Knutten zijn zeer kleine (1 tot 2 mm), enigszins gedrongen mugjes, helder doorschijnend, vaak met gevlekte, smalle vleugels en een steeksnuit. Ze komen tussen mei en augustus vooral voor bij bosranden en in allerlei vochtige gebieden. Alleen al in Nederland en België onderscheiden we meer dan 100 soorten.
Knutten zijn een kleine muggensoort
Ze zijn in de zomermaanden actief en komen vooral in waterrijke gebieden voor. In Nederland concentreert het knuttenprobleem zich in de laagveengebieden en nabij boerderijen. Ook bij knutten steekt alleen het vrouwtje en dan vooral aan het einde van de dag.
Knijten kunnen van nature voorkomen in zowat elk type habitat, uitgezonderd in kurkdroge woestijnen en arctische gebieden. Ze worden wereldwijd aangetroffen: van de tropen tot de toendra, van zeeniveau tot op 4.000 m hoogte.
Wat helpt er niet tegen knutten? Knutten zijn niet gevoelig voor geuren.Je kunt ze dus niet verjagen met citronella, deet of het poten van bepaalde planten. Er zijn ook geen sprays of lotions verkrijgbaar die knutten weren.
Je herkent ze aan donkere vlekjes op de vleugels. Midges zijn in Nederland bekend onder uiteenlopende benamingen als knutten, knaasjes, knijten, mietsen en neefjes – ja, de miezerigheid druipt ervan af. Gevaarlijk zijn ze niet, ze doen ook geen pijn, maar ze zijn wel heel vervelend. De jeuk is erger dan het steken.
Knutten zijn zeer kleine steekvliegjes van slechts 1 tot 4 millimeter groot. Na een knut- tensteek zwelt de huid ter plaatse sterk op, ge- volgd door een branderig en jeukend gevoel. Bij een overgevoeligheid voor muggenbeten kan een rode verdikte plek overgaan in een met vocht gevulde blaas.
De volwassen dieren leven één tot twee maanden. De meeste knutten overwinteren in het derde of vierde larvale stadium. Alleen soorten die maar één levenscyclus per jaar hebben, overwinteren meestal als ei. De volwassen dieren vliegen van de vroege lente tot in de late herfst.
Knutten worden vooral aan het einde van de dag (schemering) actief en gaan op zoek naar een bloedmaaltijd. Hoe actief ze worden, hangt af van de (weers)omstandigheden. Knutten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor wind.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Insectenbeten die sterk jeuken kunnen het beste met een sterk werkende corticosteroïd zalf worden behandeld.
Wat kan je doen tegen knijten? Om te vermijden dat je gebeten wordt, kan je op enkele dingen letten, zegt Berx. “Zoals niet met open kleren wandelen: draag lange mouwen en lange broekspijpen. Daarnaast is muggenmiddel met deet ook effectief tegen knijten.
Wie toch overlast ondervindt door knijten, wordt aangeraden om insectenwerende middelen te gebruiken, bijvoorbeeld op basis van 20% DEET of eucalyptus en citroengras. De Stad zal ook werk maken om gerichte info over knijten bij buurtbewoners te verspreiden.
Met ultraviolette ledstrips, van stroom voorzien door zonnepanelen, worden de knijten aangetrokken. Een fijnmazig gaas laat toe om knijten selectief te vangen en verhindert dat andere insecten in de val terechtkomen. Eens in de val, verdrinken de knijten.
Plaats horren
Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Mensen met 'zoet bloed' worden sneller gebeten
Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.
Muggen drinken veel bloed
Hoewel muggen klein zijn, kunnen ze veel bloed drinken. Zo is een mug na één keer steken niet vol en zal hij je makkelijk nog een paar keer steken. Muggen kunnen namelijk tot wel 3 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed drinken.
De insecten hebben de voorkeur voor rottend en overrijpt fruit. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op beschimmelde groente, restjes alcohol, vruchtensap en frisdrank. Daarnaast kunnen de fruitvliegjes ook bij dorre blaadjes van planten en zelf uit koffiedik komen. De insecten hebben een zeer goed reukvermogen.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje. Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Knijten, knutten of knaasjes zijn heel kleine steekvliegjes die amper 1 tot 4 millimeter groot zijn. Ze worden wereldwijd aangetroffen zowel van de tropen tot de toendra, van zeeniveau tot 4000m hoog. Er zijn ongeveer 1400 soorten gekend waarvan minstens 83 soorten in Europa en een 45tal soorten in België voorkomen.
'Muggen ruiken tot op wel vijftig meter onze adem, of toch de koolstofdioxide die we uitademen. Van op tien meter kunnen ze ons ook zien. En als ze nog dichter komen, oriënteren de muggen zich vooral op onze lichaamswarmte en -geur, vooral dan op het melkzuur in ons zweet. '
De volwassen trips heeft vleugels waarmee ze zich over verschillende planten kunnen verspreiden. Dit is ook de periode waarbij de tripsen zich voortplanten. Het hangt heel erg af van de temperatuur en soort hoe lang trips leven. Een trips kan zo'n 75 dagen leven.
Wering en bestrijding
Wat dan helpt is het lichaam goed te bedekken en in beweging te blijven. Ook het creëren van een luchtstroom door middel van een ventilator helpt bij het op afstand houden van de knutten. Verder kunnen de knutten buiten gehouden worden door het plaatsen van fijnmazige horren voor ramen en deuren.
Als vuistregel kun je aanhouden dat je aan zee weinig tot geen last zult hebben van muggen vanwege de wind. Als je vervolgens het binnenland onderverdeelt in het noorden en het zuiden, kun je het beste onthouden dat hoe hoger je komt, hoe meer last je van muggen hebt.
Mensen hebben het weleens over 'zoet bloed', maar dat bestaat niet. De muggen bijten, omdat ze eiwitten uit bloed nodig hebben om eitjes te maken. Alleen de vrouwelijke muggen bijten. Mannelijke muggen bijten niet.