Moksi Patoe. Roti Sambal is een bijzonder gekruide tafelsambal, een heerlijke Indiase smaakmaker(medium hot). Past prima bij Roti, maar ook andere gerechten of snacks. Een licht pikante sambal, overal bij lekker!
Moksi alesi is een Surinaams-creools gerecht van rijst gemixt met van alles en nog wat – vaak zwartoogbonen, groente en/of gezouten of gerookte vis of vlees, dat droog wordt geserveerd. Het gerecht heeft geen vast recept en er bestaan dus vele varianten.
Bij de Surinaamse keuken denken we al snel aan roti. Maar als je even rondvraagt in dit zonnige land dan noemen de meesten 'moksi alesi' als het meest klassieke Surinaamse gerecht. Grappig genoeg heeft iedereen een eigen manier van bereiden.
Er wonen Europeanen, Afrikanen en Aziaten en dan ook nog eens met allerlei verschillende geloven, christenen, joden, islamieten, hindoeïsten en boeddhisten. Al deze culturen hebben de Surinaamse keuken beïnvloed en uit deze mengeling is de unieke Surinaamse keuken ontstaan.
Veelgebruikte Surinaamse kruiden zijn knoflook, gember, fenegriek en piment. Verder wordt selderij vaak gebruik over bijvoorbeeld Surinaamse bami en nasi. Surinaamse kruiden en specerijen koop je het voordeligst online bij Voordeelkruiden.
Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en worst (fachong). Moksi meti wordt meestal geserveerd met een bijgerecht van gebakken noedels (tjauw min) of van witte of gebakken rijst (Surinaamse nasi).
Masoes poeder word in de Surinaamse keuken gebruikt om gele rijst te maken (masoesa moksi alesi). De ingrediënten van masoes poeder zijn; Specerijen, dextrose, plantendelen met natuurlijk geel en toegevoegde levensmiddelen kleurstoffen: E102, E124, E160a.
Suriname is een smeltkroes van culturen. Het mag dan wel een van de kleinste landen in Zuid-Amerika zijn, het is ook een van de meest veelzijdige landen. De culturele diversiteit van zie je voornamelijk terug in de Surinaamse keuken, talen, religie en de multiculturele samenleving.
Wie weleens bij een Surinaams eethuisje bestelt, kent ze ongetwijfeld: telo of teloh. Een Surinaams gerecht, bestaande uit dikke frieten van gefrituurde cassave. Traditioneel geserveerd met bakkeljauw.
Gebruik er niet te veel van en kies meer voor kruiden en specerijen zoals gember, lontai, soepgroenten, knoflook en ui. Veel basisingrediënten zoals witte rijst, bami-noodles, bakbanaan en cassave bevatten weinig vezels.
Het ontbijt bestaat uit:brood, quaker oats (havermout), crackers, beschuit, bol, koffie, cacao, melk of thee. Tegen een uur of tien houdt men zijn tweede ontbijt, dat meestal uit een broodje en/of frisdrank bestaat.
Surinaamse gerechten zijn heel gezond. Ze kunnen zeker bijdragen aan een goede gezondheid. Houd rekening met de samenstelling en frequentie van zetmeel en suikers per dag en beweeg meer.
Masoesa is een plant in de gember familie. De vruchten van deze plant worden gebruikt om de rijst geel te kleuren. De rijstschotel wordt met vis en kool bereid.
Faja lobi moksie speciaal trafasie is een vers (mild-kruidige) bereide surinaamse kruidige ketjap marinade voor de bereiding van geroosterde vleesgerechten.
Masoesa Moksi Alesi is in principe de Surinaamse versie van Nasi. Er is dan ook niet echt een vast recept want het wordt van oudsher gemaakt van van alles wat er over was. Kliekjes, overgebleven groenten etc.
Surinaamse vrouwen zoeken een man die het economisch goed heeft en kan voorzien in hun onderhoud. Ze blijven vasthouden aan de traditionele genderideologie waarbij de man de kostwinner is.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Bitawari is een Surinaamse bladgroente, die vindt u in de toko, maar u kunt ook andere (blad-)groenten gebruiken. Doe de garnalen in een hittebestendige kom en giet er kokend water op. Laat ze 20 minuten weken en giet af.
Masala, de Surinaamse kerrie, is een kruidenmengsel gemaakt van o.a. kurkuma, komijn, mosterdzaad, gember enz. Je hoeft dit allemaal niet zelf te mengen, want je kan hele lekker masala kopen bij de toko's en supermarkten. Masala ruik je goed, maar het smaakt vooral heel goed.
Ingrediënten. ui, nigella zaad, paprika, kurkuma, mosterd, korianderzaad, knoflook, komijn, zwarte peper, chili, tomaat, fenegriek, peterselie. Bevat geen toegevoegd zout.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.
Koffie was een van de eerste gewassen die in de kolonie Suriname werd geteeld, en ook nu wordt op Plantage Katwijk koffie verbouwd. Maar Surinamers zijn over het algemeen niet écht koffieleuten, zoals de Nederlanders bijvoorbeeld.