Pearl Harbor staat voor een van de belangrijkste omslagpunten in de Tweede Wereldoorlog, omdat daarna ook de Verenigde Staten gingen meevechten. Vijfenzestig jaar geleden, op zondagochtend 7 december 1941, bombardeerden de Japanners de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op Hawaii.
De aanval was bedoeld om het grootste deel van de vloot van de Verenigde Staten te vernietigen, zodat Japan vrij spel zou hebben in de Pacifische Oceaan. Hierbij kwamen 2402 Amerikanen om het leven en vielen er 1282 gewonden.
Op zondagmorgen 7 december 1941 vielen de Japanners onverwacht de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï aan. Na deze aanval verklaarde Amerika de oorlog aan het Japanse keizerrijk. WO II werd nu een wereldwijd conflict dat zich ook afspeelde in de Grote Oceaan.
De laatste stappen naar Pearl Harbor
Japan begon toe te geven en beloofde, in ruil voor opheffing van de sancties, niet verder zuidwaarts te trekken, de Sovjet-Unie niet aan te vallen, en geen oorlogsverklaring aan de VS af te geven als zij in oorlog zou komen met Duitsland.
Tussen 7 december 1941 en 8 maart 1942 veroveren de Japanners achtereenvolgens Malakka, Borneo, Celebes, Ambon, Singapore, Sumatra en tenslotte Java. De Japanse troepen weten snel op te rukken en het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch...
De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.
Nederland vindt Japan erg gevaarlijk, want in Azië ligt de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Daarom verklaart de Nederlandse regering in ballingschap Japan de oorlog op 8 december 1941. Dit gebeurt vanuit Londen. Ook de Amerikanen en de Britten verklaren Japan op 8 december de oorlog.
Keizer Hirohito (1901-1989)
Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo's bestoken de Japanners de Amerikanen. Als de aanval voorbij is zijn er meer dan 3.500 Amerikaanse doden en gewonden.
In Hiroshima en Nagasaki werden twee misdaden tegen de menselijkheid begaan. Dat was niet om een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Het ging er vooral om de Sovjets de militaire superioriteit van de Verenigde Staten te laten zien.
Het aantal militaire doden in nazi-gevangenschap ligt rond de 3,1 miljoen, terwijl het aantal gestorven militairen in Japanse krijgsgevangenschap ongeveer 540.000 bedraagt.
Hij heette liefkozend Little Boy maar de allereerste atoombom die op een stad werd gegooid, doodde wel in één klap 78.000 mensen. Ter vergelijking: in een stad als Lelystad wonen ongeveer zoveel mensen. Paul Tibbets en de Enola Gay De eerste atoombom werd op 6 augustus 1945 op de Japanse stad Hiroshima gegooid.
Nederlandse waarnemers zien in de vroege ochtend van 10 mei 1940 bommenwerpers van de Duitse Luftwaffe richting de Noordzee vliegen. Ze denken dat deze op weg zijn naar Engeland. Boven zee maken de vliegtuigen een bocht van 180 graden en vliegen terug om Nederland aan te vallen. Nederland is nu in oorlog.
Op 7 december 1941 viel de Japanse luchtmacht de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aan. President Franklin D. Roosevelt veroordeelde de actie natuurlijk meteen.
Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Kort daarvoor hadden de Amerikanen de Japanners op de knieën gedwongen door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven.
Zie Japan (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Japan. Japan (Japans: 日本, Nippon, Nihon, met de letterlijke betekenis: oorsprong van de zon; de naam voor het oude Japan is 大和, Yamato) is een land en een eilandstaat ten oosten van het Aziatische continent.
Duitsland, Italië, Japan: De belangrijkste As-mogendheden zijn Duitsland, Italië en Japan. In mei 1940 sluiten Duitsland, Italië en Japan het driemogendhedenpact.
Embed. In 1945 neemt de kracht van het Duitse leger verder af, ondanks de verwoestende raketten die ze gebruiken tegen de Engelsen. Als de Russen in april 1945 Berlijn hebben veroverd beseft Hitler dat het voorbij is en pleegt hij zelfmoord. De tweede wereldoorlog loopt ten einde.
De directe aanleiding voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Europa was de invasie van Polen door nazi-Duitsland, op 1 september 1939. Hierna verklaarden op 3 september 1939 Frankrijk en Engeland de oorlog aan nazi-Duitsland. Een dag later startte de RAF met aanvallen op een Duitse vloot.
In het najaar van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd door het Engelse, Amerikaanse, Canadese en Poolse leger. Deze samenwerkende legers werden de 'geallieerden' genoemd. Het gebied ten noorden van de grote rivieren was nog niet bevrijd; een gewaagde poging daartoe mislukte in september.
De Japanse bezetter zag Java als het meest ontwikkeld op politiek gebied, maar economisch als het minst belangrijk; de bevolking was de belangrijke bron voor Japan. Als zodanig en in tegenstelling tot het eerdere Nederlandse bewind, moedigde Japan het nationalisme op Java aan en vergrootte zo zijn politieke invloed.
De atoombommen die in 1945 op de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, maakten een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. De bommen, die waren ontwikkeld in de Verenigde Staten, kostten veel mensenlevens en maakten een einde aan het Japanse keizerrijk.
Nederlands-Indië werd onder andere aangevallen vanwege de grote hoeveelheid grondstoffen, zoals tin en aardolie, die van cruciaal belang waren voor de Japanse oorlogsindustrie. Japan zag zichzelf ook als bevrijder van de honderden miljoenen Aziaten die gebukt gingen onder vreemde overheersing.