Cayennepepers zijn te verkrijgen in de vorm van gedroogde pepers. Deze pepers zijn zeer heet (scherp) van smaak. In de Indiase keuken gebruikt men ze wel in curries en in de Mexicaanse keuken in stoofvleespotten. De pepers zijn ook gedroogd en vermalen in de vorm van poeder te koop.
Smaak. De cayennepeper is erg scherp van smaak en wordt ook gemalen aangeboden. Cayennepeper wordt veel gebruikt in Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten. Ook wordt hij bijvoorbeeld gebruikt in een marinade voor vlees en kun je er een tomatensaus lekker pittig mee maken.
Pittigheid. Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.
Cayennepeper is tevens een onmisbaar ingrediënt voor curry. De kleur en de smaak van paprikapoeder hangt af van de onderdelen van de gebruikte paprika: of alleen het vruchtvlees, of ook de stengel, zaadlijsten en zaden mee vermalen zijn. Vooral de zaden maken het paprikapoeder scherper van smaak.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
Een origineel cajun kruidenmengsel bevat in ieder geval scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en ook zwarte peper. Maar iedere Cajun kok doet daar zijn eigen favoriete kruiden en specerijen bij. Er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden uit de Franse/Provençaalse keuken.
Cayenne zorgt voor een betere spijsvertering. Cayennepeper is een natuurlijke pijnstiller en kan helpen tegen o.a. hoofdpijn en spierpijn. Cayennepeper bevat vitamine B, C, E en K en daarnaast ook minerale zoals calcium, mangaan, kalium en ijzer. Cayennepeper is ontstekingsremmend.
Onder de soort Capsicum annuum vallen de volgende vruchten: Spaanse pepers (Anaheim), cayennepepers, chilipepers (Chili serrano), paprika, groene en rode pepers. Deze plantensoort levert zeer verschillende gevormde vruchten die verschillen in grootte, kleur en smaak.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Peper De Cayenne is een pittige (Spaanse) rode peper. In onrijp stadium zijn de vruchten nog groen van kleur, maar daarna worden ze vuurrood.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
Cayenne is een kruid, wat gebruikt wordt voor onder andere cayennepeper. Deze peper wordt gemaakt door een chilipeper te malen en te drogen. Het kruid is genoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, waar het kruid vandaan komt.
Beschrijving. De Spaanse peper, ook bekend als de 'gewone' peper, lombok of cayenne, is misschien wel de peper die wereldwijd het meest gebruikt wordt. Peper rood/groen/geel/oranje is een verzamelnaam voor de bekende langwerpige chilipepers.
Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Pepers zijn veel kleiner dan paprika's en langwerpig. Hoe kleiner en puntiger de vorm en hoe dunner het schilletje, hoe heter de peper. De bekendste pepersoorten zijn rode en groene pepers. Kleiner en met een scherpe smaak is de cayennepeper.
Begin driemaal daags met een kwart theelepel cayenne in een glas water. Voer de hoeveelheid na een week op tot driemaal daags een halve theelepel. De optimale dosering bedraagt drie maal daags een theelepel per glas water. Indien dit te sterk voor u is, probeer het dan met capsules bij iedere maaltijd.
Cayennepeper kan helpen bij psoriasis. Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij iemand last heeft van een rode, schilferige en jeukende huid. Hoewel er geen geneesmiddel voor is, blijken crèmes met capsaïcine de jeuk te kunnen verminderen. Ook kunnen ze helpen om de geïnfecteerde huid meer toonbaar te maken.
Chilipoeder bevat krachtige antioxidanten doordat er veel vitamine C in zit. Vitamine C is essentieel voor het versterken van het immuunsysteem, het genezen van blessures en het beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen voor schadelijke ziekten als kanker en hart- en vaatziekten zorgen.
Chilipoeder is de verzamelnaam voor een pikant meervoudig specerijenmengsel waarin 4 tot 20 verschillende specerijen en kruiden, zoals Cayennepeper, komijnzaad en oregano verwerkt kunnen zijn. Lya van Kuyk and 165 others like this. Beide zijn lekker en niet heet hooguit een iet wat pittig.
De kruidigheid is echter goed voor het lichaam omdat het helpt bij het wegspoelen van gifstoffen en zo het lichaam reinigt. In het algemeen wordt de Cajun keuken als heel gezond beschouwd, ook vanwege de kruiding.
Als je van goed pittig houdt, dan ben je vast wel bekend met cajunkruiden. Cajunkruiden geven jouw gerechten extra kick met de pittige en kruidige smakencombinatie. Cajun is een kruidenmix die tevens lang goed blijft. Het wordt vooral gebruikt bij vleesgerechten maar past ook prima bij groentes en in sauzen.