Zoals ik al eerder aangaf, zijn vetten onze grote vriend wanneer we overstappen naar koolhydraatarm eten. En dus hoef je mayonaise niet te laten staan. In tegendeel zelfs, want mayonaise kan ons enorm helpen om te zorgen dat we genoeg vet binnenkrijgen. Mayonaise door je salade, bij groente, vlees en ga zo maar door.
Geef je gerechten een romige touch met Rabeko mayo. Deze sugar free mayo is niet alleen heerlijk rijk van smaak, maar ook een perfecte aanvulling op je koolhydraatarme maaltijd.
Veel mensen denken dat mayonaise niet gezond is, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. De saus past daarnaast helemaal perfect in het koolhydraatarme eetpatroon.
Beperk de inname van fruit en kies vooral bessen, zoals aardbeien, frambozen en bosbessen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikers, zoals frisdrank, snoep, gebak en wit brood. Eet gezonde vetten, zoals olijfolie, avocado, noten, zaden en vette vis. Kies voor volle zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas.
Daarnaast kun je koolhydraatarme producten uit de gewone supermarkt eten, zoals vlees, groenten, kaas.
Brie, mozzarella of Goudse kaas: ze kunnen allemaal niet missen in een koolhydraatarm dieet. Niet alleen bij het ontbijt of de lunch, maar ook als tussendoortje kun je prima een stukje kaas eten.
Zuivel bevat lactose, dat ook wel melksuiker wordt genoemd. Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken. Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies.
Een koolhydraatarm dieet vergroot de kans op tekorten van sommige voedingsstoffen, met name van bepaalde B-vitamines, magnesium, calcium, ijzer, voedingsvezel en jodium. Brood is bijvoorbeeld een belangrijke bron van jodium. Daarnaast mis je de positieve effecten op je gezondheid van sommige koolhydraatrijke producten.
Gevulde groenten – groenten zijn ideaal om te vullen.
Denk bijvoorbeeld aan een gevulde courgette, gevulde paprika, tomaat, avocado of komkommer. De groenten kun je bijvoorbeeld vullen met andere groenten zoals spinazie, kaas zoals mozzarella, ei, noten of bijvoorbeeld een tonijnsalade.
Volvette Griekse (of Turkse) yoghurt met 10% vet is meestal de beste keuze. Het vet voorziet je van energie en brandstof en het verzadigt. Er zijn veel soorten, kijk altijd de koolhydraten na, sommige hebben te veel koolhydraten. Houd maximaal 4,2 gram koolhydraten per 100 gram aan, maar liever minder.
Hartig beleg
Je mag elke dag 100 gram kaas hebben. Denk daarbij aan 30+ kaas, roomkaas, geitenkaas en smeerkaas. En dan zijn er nog veel vleeswaren die je gerust kunt nemen. Ham, kipfilet, rookvlees, filet American, smeerleverworst en salami passen prima in het koolhydraatarme dieet.
Slanke mayonaise
Maar wil je afvallen? Weet dan dat er in mayonaise best wat calorieën zitten (128 kcal in 1 eetlepel). Dan blijft met oog op de lijn halvarine de beste keuze. Al heb je natuurlijk wel slanke mayonaises, waar minder vet en dus calorieën in zitten.
Kaas is koolhydraatarm, maar let op dat je niet te veel kaas eet. Kaas bevat weinig koolhydraten maar wel veel kcal en die tellen we ook mee. Je kunt hiervan gaan 'stilstaan' in je afvallen proces omdat het veel kcal bevat. Probeer maximaal 100 gram kaas per dag te eten.
Tip 1: Veel drinken
Het is belangrijk om de hele dag door regelmatig te drinken, want water spoelt afvalstoffen uit jouw lichaam. Als variatie op water kun je ook suikervrije limonade drinken.
Wat wij gemiddeld terugzien is 1 kilo afvallen per week bij een koolhydraatarm dieet. 8 kilo in 8 weken is dus al een heel mooi resultaat.
Die omschakeling kan gepaard gaan met behoorlijk wat gesputter, en daar kun jij last van hebben. Vermoeidheid, hoofdpijn, een slechte stoelgang en honger zijn klachten die kunnen voorkomen bij het starten van een koolhydraatarm dieet. Je kunt deze verschijnselen vergelijken met een afkickperiode.
Met het koolhydraatarm dieet kun je snel afvallen. In de eerste weken van een dieet verliezen vaak snel kilo's in lichaamsgewicht. Maar dat is meestal vocht en niet het overtollige vet waar je zo graag vanaf wilt.
Magere melk en magere yoghurt hebben meer koolhydraten in de vorm van melksuiker (lactose), dan de volle variant. Het wordt in de industrie mager gemaakt, want de koe geeft geen magere melk. Het is niet natuurlijk. Griekse yoghurt en volle yoghurt hebben wel allebei evenveel koolhydraten.