Je kunt het verschil koriander en peterselie onderscheiden door hun aroma te ruiken. Peterselie heeft een frisse kruidige geur. Koriander heeft een sterkere, citrusachtige en kruidige geur. Sommige mensen beschrijven de smaak en geur van verse korianderblaadjes als de koriander zeepsmaak.
Niet iedereen ervaart immers de smaak van koriander op dezelfde manier: mensen die er van houden, zeggen dat het een frisse citroen- of limoenachtige smaak heeft, terwijl mensen die er niet van houden, vaak een echte afkeer hebben van de geur en de smaak, die ze als zeepachtig of zelfs rot omschrijven.
Ze zijn onderdeel van de 'olfactorische receptor-genen', ofwel de genen die de basis vormen voor je reukvermogen.Deze genen zijn vatbaar voor het ruiken van aldehyde chemicaliën. Deze chemicaliën zijn zowel in koriander als in zeep te vinden.
De mensen die niet van koriander houden hebben allemaal één ding gemeen: bepaalde genen. Uit onderzoek is gebleken dat korianderhathers de geur van de chemicaliëngroep 'aldehyde' oppikken. Deze chemicaliën zitten dus ook in zeep! Vandaar dat zij het naar zeep vinden smaken.
Analyseer je de geur van koriander, wat wetenschappers van de University of Illinois at Urbana-Champaign deden, dan blijkt dat het aroma wordt gevormd door verschillende aldehyden (een type chemische verbinding). De onverzadigde aldehyden in koriander geven een fruitige en kruidige geur.
Korianderzaad vervangen: de beste vervangers
Komijn is een veel voorkomende specerij die kan worden gebruikt in plaats van koriander. Het heeft een zeer vergelijkbare smaak, maar het heeft ook een licht bittere nasmaak.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Neen, we maken geen grapje: alle delen van koriander zijn eetbaar. Zowel de wortels, de stengels, het zaad als de stengels en bladjes. Hou er wel rekening mee dat het smaakverschil tussen de verschillende delen erg groot is. Als je de blaadjes lust, ben je daarom nog geen liefhebber van de stengel of wortel.
Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
Koriander bevat namelijk dezelfde soort chemicaliën als zeep. Deze afwijking komt bij 4 tot 14% van de mensen voor. Vanaf nu kun je dus tegen iedereen zeggen dat je er niks aan kan doen dat je koriander niet lust. Het zit nou eenmaal in je genen!
Weglaten kan natuurlijk geen kwaad, maar wanneer je toch een alternatief zoekt kan je Thaise basilicum gebruiken.
Verse koriander bevat veel vitamine A. Het kruid heeft ook een antireumatische werking en helpt bij gewrichtspijn. Door op de zaden te kauwen kun je de onaangename geur van knoflook neutraliseren.
Korianderzaad of korianderpoeder wordt als specerij in zowel zoete als pittige gerechten gebruikt en zit vaak in curry's en soepen.Je kunt het ook gebruiken voor het op smaak brengen van vlees, kip en groente.
Peterselie en koriander zien er vrijwel hetzelfde uit, maar ze zijn duidelijk verschillend als we het hebben over de smaak. Peterselie heeft een milde, peperige en bittere smaak. Het kan de smaak van elk hartig gerecht gelijkmatig maken. Koriander heeft een veel scherpere smaak - die dus geliefd of gehaat is.
In veel gerechten gebruikt men de blaadjes rauw of voegt men ze op het einde toe. In de Indische keuken gaat men koriander soms als een echte groente langer meekoken.
Gebruik koriander nooit in overmaat, te veel koriander kan duizeligheid veroorzaken. De bladeren en de rijpe zaden hebben een zeer verschillende smaak. Het zaad is mild en aromatisch, het blad scherp en prikkelend.
Kruiden met zachte blaadjes zoals peterselie, bieslook, koriander, dragon, dille en basilicum geven snel hun smaak af en kun je het beste op het eind van het kookproces toevoegen of vlak voor het opdienen. Te lang verhitten of meekoken leidt bij deze zacht-bladerige kruiden tot smaakverlies.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
De koriander plant bevat vitamine A, B, C, E en vitamine K.
Koriander is een kruid dat veel gebruikt wordt als smaakmaker in internationale gerechten. Het is afkomstig van de Coriandrum sativum-plant en is familie van peterselie, wortelen en selderie.
Je kunt het kruid nu ongeveer 4 dagen in de koelkast bewaren. Liever langer bewaren? Dan kun je verse koriander ook invriezen.
Gemalen koriander in je keuken gebruiken
Je gebruikt het voornamelijk in gerechten van buitenlandse oorsprong. Een bekend voorbeeld is de kip tikka masala. Behalve in de Oosterse keuken past gemalen koriander ook uitstekend in de Mexicaanse keuken. Naast gerechten kun je het ook toevoegen aan sauzen en salsa's.
Toch zijn er qua gezondheidsvoordelen maar weinig verschillen tussen de twee kruiden te vinden. Ze zijn beide gezond en een goede manier om gerechten van een lekkere smaak te voorzien - en er tegelijkertijd een extra dosis vitamines aan toe te voegen.
Koriander stimuleert ook de nieren en werkt zo vochtafdrijvend. Heb je reuma of artritis, dan helpt koriander de afvalstoffen die ontstekingen geven sneller afvoeren.
Alvorens je de koriander heel vermaalt, rooster je ze licht in een koekenpan. Let er goed op dat je ze niet al te lang bakt, want dan krijgen ze juist een bittere smaak die niet meer lijkt op het originele aroma.