Puinafval. Bij sloopwerkzaamheden en verbouwingen komt puinafval vrij. Dit zijn steenachtige materialen zoals tegels en beton. Het grote verschil met een bouw- en sloopafval container is dat in de puincontainer alleen maar puin mag en bijvoorbeeld dus geen hout of grofvuil.
Deze afvalcontainer voor 3 kuub puin afval is geschikt voor o.a. puinafval, puin, stenen, beton, klinkers, dakpannen, bestrating, sierbestrating of een betonnen vloer. De inhoud van een 3m3 puincontainer voor 3 kuub puinafval is ongeveer gelijk aan 3 aanhangwagentjes vol met puinafval.
In een puincontainer mag enkel en alleen schoon puin en steen. Wanneer er ander afval bijkomt wordt het automatisch een bouw- en sloopafvalcontainer en krijg je een naheffing. Het afval dat in een bouw- en sloopafvalcontainer mag is wat gevarieerder. Zo mag hier bijvoorbeeld ook hout en grofvuil bij.
Er zijn een aantal zaken die u niet in een bouwcontainer mag verzamelen. Dit zijn o.a: accu's, autobanden, asbesthoudend materiaal, chemisch afval, dakafval (dakleer, bitumen, dakgrind etc.), elektrische apparaten, golfplaten, grondafval/veegvuil, organisch afval en restafval.
Wat is bouwafval en sloopafval? Bouwafval en sloopafval bestaat vaak uit verschillende soorten afval.Denk aan hout, kunststof, steen, dakpannen, bakstenen, beton, zand, metaal en chemisch afval.
Gemengd bouwpuin.
In de container gemengd bouwpuin hoort enkel niet-steenachtig, inert afval zoals agrexkorrels, cellenbeton (ytong), dolomiet, gips, grond* , kalk, knauf, pleisterwerk, porselein, silicaatsteen, tegels met pleister, tegels met glazuur, wc-pot of wasbak, zwarte grond.
Onder puin vallen alle steenhoudende materialen afkomstig van gesloopt metselwerk en betonconstructies. Het aangeboden puinafval dient vrij te zijn van andere afvalsoorten, puin vervuild met bijvoorbeeld teer, olie, grond of asbest wordt niet geaccepteerd.
LET OP: matras mag niet in de container
Een matras kan namelijk zomaar gaan broeien en zelfs in brand vliegen. Daarom mogen matrassen niet in de afvalcontainer en kun je een flinke naheffing krijgen als dit wel gebeurt.
Vlees- en visafval kun je het beste bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien en niet op je eigen composthoop omdat het ongedierte aantrekt. Om eventuele stank in je groene bak te voorkomen, kun je er krantenpapier omheen wikkelen voor je het in je groene bak doet.
Met vervuild puin bedoelen we schoon puin dat LICHT vervuild is met andere (niet chemische) materialen. Denk hierbij aan bakstenen, tegels, dakpannen, metsel- en betonresten dat is vervuild met zand, hout of gipsblokken.
De afvalcontainer mag 6 weken zonder tussentijdse wissel blijven staan.
Voorbeelden van grofvuil dat u kunt laten ophalen zijn vloerbedekking, laminaat, (kapot) meubilair, luxaflex en grote plastic voorwerpen zoals emmers en speelgoed. Voor (grote) elektrische apparaten en matrassen gelden aparte regels. Wilt u vaker dan 2 keer grofvuil op laten halen? Dan moet u wel betalen.
Een lege puincontainer van 6 m3 weegt al snel meer dan 500 kilo. Grond weegt tussen de 1.600 en 2.000 kilo, afhankelijk van de vochtigheid. Als we een gemiddelde van 1.800 kilo per m3 nemen, dan is het gewicht van de container 6 x 1.800 + 500 = 11.300 kilo.
Een gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Dat betekent dat u met een standaard kruiwagen ongeveer 12 kruiwagens uit een kuub zand haalt (1000/80 = 12,5), ofwel 12 keer heen en weer lopen. Goed voor uw conditie in ieder geval!
Wat mag er NIET in een puincontainer?Gips en gipshoudende materialen zoals o.a. gibo blokken, stucwerk-mortel, etc.
Het sloopafval van uw keuken kunt u afvoeren in een bouwafval & grofvuil container. Heeft u een grote keuken waar erg veel afval vanaf komt? Dan adviseren we om het sloopafval te scheiden in houtafval en puinafval.
En hout kan onder andere onbehandeld, geverfd en geïmpregneerd zijn. Al die grote stukken hout kun je naar de milieustraat brengen. Sommige gemeenten halen het op afspraak aan huis op. Kleine stukjes hout mag je gewoon in de vuilnisbak gooien.
Alleen steenhoudende materialen uit de bouw, renovatie en sloop zonder verontreinigingen, met uitzondering van de in betonpuin aanwezige bewapening. Bijvoorbeeld; metselwerk puin, bestratings puin, betonpuin met of zonder wapening, uitgehard restbeton en metselspecie, vloer en wandtegels.
Gebruik ondergrondse containers
container voor restafval, papier in de papiercontainer en gooi ook textiel, plastic en glas in de juiste container. Gooi nooit puin, klein chemisch afval, grof vuil, snoeihout, glas, autobanden, textiel etc. in de ondergrondse containers.
De volgende soorten puin kunnen niet worden gerecycled: Gips-/gasbeton, giboblokken, asbest of asbesthoudend materiaal (zoals asbestcement), gresbuis, schoorsteenpuin en afvalstromen die niet op puin afval lijken. Twijfelt u over de aard van het soort puin afval dat u wilt verwijderen? Vraag ons dan om advies.