Door buiten actief te zijn door bijvoorbeeld te wandelen, hardlopen of naar het zwembad of strand te gaan krijgt je huid een flinke boost. De buitenlucht, natuur en blauwe lucht geven je namelijk een positiever gevoel over het leven. Daarnaast krijgt je huid hierdoor ook een positieve impuls.
Tijdens het hardlopen stuitert het gezicht herhaaldelijk, en dat zou ervoor zorgen dat je gezicht zijn elasticiteit verliest en er minder vol uitziet. En het is dat gebrek aan volheid dat geassocieerd wordt met het ouder worden. Toch gaan er ook stemmen op dat sporten de conditie van je huid net zou verbeteren.
Ook voor je huid is hardlopen goed. Tijdens het hardlopen maakt je huid sneller de stof collageen aan, waardoor je huid steviger wordt. Daarnaast stimuleert hardlopen de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden.
Hardlopen is goed voor veel verschillende spieren en gewrichten. Uiteraard versterkt het al je beenspieren, van hamstrings, tot kuiten, tot quads, en ook je bilspieren. Je traint zelfs je core tijdens het hardlopen. En als je niet overtraind, bouwt het ook sterke gewrichten en botten op.
HITT-training, hardlopen, zumba... alle sporten waarvan je flink gaat zweten, zijn goed voor je huid. Pilates: pilates zorgt voor een combinatie van mentaal welzijn én krachttraining. En laat dat nu een goede combinatie zijn voor je huid.
Voldoende lichaamsbeweging bevordert de sterkte en stevigheid van onze spieren, wat een positief effect heeft op onze huid. Getrainde spieren geven onze huid meer ondersteuning, waardoor de huid strakker om ons lichaam zit gespannen. Bovendien blijf je vaak beter op gewicht als je regelmatig sport.
Belangrijke vitaminen en mineralen voor een mooie huid zijn: Vitamine A, B, C, D en E, zink, biotine, selenium en collageen. Deze vitaminen en mineralen heeft Skin for Skin verwerkt in twee supplementen, deze vind je hier.
Drie keer per week is een prima compromis. Ga je vaker hardlopen, dan vergroot je je kans op blessures en bovendien raakt dan snel de lol eraf. De enige reden om toch vaker te gaan trainen, is als je snel wat gewicht kwijt wilt raken.
Om 1 kg af te vallen met hardlopen moet je ruw geschat bijna 13 uur hardlopen. Hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrand tijdens hardlopen is voor iedereen verschillend. Invloeden zoals gewicht, duur en intensiteit maakt dat er geen concrete rekensom bestaat om 1 kg af te vallen.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
HOE BEPAALDE VOEDING VAN INVLOED IS OP JE HUID: Een dieet dat bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen, kant-en-klaarmaaltijden en geraffineerde koolhydraten kan in de loop der tijd een milde ontsteking in het lichaam veroorzaken en huidproblemen zoals acne verergeren.
Als je door het vele sporten puistjes krijgt kan je zweet de oorzaak zijn. Je poriën gaan tijdens inspanning wijd open staan en je gaat zweten, je lichaam doet dit om te zorgen dat je afkoelt. Zweten is dus goed. Wist je dat de afvalstoffen in je lichaam en huid door het sporten en zweten loskomen en afgevoerd worden?
Hardlopen kan je van buikvet afhelpen
Hardlopen is daarentegen een uitstekende manier om calorieën te verbranden en je vetpercentage terug te dringen, met name ter hoogte van je buik.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Ruw geschat verbrand je met hardlopen ongeveer 560 tot 1040 kcal per uur. Gemiddeld dus zo'n 700 kcal. Dat betekent dat je bijna 13 uur moet lopen om 1 kg vet (9000 kcal) te verbranden. Met een trainingsvolume van 2 uur effectief hardlopen per week heb je dus zo'n 8 maanden nodig om 5 kg vet kwijt te raken.
Hardlopen, joggen en stevig wandelen blijken beter tegen buikvet dan krachttraining, zo blijkt uit een onderzoek. Vooral het buikvet dat zich diep in het lichaam bevindt, verdwijnt er door.
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Is dan twee keer per week hardlopen voldoende? Het antwoord daarop is ja! Met twee keer per week hardlopen kan jij nog altijd je hardloopdoelen halen. Uiteraard zal het minder snel gaan met een minimum aantal trainingen, maar het is zeker haalbaar.
Veel beginnende hardlopers stellen zich als eerste doel om 5 kilometer achter elkaar hard te lopen, maar juist de 3 kilometer is een perfect trainings- of wedstrijddoel. Een behapbare afstand, die ook de gevorderde atleet voldoende uitdaging biedt.
Lopen is de perfecte aanvulling op gezonde voeding om af te vallen. Jog je vijf kilometer, dan verbrand je ongeveer 400 calorieën (dit is een gemiddelde, hoeveel je precies verbrandt, is afhankelijk van je geslacht, lichaamsbouw, gewicht, tempo...). Om 1 kilo te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen.