NiMH batterijen (nikkel-metaalhydride) zijn geschikt voor apparaten die in korte tijd veel stroom verbruiken, zoals camera's. Door de hoge zelfontlading verliezen deze batterijen ook energie als ze niet of weinig gebruikt worden.
Li-Ion (Lithium-Ion):
ongeveer zelfde hoeveelheid energie als NiMh, maar weegt 20 tot 35% minder. Maximaal energie-niveau blijft op peil: geen geheugeneffect. Kan tot 1000 maal geladen en ontladen worden met minimum capaciteit verlies. milieuvriendelijker dan Ni-Cd.
NiMH batterijen hebben een hogere energiedichtheid dan NiCd. Een NiMH accu kan twee- tot driemaal de capaciteit van een even grote NiCd accu hebben en is dus geschikter voor compactere toepassingen zoals laptops. De typische NiMH cellen in een accupack hebben een spanning van 1.2 Volt, identiek aan NiCd cellen.
De Li-on/Li-pol batterijen hebben geen specifieke oplaadprocedure nodig. De NiCad/NiMH batterijen moeten de eerste keer minimaal 12 tot 24 uur worden opgeladen. Daarna moeten de weer helemaal leeg getrokken worden. Daarna kun je de het beste nog 3 keer 12 tot 24 uur opladen.
Wat is de betekenis van mAh? Het is de afkorting van milliAmpère/uur (of in het Engels: milliAmpère/hour). Hoe hoger de hoeveelheid mAh, hoe groter de batterijcapaciteit en hoe langer jij je telefoon kunt gebruiken.
De officiële levensduur van een oplaadbare batterij (NiMH, Li-Ion) wordt gedefinieerd als het aantal volledige laad- en ontlaadcycli die een batterij kan uitvoeren tot het moment dat slechts nog 80% van de nominale capaciteit na volladen kan worden bereikt.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
NiMH kan niet in plaats van NiCd worden gebruikt, omdat NiMH sneller achteruit gaat, omdat dit type wordt opgeladen onder laadomstandigheden voor NiCd (die afwijken van die voor NiMH).
De acculader moet dezelfde spanning hebben als de accu, dus bij een 12 V accuspanning is een 12 V acculader nodig, en bij een 24 V accu een 24 V acculader. 3. Om de accu's veilig en snel te laden is voldoende laadstroom nodig (gemeten in Ampères).
De oplaadbare batterijen zijn onderverdeeld in de typen NiCd (nickel cadmium) en NiMH (nickel metal hydride). NiMH batterijen zijn technisch geavanceerder, maar belangrijker is dat zij een hogere capaciteit hebben dan NiCd's (factor 1,25 à 1,5), waardoor ze een apparaat langer draaiende kunnen houden.
Een nadeel van oplaadbare batterijen is dat ze zichzelf langzaam ontladen. Als je volledig opgeladen batterijen niet gebruikt, zijn ze na verloop van tijd alsnog leeg. Dat kan vervelend zijn, maar is eigenlijk alleen lastig als je de batterijen zeer sporadisch gebruikt.
In een gemiddeld huishouden zijn 100 batterijen of accu's te vinden. Ze zitten bijvoorbeeld in je smartphone, laptop en tablet, speelgoed, elektrische tandenborstel, afstandsbediening, thermostaat, fietslampjes en elektrische fiets. Gelukkig zijn veel materialen in batterijen goed te recyclen.
Te hoge of te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de cellen blijvend beschadigd raken. In de winter is het zelfs mogelijk dat accupacks bevriezen en volledig onbruikbaar worden. Vochtige ruimten (lekkende garage) zijn geen goede opslagplaats voor accu's.
De eerste keer laden
Dat doen ze om te voorkomen dat er te veel energie wegvloeit en de batterij helemaal leeg kan raken. Zouden ze de accu tot 100 procent opladen, dan is de kans groter dat de accu sneller in capaciteit achteruit gaat. De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen.
De meeste draadloze huistelefoons werken op AA of AAA batterijen. Daarnaast zijn er telefoons die werken op speciale packs. Op zo'n pack staat een code, die code matcht bij de juiste batterij. Werkt je huistelefoon op AA of AAA batterijen, let dan goed op de capaciteit.
Product informatie. Deze oplaadbare AAA batterijen van GP zijn speciaal geschikt voor het gebruik in draadloze (DECT) huistelefoons waaronder Siemens Gigaset of andere fabrikanten.
Hoe vaak kan een batterij opgeladen worden? Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
Kijk hoe de batterij zich gedraagt als hij het oppervlak raakt. Een nieuwe batterij zal naar beneden ploffen zonder te stuiteren. Hij kan op zijn kant rollen, maar stuitert niet terug. Een oudere batterij zal meerdere keren stuiteren voordat hij omvalt.
Zoals gezegd kan een Alkaline batterij enkel worden herladen met behulp van een speciale oplader, ook wel een 'trage lader' genoemd. Doordat Alkaline batterijen oorspronkelijk niet zijn ontworpen om opnieuw te worden opgeladen mogen deze met maximaal 100mA opgeladen worden.
Lithium AA batterijen gaan langer mee
Lithium AA batterijen hebben een piekvermogen van ongeveer 3000 mAh en gaan veel langer mee dan alkaline AA batterijen.
In een vergelijkende test van "De Inspecteur" gaan de goedkope merken van AA-batterijen opvallend langer mee dan de dure. Dat blijkt zowel uit een ludieke test met speelgoedhondjes, als uit een laboratoriumtest die het Radio 2-programma laat uitvoeren aan de VUB.
Langere levensduur
Door hun chemische samenstelling, gaan lithiumbatterijen tot zo'n zeven keer langer mee dan alkaline. Bovendien behouden ze hun capaciteit bij temperaturen onder nul. Lithiumbatterijen zijn doorgaans duurder in de aanschaf.