Vrijwel elk land heeft al een nationale bloem. Oostenrijk koos voor de edelweiss, de klaproos hoort bij België en de Finnen hebben het lelietje-van-dalen.
De bloemsoort komt oorspronkelijk uit Turkije. In de zestiende eeuw introduceerde de botanicus Carolus Clusius de tulp in West-Europa. De tulp is daarom wel de nationale bloem van Turkije, en Hongarije trouwens, maar niet van Nederland.
Het madeliefje is verkozen tot nationale bloem. Dat werd bekendgemaakt bij de Nationale Bloem Verkiezing van radioprogramma Vroege Vogels. Afgelopen weken konden mensen stemmen op vijf kandidaten: de pinksterbloem, het fluitenkruid, de wilde kievietsbloem, de paardenbloem en het madeliefje.
Klaproos - België
“In Flanders Fields the poppies blow...” De rode klaprozen herinneren aan de vele soldaten die gestreden hebben voor het vaderland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bloem vervult ook de rol van nationaal symbool van België.
Wie denkt dat de tulp de nationale bloem van Nederland is, heeft het mis! Sinds 4 juni is dit namelijk het madeliefje. Maar tot voor kort kende Nederland geen bloem als nationaal symbool. Daar bracht het radioprogramma Vroege Vogels verandering in met de Nationale Bloem Verkiezing.
', zullen veel mensen denken. Volgens het radioprogramma niet. De tulp is de nationale bloem van Turkije en Hongarije.
Zie Edelweiss (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Edelweiss. De edelweiss (Leontopodium alpinum; Duits: Alpen-Edelweiß) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De soort komt in Europa voor in de Alpen, Jura, Karpaten, noordelijke Balkan, noordelijke Apennijnen en in de Pyreneeën.
Franse bloem is gemaakt van hardere tarwe, omdat het in een warmer klimaat groeit. Het getal achter de letter T geeft aan hoeveel kiemen en zemelen de meel en/of bloem bevat. Zo is T170 bijvoorbeeld vergelijkbaar met volkoren tarwemeel. Vanaf T65 wordt het bloem genoemd.
De shamrock is een Iers nationaal symbool. De shamrock is een jonge, nog witte, klaverplant met drie blaadjes. Het woord shamrock is de Engelse spelling van het Ierse woord seamróg, een verkorting van seamair óg, dat jonge klaver betekent.
Faja lobi, dat betekent vurige liefde, is de nationale bloem van Suriname.
Protea soorten
De bekendste Protea-soort is de King Protea. Dit is ook de nationale bloem van Zuid-Afrika en is daarom te vinden op paspoorten, geboortecertificaten en munten.
De tulp is de bekendste bloem van Nederland en ze zijn wel meer dan 3000 verschillende varianten.
Noorwegen heeft als nationale bloem een Steenbreek, de Saxifraga cotyledon. Oekraïne de Zonnebloem. Oostenrijk de Edelweiss (Leontopdium alpinum).
De nationale bloem van Australië kangoeroepoot of Anigozanthos wordt hier voornamelijk gebruikt als snijbloem in boeketten en niet als plant. De kangoeroepoot groeit in Australië op de meest uiteenlopende grondsoorten.
De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen. Er is geen ontkomen aan, denk je aan de roos, dan denk je vrijwel automatisch aan de liefde.
Naast Bull wordt ook Lady Britannia gebruikt als symbool voor Engeland en het Verenigd Koninkrijk.
Het wordt gemaakt van zachte tarwe uit een streek met een zeeklimaat. Omdat Zeeuwse bloem minder eiwit bevat, is de bindkracht eveneens minder. In degen waarvoor een goede glutenontwikkeling belangrijk is, zoals bij brooddeeg bijvoorbeeld, is Zeeuwse bloem minder geschikt.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
De T65-aanduiding verwijst naar de maalgraad van de bloem. In Frankrijk worden verschillende maalgraden gebruikt om bloem te classificeren op basis van de fijnheid van het meel. Type 65 bloem is een gemiddeld fijn meel.
Tulpen. Bossen tulpen kunnen natuurlijk niet ontbreken in de deze prachtige lijst. Samen met de klompen, de molens en Amsterdam staan de tulpen wereldwijd bekend als mensen aan Nederland denken. De tulpen velden zijn echte toeristen trekpleisters en trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers aan.
Rafflesia arnoldii is zeldzaam en is moeilijk te vinden. Vooral bloeiende planten zijn zelden te aanschouwen. De bloemknop doet er maanden over om zich te ontwikkelen, terwijl de bloem maar vijf tot zes dagen goed blijft.
Een nieuw ontdekte orchideeënsoort uit Madagaskar is echter zo lelijk als de nacht. De plant, Gastrodia agnicellus, werd eerder dit jaar ontdekt in de schaduw van bladeren op de grond van een bos op Madagaskar. De kleine, bruine orchidee brengt het grootste deel van zijn leven ondergronds door.
De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem, de Oostenrijkers de edelweiss en de Finnen het lelietje-van-dalen. En sinds vandaag heeft Nederland het madeliefje als nationale bloem.