Tijdens HONA-excursies naar de Ardennen wordt er regelmatig naar mineralen gezocht. De meeste frequente mineralen die bij ons gevonden kunnen worden zijn calciet,
In België vind je, naast deze in België ontdekte mineralen, ook calciet, pyriet, gips, galeniet, kwarts, fluoriet en sideriet.
Kalksteen, zandsteen, en klei zijn dus aanwezig en er zijn resten te vinden van gewervelde zeedieren zoals de plesiosaurus en de ichtyosaurus, maar ook van zee-egels, ammonieten, nautilussen en resten van haaien. Opmerkelijk aan de Ardennen is dat de ondergrond bestaat uit donkere leisteen, ook wel schiste genaamd.
Soms groeien ze uit tot hele mooie, grote kristallen. Die vind je vooral op plekken waar de mineralen de ruimte hebben gehad om uit te groeien, zoals in bergspleten en grotten. Daarom is op zulke plekken in de bergen, onder andere de Alpen, altijd veel gezocht.
Kristalholtes worden aangetroffen bij (mijn)bouwactiviteiten in geschikte gesteenten. Hier wordt gesteente afgebouwd als erts, bouwmateriaal of omdat het in de weg zit. De holtes zijn voor de mijnbouw eerder lastig dan interessant en veel van dit materiaal komt dan op storthopen terecht waar het verzameld kan worden.
Bergkristal
De meeste kans op het vinden van bergkristal heb je in Zwitserland. Zo heeft men in de buurt van de St. Gotthard en de Gotthardpas eens steen van 135 kg gevonden. Maar ook in Oostenrijk, op de Grossglockner, heeft men bergkristal in grote hoeveelheden gevonden.
Beschrijvingen mineralen
Exotisch gekleurd en fonkelend in het licht: bij mineralen denk je meteen aan verre vakantielanden. Toch zijn ook in onze eigen land bijzondere mineralen te vinden, bijvoorbeeld in de steengroeven van Winterswijk en de Sint Pietersberg bij Maastricht, waar calciet in mooie kristallen voorkomt.
Een geode of druse is een holle of gedeeltelijk holle, min of meer bolvormige knol die aan de binnenkant begroeid is met kristallen. Meestal zijn geoden tussen de 2,5 en 30 centimeter groot, maar dit kan sterk variëren. Ze worden gevonden in sedimentgesteenten en vulkanische gesteenten en zijn soms erg kostbaar.
De echte edelsteen- landen zijn India, Sri Lanka, Birma, Zuid-Afrika, Brazilië en Australië. Robijn bijvoorbeeld, word het meest in Birma gevonden & Saffieren komen weer het meeste in India & Sri Lanka voor. In Zuid-Afrika wordt diamant gevonden & in Brazilië worden weer smaragden gevonden.
Edelsteen camp Steinkaulenberg, Idar-Oberstein
Hier kunt u ook vandaag nog op zoek naar edelstenen zoals agaat, amethist, bergkristal, jaspis, rookkwarts etc. Hakken, pikhouwelen en spades zijn in het camp ter beschikking.
Goudzoeken doe je zo
In Europa kun je je geluk beproeven op de Alter Pocher berg in Oostenrijk. Bij dit goudzoekers dorpje wordt al sinds de 14e eeuw naar goud gezocht. Verder kun je in de Belgische Ardennen terecht en in Zweden kun je je geluk gaan beproeven.
Belgisch hardsteen bestaat eigenlijk uit één soort: er zijn dus geen meerdere soorten Belgisch hardsteen. De steensoort wordt ook wel blauwe hardsteen, blauwsteen Arduin, Belgian Blue of Arden Blue genoemd, naar de vindplaats van de steensoort in de Ardennen.
Er leeft een groot aantal knaagdieren of kleine zoogdieren in de Ardennen,zoals konijnen, hazen, eekhoorns, mollen, ratten, muizen, egels, hermelijnen en de grotere marters. Ook de bunzing, de fret, wezel en de muskusrat komen veel voor in de ardennen.
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.
De top vier van populaire kristallen welke uit één mineraal bestaan zijn de calciet, robijn, bergkristal en de amethist.
De vier meest waardevolle en populaire edelstenen ter wereld zijn: diamanten, robijnen, saffieren en smaragden. Voor diegenen die een buitengewone verlovingsring met een indrukwekkende edelsteen willen aanschaffen, hebben we hier wat interessante feiten over deze vier fonkelende schoonheden.
Er zijn geen regels over hoeveel edelstenen je maximaal bij je zou mogen dragen. Maar het beste is om niet meer dan drie verschillende edelstenen te combineren. Vaak heeft een edelsteen al de werking waar jij naar op zoek bent. Maar soms wil je dit aanvullen met een tweede of derde steen.
Een aardige test om glas van kristal te onderscheiden is luisteren naar de klank: als je er zachtjes tegenaan tikt geeft kristal een helder en zingend 'ping' geluid, waar gewoon glas niet verder komt dan een droge 'pok'.
De beste vindplaatsen komen voor in gebroken en dooraderde gesteenten, die in zandsteen- of kalksteen- of porfiergroeves te vinden zijn. Dus op veel plaatsen, maar niet overal even mooi. Goede vindplaatsen liggen tussen Namen en Charleroi, in Quenast, in de buurt van Stavelot, tussen Hoei en Ciney.
Vaak materialen die afkomstig zijn van schepen, zoals wrakhout, touw of netten of afval dat in zee terecht is gekomen waaronder heel veel plastic objecten. Maar ook schelpen, botjes, haaientanden of stukjes glas die door wrijving met zand en stenen geslepen zijn tot sierlijke steentjes.
De belangrijkste vindplaatsen van jaspis zijn India (Dekanplateau) en Mexico (gele), Duitsland (rode) en Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de VS (overige kleuren). In Nederland komt jaspis veelvuldig voor in de grindafzettingen van de Rijntakken.
Zwerfkeien komen eigenlijk vanuit heel Europa. De grotere keien zijn veelal in Noord Nederland te vinden.De rivierkeien kom je veelal tegen in Midden en Zuid Nederland. Deze keien werden destijds door het ijs meegesleept en de kleinere komen via de rivieren ons land binnen.