Een avondwake is het gedenken van een overleden persoon aan de vooravond van diens begrafenis of crematie. Het is gebruikelijk in de traditie van het Rooms Katholieke geloof, een avondwake te houden waarbij gebeden en gezongen wordt voor de overledene.
Over het algemeen wordt aangeraden om bij een avondwake nette en ingetogen kleding te dragen. Voor mannen is een donker pak met een overhemd en stropdas passend. Vrouwen kunnen kiezen voor een jurk, een rok met een blouse, of een nette broek met een blouse of een trui.
Een avondwake is onder andere bedoeld om de overledene te gedenken en voor de nabestaanden om zich voor te bereiden op het definitieve afscheid, dat in de meeste gevallen de volgende dag plaatsvindt. Ook biedt een wake steun en troost aan de nabestaanden in een periode van rouw en verdriet.
Een avondwake is het gedenken van een overledene de avond voor diens begrafenis of crematie. In de traditie van de Rooms-Katholieke Kerk is het gebruikelijk om de avond voorafgaand aan de uitvaart een zogeheten avondwake te houden waarbij gebeden wordt voor het zielenheil van de overledene.
De avondwake vindt meestal plaats op de dag voor een begrafenis of belangrijke gebeurtenis. Deze dienst wordt soms ook wel de korte gebedsdienst genoemd. De gebruikelijke aanvangstijd voor deze dienst is meestal 10:30, maar dit kan tegenwoordig ook heel erg makkelijk zelf worden bepaald.
Hoeveel dagen we iemand opbaren, is afhankelijk van het moment waarop de persoon overleden is. Het is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dus ook het maximale aantal dagen dat iemand opgebaard kan worden.
U mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden laten begraven of cremeren.En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen.
Een avondwake is een samenkomst van belangstellenden waarbij gezongen en gebeden wordt voor de “zielenheil” van de overleden persoon. Ook de nabestaanden worden meegenomen in de gebeden. Door deze avond samen te zijn kunnen de nabestaanden zich voorbereiden op het definitieve afscheid dat de volgende dag volgt.
De regel hierbij is: schriftelijk condoleren doe je met een handgeschreven boodschap. Veel kaarten zijn voorbedrukt. Dat is prima, maar schrijf er zelf iets persoonlijks bij. Dat kan een herinnering zijn aan de overledene, een woord van medeleven aan de nabestaanden of simpelweg “Gecondoleerd met het verlies van…”
een vigilie, kerkelijke vooravond. een bijeenkomst met een vaak enigszins plechtige sfeer, in het bijzonder een avondwake bij overlijden.
Als het lichaam begraven is, meestal ongeveer een week na het overlijden, gaat het ontbindingsproces door en wordt het lichaam van binnenuit opgegeten door bacteriën. Ze krijgen gezelschap van maden en andere larven, die zich ook tegoed doen aan het lijk.
' 'Moge Allah je beloning vermeerderen, de rouwperiode vergemakkelijken en de overledene vergeven. ' 'Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un. ' 'Wij behoren tot Allah en tot Hem zullen we terug keren.
Het kan ongemakkelijk zijn als je uit de toon valt bij de andere gasten. Zorg er dus voor dat je niet te veel opvalt. Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden.
Bij een uitvaart denken we vaak aan zwarte of andere donkere kleding. Dit is een teken van rouw, vandaar dat deze kleuren gebruikelijk zijn om te dragen. Vermijd dus vooral felle kleuren en vrolijke prints en blijf in het kleurenpalet zwart, grijs, wit of een andere basiskleur.
“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.
Taalkundige Wouter van Wingerden zocht uit waar het woord en de uitdrukking vandaan komt en hoe je deze moet gebruiken. Letterlijk spreek je met het woord 'gecondoleerd' uit dat je met iemand 'meelijdt'. Een alternatief dat dicht bij de oorspronkelijke betekenis van het woord komt, is 'Mijn medeleven'.
Tips: wat zeg je tegen iemand die dood gaat. Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Een Nederlands woord voor een telefoontje om iemand te wekken, dat figuurlijk een eye-opener is. Wake-upcall dus.
,,Als je een slaapstoornis hebt waarbij je licht in de ochtend nodig hebt om wakker te worden, dan is de lichtintensiteit van een wake-up light onvoldoende, namelijk 200 lux. Ter vergelijking: bij een lichttherapielamp is dat 10.000 lux.
De dienst en graflegging duren in totaal gemiddeld 2 uur. Als er voor de dienst een condoleance plaatsvindt, en men na de graflegging samenkomt voor koffie, duurt de gehele uitvaart gemiddeld 3 à 4 uur.
In het algemeen is het zo dat een overledene die goed gekoeld is, dat vaak 10 dagen kan doorstaan.
Voelt het lichaam pijn tijdens cremeren? Nadat een persoon is overleden kan niks nog pijn doen. Met de huidige technologie is er geen onzekerheid meer of iemand wel of niet echt overleden is. Daarom doet crematie geen pijn voor de overledene.
Hoelang de opbaring duurt, is afhankelijk van de dag van overlijden en de wens van de overledene en nabestaanden. Het is volgens de Wet op de lijkbezorging (Wlb) niet toegestaan om de overledene eerder dan 36 uur na overlijden te begraven of te cremeren. Zo kan een strafrechtelijk onderzoek indien nodig plaatsvinden.