Bij een 25-jarig en 40-jarig dienstverband of huwelijk heeft de werknemer recht op één dag verlof. Bij een 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, schoonouders of grootouders hebben medewerkers recht op één vrije dag.
Dit zijn de regels: Eigen huwelijksjubileum (25 of 40 jaar): één vrije dag. Huwelijksjubileum ouders, schoonouders of pleegouders (25, 40, 50, 60 jaar): één vrije dag. Dienstjubileum: één tot drie dagen vrij, afhankelijk van hoe lang de werknemer in dienst is.
Wettelijk verlof
ouderschapsverlof; adoptieverlof of pleegzorgverlof; zorgverlof (kortdurend en langdurend); calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld. Soms staat het in de cao van je werkgever. Of maakt je baas daar zelf afspraken over in je arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. De personeelsafdeling van je werkgever kan je vertellen welk bijzonder verlof je precies kunt krijgen.
Bijzonder verlof overlijden
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals partner, ouder, kind) heeft een medewerker recht op vier dagen verlof (van overlijden tot en met de begrafenis of crematie).
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Interpretatie VPS: geen verlies werkdag omstandigheidsverlof als begrafenis op een zaterdag valt. Vraag: Ten gevolge het overlijden van een bloed- of aanverwant in de tweede graad heeft een personeelslid recht op 1 werkdag omstandigheidverlof.
kind of kind van de echtgenoot / echtgenote of van de wettelijk samenwonende partner. echtgenoot / echtgenote of wettelijk samenwonende partner. moeder. vader.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
Drie dagen rouwverlof is het wettelijke maximum bij overlijden, al voorzien sommige paritaire comités een bijkomende dag klein verlet. Hoeveel dagen je krijgt, hangt bovendien af van de familieband die je had met de overledene.
Je werkgever kan je verzoek niet weigeren, tenzij er 'zwaarwegende bedrijfsbelangen' zijn. Bijvoorbeeld, als iedereen dezelfde niet-inroosterbare dag kiest, dan kan de winkel niet open. Je werkgever mag dan je verzoek weigeren, maar moet wel aantonen dat er inderdaad een 'zwaarwegend bedrijfsbelang' is.
In de meest gevallen staat in de cao dat u voor het overlijden van een bloed- of aanverwant in de eerste graad vier dagen verlof krijgt (vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart). De 'eerste graad' wil zeggen dat het om het overlijden van een vader, moeder of kind gaat.
Van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder van de werknemer: 3 dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
Over bekendste en meestgebruikte benamingen bestaat consensus: 12½ jaar is koper, 25 jaar zilver, 50 jaar is goud en 60 jaar is diamant. De andere tijdsaanduidingen hebben soms meerdere benamingen - en sommige daarvan hebben meerdere betekenissen. 14 dagen: papier (ook genoemd bij 1 en 2 jaar).
Je werknemer heeft tijdens de verlofperiode geen recht op salaris. Bij gedeeltelijk verlof betaal je hem natuurlijk wel loon voor de uren die hij werkt. Wijs hem erop dat een lager of geen loon gevolgen kan hebben voor de hoogte van een mogelijke huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of studiefinanciering.
Twee dagen voor het overlijden van een inwonende broer, zus, schoonzus, schoonbroer, grootvader, grootmoeder, kleinkind, van een overgrootvader, een overgrootmoeder, van een achterkleinkind, van een schoonzoon of schoondochter, van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner.
Wanneer je medewerker een aantal jaren werkt in je bedrijf, kan je deze belonen door extra vakantiedagen te geven. Er bestaat geen wettelijk kader rond verlofdagen voor anciënniteit. Er zijn wel verschillende paritair comités waarin dit is opgenomen, maar als werkgever heb je altijd het recht om meer dagen te schenken.
1. Het onderwijs. Oké, deze komt vast niet als verrassing, maar het onderwijs komt het beste uit de bus als het gaat om vakantiedagen. In deze sector heb je jaar maar liefst 57 vrije dagen.
Huwelijk. De medewerker kan klein verlet aanvragen voor zijn eigen huwelijk of voor het huwelijk van een familielid. De medewerker heeft recht op afwezigheidsdagen voor zijn eigen huwelijk. Het aantal vrije dagen verschilt per sector, meestal zijn het twee dagen, maar ook drie afwezigheidsdagen komt voor.
Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen. Wat is je huidige job? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst.
Omstandigheidsverlof of klein verlet, zo heet het verlof dat je recht geeft op een dag betaald verlof om een trouwpartij bij te wonen. Opgelet, ga je niet enthousiast opgeven bij al je neven en nichten om als getuige op te treden, want er zijn beperkingen aan verbonden.
Ja, voor het begraven of het cremeren van de eigen grootouder van de medewerker heeft deze recht op 1 dag buitengewoon verlof met behoud van loon.
Bij het overlijden van een familielid in de eerste graad (zoals een partner, ouder of kind) heb je recht op vier verlofdagen. Die gaan in van het overlijden tot en met de begrafenis of crematie.
Voor een overlijden van de vader, moeder, schoonvader, stiefvader, schoonmoeder, stiefmoeder, pleegouder* van de werknemer krijg je drie dagen, te kiezen tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt met de dag van de begrafenis.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.