IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Deze is samen met de WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) onderdeel van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Een medewerker komt in de IVA als hij of zij volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is verklaard.
De IVA-uitkering
IVA betekent: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Deze uitkering kunt u misschien krijgen als u aan 2 voorwaarden voldoet: U kunt 20% of minder van uw oude loon kunt verdienen. Dit blijft in de toekomst bijna zeker zo.
Voordelen medewerker:
Bij een vervroegde IVA-toekenning is het totale inkomen 75 procent; Er is geen re-integratie verplichting meer. Er zijn daardoor geen verplichte afspraken meer met de arbodienst of andere aanvullende interventies; Er is duidelijkheid over het inkomen na het tweede ziektejaar.
Het aanvragen van een vervroegde IVA-uitkering moet je zelf doen. Je werkgever kan dit niet voor je doen. De uitkering kun je aanvragen als je minimaal 3 weken en maximaal 68 weken ziek bent. De IVA-uitkering wordt pas 10 weken na de aanvraag aan je toegekend.
Ook voor de werknemer maakt het verschil: een WGA-uitkering is maximaal 70% van het dagloon, terwijl een IVA-uitkering 75% van het dagloon bedraagt. Bovendien gelden voor de IVA-uitkering geen re-integratieprikkels en voor de WGA-uitkering wel.
Als uw situatie niet verandert, krijgt u de IVA-uitkering tot u de AOW-leeftijd bereikt.
U krijgt namelijk geen uitkering als uw vermogen boven een bepaalde grens komt. Die vermogensgrens is € 13.010,- voor een gezin of alleenstaande ouder en € 6.505,- voor een alleenstaande. Maar: u mag uw vermogen ook weer niet te snel opmaken.
Werkgevers hebben er belang bij dat de IVA-uitkering voor de werknemer wordt toegewezen. Werkgevers die ERD (eigenrisicodrager) zijn moeten de uitkeringslasten van de werknemer zelf dragen, indien de IVA-uitkering wordt afgewezen. Daarnaast moet de werkgever nog steeds aan de re-integratieverplichtingen voldoen.
als van 80 tot 100% bent afgekeurd ontvang je IVA-regeling (inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten). Hier is de uitkering 75% van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 36.536 euro een IVA-uitkering ontvang je als je niet kunt werken en geen kans hebt op herstel.
Een IVA uitkering wordt niet betaald vanuit het eigenrisicodragerschap (door werkgever) maar vanuit de basispremie WGA en betaald door het UWV.
Een IVA-uitkering is een uitkering waar je recht op hebt als je bijna niet meer of niet meer kunt werken wegens ziekte (arbeidsongeschiktheid). Wanneer er sprake is van ontslag na deze twee jaar ziekte, heb je als werknemer recht op een transitievergoeding.
Als de uitkomst van je WIA-keuring 80-100% WGA is, kan de verzekeringsarts dat op medische gronden vaststellen of de arbeidsdeskundige heeft niet voldoende functies gevonden die bij je beperkingen passen. Dat houdt in dat je op dit moment weliswaar niet kunt werken maar in de toekomst kan dat anders zijn.
Uw medewerker moet zélf een vervroegde IVA-uitkering aanvragen, tussen de 3de en 68ste week vanaf ziekte. Daarna neemt UWV binnen 8 weken een beslissing. Is de aanvraag goedgekeurd, dan hoeft u allebei niet meer aan re-integratie te werken.
Hoogte IVA-uitkering
Ga uit van het sociale verzekeringsloon (sv-loon) dat u verdiende in het jaar voordat u ziek werd. Deel dit totale sv-loon door 261 (gemiddelde aantal werkdagen in een jaar). Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 21,75 (gemiddeld aantal uitkeringsdagen per maand).
U heeft recht op een IVA-uitkering, wanneer u na de wachttijd van 104 weken volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent. Dit is het geval, wanneer: u niet meer dan 20% van uw laatstverdiende loon kunt verdienen, en. er geen of maar een zeer kleine kans is dat dit verbetert binnen een termijn van 5 jaar.
Denk hierbij aan het inkomen van de eventuele partner, het vermogen of spaargeld, inkomsten uit een erfenis of alimentatie. Ook de huurtoeslag, zorgtoeslag een andere toeslagen van de belastingdienst zijn niet van invloed op de hoogte van de IVA-uitkering.
Aan de OmbudsSpits is vaak gevraagd wat je mag bijverdienen als je in de IVA zit. Volgens de wet mag je als je in de IVA zit tot 20% van je oude loon bijverdienen.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Als je door psychische klachten je werk niet meer kan uitvoeren, ben je ook arbeidsongeschikt. Dit kan bijvoorbeeld komen door een burn-out of een depressie.
(Pre)pensioen en uw uitkering
Krijgt u (pre)pensioen uit werk dat u deed voor uw uitkering? Dan heeft uw (pre)pensioen geen invloed op de uitkering. Wanneer u (pre)pensioen ontvangt uit werk dat u deed tijdens uw uitkering, dan kan dit wel invloed hebben.
Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering. De IVA kunt u krijgen als u niet of bijna niet meer kunt werken. De WGA als u nu of in de toekomst nog wel (deels) kunt werken. Twijfelt u welke WIA-uitkering u heeft?
Wie vraagt de vervroegde IVA-uitkering aan? Nu is het nog zo dat alleen de werknemer de vervroegde IVA-uitkering kan aanvragen. De IVA is namelijk onderdeel van de WIA en dat is een werknemersverzekering. Daarom kan alleen de werknemer deze aanvragen.
Als u arbeidsongeschikt bent en een IVA uitkering heeft dan kan u in toch een hypotheek krijgen, zelf een hypotheek met minder eigen geld. U moet dan over een toekenningsbesluit van het UWV beschikken. Hierin moet vermeld worden dat u tussen de 80% en de 100% arbeidsongeschikt bent.
De hoogte van uw IVA-uitkering bedraagt 75% van uw zogenaamde WIA-maandloon.
Over de eerste tien jaar van uw dienstverband ontvang u een vergoeding gelijk aan 1/3 van uw bruto maandloon per jaar. Over het totale bedrag van de transitievergoeding bij recht op IVA betaalt u loonbelasting. uw werkgever zal dit bedrag direct inhouden als uw ontslagvergoeding op uw bankrekening wordt gestort.