Een traditioneel stuk zeep wast niet alleen al het vuil van je lijf, maar ook de natuurlijke beschermlaag van de huid, wat het immuunsysteem verzwakt. “Als je dagelijks doucht, wordt de huid fragieler waardoor je vatbaarder bent voor schimmelinfecties. Daarnaast droogt de huid ook uit.
Zeep voor de huid
Door de hoge pH-waarde van zeep wordt de huid teveel ontvet, waardoor de beschermende functie van talg verdwijnt en de huid snel kan uitdrogen. Op ten duur zorgt de nieuwe aangemaakte talg weer voor een beschermlaagje, maar tot die tijd blijft je huid vatbaar voor invloeden van buitenaf.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Het vet dat tussen cellen in de opperhuid zit, raakt verstoord door het veelvuldig gebruik van zeep en schoonmaakmiddelen. Zo kunnen ontstekingsreacties ontstaan en op den duur kun je, als je er gevoelig voor bent, eczeem krijgen.
Met zeep kun je vuil, zweet en natuurlijke oliën van je huid weghalen. Zepen is in staat dode huidcellen van je huid te verwijderen. Hierdoor is je huid gereinigd en krijg je een fris gevoel. Het lijkt de perfecte oplossing voor een heerlijk zachte huid.
Naast dat zeep beter voor je huid is, is ook nog eens milieuvriendelijker. De verpakking ervan is in de meeste gevallen te recyclen en daarnaast is zeep goedkoper dan douchegel. Tot slot is het ook nog eens langer houdbaar, waardoor je er langer mee doet dan met een douchegel.
'Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,' zegt hij. 'Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,' legt hij uit.
Bij normaal gebruik zijn producten met zeep veilig. Als je veel of vaak zeep op je huid krijgt, tast zeep het vettige laagje van je huid aan. Dan kun je last krijgen van een droge en gevoelige huid. Ook is het beter om geen zeep in je mond te krijgen.
Volgens dermatoloog Ronald Houwing kan je huid uitdrogen als hij te vaak in aanraking komt met zeep en warm water. Volgens Dr.Jetske Ultee is elke dag douchen niet goed voor je huid omdat je bovenste huidlaag er erg zwak van wordt. Deze huidlaag is belangrijk omdat hij je beschermt tegen de zon, bacteriën en virussen.
„Hoewel de meeste mensen dagelijks een douche kunnen verdragen, kunnen veel mensen er baat bij hebben om slechts drie keer per week te douchen. Het heeft echt te maken met je huidconditie, de producten die je gebruikt en je levensstijl”, zegt gecertificeerde dermatoloog Deanne Robinson tegen de Amerikaanse Vogue.
Washand maar één keer gebruiken
Let er wel op dat een washandje een bron van bacteriën is als u deze in warme en vochtige ruimtes bewaart. Als een washandje meer dan eens gebruikt wordt, blijven er dode huidcellen achter die een voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels.
Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, ook tussen de tenen.” Van zeep is bovendien bekend dat het de huid uitdroogt en de natuurlijke huidflora aantast.
De penis heeft, net als de vagina, eigenlijk geen zeep nodig. Zeep kan de natuurlijke balans van de huid verstoren, waardoor er juist bacteriën komen. Voor een bedpartner met een vagina is het ook vervelend als jij zeep gebruikt hebt voor de seks. Je bedpartner kan door jouw zeep een schimmelinfectie oplopen.
Korter douchen om te bezuinigen: 'Een maand lang zonder douche is voor de huid ook niet erg' Nu de energierekeningen stijgen, douchen mensen veel korter, kouder of minder vaak. Meer dan zeventig procent van de Nederlanders geeft aan eerder onder de waterstraal vandaan te stappen, blijkt uit onderzoek.
De douchegel is weliswaar makkelijk in gebruik, maar vergroot de kans op uitdroging van de huid. In sommige gels zitten agressieve en synthetische stoffen zoals sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten wat de huid droog en gevoelig maakt.
Water en zeep doen de truc
Als je geen specifieke huidproblemen hebt, dan heb je eigenlijk alleen water en je favoriete zeep of body wash nodig.”Water is uitstekend voor het wegspoelen van zweet, stof en vuil die we elke dag om ons heen oppikken.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
En kun je je gezicht ook met zeep wassen? Het antwoord is ja!Míts je de juiste natuurlijke zeep voor je huid gebruikt. Deze is zelfs geschikt voor de droge huid of als natuurlijk product voor acne.
Alleen water is niet voldoende.
Het is belangerijk je huid goed te reinigen, maar een paar seconden alleen met water wassen maakt een huid niet echt schoon: overtollig talg, UV-filter, resten make-up en vuil blijven op de huid achter.
Natrium laureth sulfaat zit in handzeep als wasactieve- en schuimvormende stof. Het weekt het vuil los en zorgt ervoor dat het opgelost blijft in het water. Handzeep met natrium laureth sulfaat is veilig te gebruiken.Het kan wel, net als andere wasactieve stoffen, irriterend zijn voor je huid.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
De slechte bacteriën hebben niet meteen gevolgen, maar als je niet regelmatig doucht, wordt de kans wel groter dat ze via je ogen, neus of mond je lichaam binnenkomen en je daardoor ziek wordt. En dat is nog niet alles: deze bacteriën kunnen ook voor nare lichaamsgeuren zorgen.