De Oekraïners maakten deel uit van de Oostelijke Slaven die zich er volgens archeologische bronnen al zeker sinds 1500 v. Chr. ophielden. Na de komst van de Scandinavische Varjagen (Vikingen), ontstond omstreeks de zevende eeuw de etnisch-culturele regio Land van de Roes.
De russificatie van Oekraïne
In de twintigste eeuw beleefde Oekraïne een van de meest traumatische perioden uit zijn geschiedenis. Na de communistische revolutie van 1917 was het land een van de vele waar een heftige burgeroorlog werd uitgevochten, alvorens het in 1922 geheel werd ingelijfd door de Sovjet-Unie.
Eeuwenlang was Oekraïne gewoon onderdeel van het Russische tsarenrijk, maar het waren de communisten die het land in 1921 na drie jaar onafhankelijkheid promoveerden tot de 'Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek', een van de vijftien republieken die de Sovjet-Unie vormden.
In 1918, na de Russische revolutie, riep Oekraïne voor het eerst onafhankelijkheid uit, maar dat duurde niet lang. Het werd snel opgenomen in de Sovjet-Unie. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 brokkelde de Sovjet-Unie af. In 1990 stemde 90 procent van de Oekraïners voor afscheiding van de Sovjet-Unie.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
' 'Het Oekraïens en het Russisch lijken ontzettend op elkaar. Samen met het Wit-Russisch vormen ze de Oost-Slavische talen. Het Wit-Russisch is op sterven na dood, mede doordat het niet wordt ondersteund door Aleksandr Loekasjenko, de huidige president van Wit-Rusland.
Oekraïners in Polen kunnen elkaar doorgaans verstaan, aangezien ze vaak zowel Oekraïens als Russisch spreken. Beide talen hebben invloed gehad op de Oekraïense diaspora in Polen.
De Krimse ASSR werd op 30 juni 1945 omgevormd tot de niet meer autonome Krimse Oblast van de Russische SFSR. Tijdens het bewind van Stalins opvolger Nikita Chroesjtsjov werd de Krim in 1954 aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek overgedragen.
De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).
De oorlog begon in 2014
Separatistische leiders arresteren, mishandelen en martelen inwoners van Donetsk en Loegansk die er een andere mening op na houden, om 'bekentenissen' af te dwingen. Zowel separatisten als Oekraïense regeringstroepen hebben het oorlogsrecht en humanitair recht geschonden.
Nazi-Duitsland recruteerde milities onder Oekraïners en zette deze niet enkel in de strijd tegen sovjetpartizanen in, maar ook in de holocaust van joden in Volhynië. 12.000 Oekraïense militieleden stonden in 1942 1.400 Duitsers bij in de moord van ongeveer 200.000 joden.
Van de 360.000 manschappen die Oekraïne zijn binnengedrongen, inclusief contract- en dienstplichtig personeel, heeft Rusland er 315.000 verloren op het slagveld.
Een Kozak is een soort koek uit het oosten van Nederland, met name in de regio Twente en op Terschelling. De koek is meestal rechthoekig van vorm waarbij de buitenkant van chocolade is en waarbinnen zich een (jam-)vulling bevindt.
De reden die veel landen geven is dat het gaat om Russische spionnen en dat ze de veiligheid van (politiek actieve) Oekraïense vluchtelingen willen zekerstellen. In het verleden hebben Russische agenten politieke vijanden omgebracht, waaronder Georgiërs in Duitsland.
1991–2004 Onafhankelijkheid en opbouw
Na de staatsgreep in Moskou riep het Oekraïense parlement op 24 augustus 1991 de onafhankelijkheid uit, los van de Sovjet-Unie.
Ouderen zijn het meest bevreesd voor de inzet van kernwapens in de strijd. Ruim driekwart van de Nederlanders zegt het een probleem te vinden dat Nederland Russisch gas importeert. Eind 2021 had iets meer dan de helft van Nederland die mening.
Rusland was niet altijd een grootmacht. Jarenlang heersten de Mongolen er, en pas toen dit Aziatische volk zwakker werd, kwam de Russische expansie op gang. Rusland heeft zijn enorme omvang aan zijn zwakke buren te danken. Het rijk begon in Moskou, dat in 1325 het centrum van een grootvorstendom werd.
De Oorsprong van het Russische Rijk
Terwijl het Rijk officieel begon met zijn bestaan in het jaar 1721 met de proclamatie van Peter de Grote, was Rusland al lang voor die tijd een imperium.
Onderdeel van Oekraïne
Tijdens het bewind van Stalins opvolger Chroesjtsjov, zelf Oekraïner, werd de Krim in 1954 aan de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek overgedragen, bij wijze van gebaar van vriendschap tussen het Russische en het Oekraïense volk.
Aanloop naar de invasie. De Russische troepenopbouw in de Russisch-Oekraïense grensstreek op een kaart van de Amerikaanse inlichtingendiensten, begin december 2021. De VS schatten de Russische troepensterkte op dat moment op 70.000 militairen.
Vooral boven de 55 jaar zijn de verschillen groot tussen het aantal mannen en vrouwen. Het grootste deel van de bevolking woont in Europees Rusland, het Oeralgebied en in het zuidwesten van Siberië. Het Russische Verre Oosten en het grootste deel van het noorden van Rusland zijn relatief dunbevolkt.
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
Dat de volken op de Balkan Slavische volken genoemd worden, gaat terug op hun eigen taal. Het Oudkerkslavische woord slovo betekent woord of spraak.Wie Slavisch is, is dus lid van de Slavische taalgemeenschap, oftewel van het Slavische volk.
Volgens de volkstelling van 2001 zou 67,87% van de burgers van het land het Oekraïens als moedertaal spreken en 29,74% het Russisch.