrilleren (32 procent) en op ruime afstand door bavarois (11 procent). Aanleiding voor de verkiezing was een vergelijkbare inventarisatie in het Engels.
Tutoyeren (Frans tutoyer van tu = jij en toi = jou) is iemand aanspreken met jij, je of jou. Men gebruikt dus géén "u", de beleefdheidsvorm.
De vuistregels zijn daarom als volgt: Iemand op leeftijd spreekt u aan met u. Iemand die u niet kent spreekt u aan met u. Iemand met een hogere status spreekt u aan met u.
' In het Engels is thou uit het normale dagelijkse taalgebruik verdwenen (net als het Nederlandse du). Dat is eigenlijk raar, want de niet-beleefde tweede persoon enkelvoud is in veel andere talen een stabiel woord. Het is een woord dat niet snel van een andere taal geleend wordt.