De kaki is een boom uit de familie van het ebbenhout en kan wel 10 m hoog worden. De Kakiboom lijkt een beetje op de appelboom. Zijn bladeren zijn middel- tot donkergroen, ovaal en ongeveer net zo lang als breed. De Kaki komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar wordt inmiddels in veel warmere landen gekweekt.
De kakiboom is een boom die ongeveer 4 meter hoog wordt. De plant is winterhardheid tot -12°C en bladverliezend in de winter.
Na ongeveer 3 tot 5 jaar voordat de Persimmon-boom vruchten zal produceren . Pas na 7 tot 10 jaar zal de boom volledig gegroeid zijn en een maximale hoeveelheid aan fruit produceren.
Zaaibeschrijving: Zaden wat opruwen met schuurpapier en 24 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op warme plaats in huis laten kiemen.
Kaki, Diospyros 'Jiro' (Zelfbestuiver !)
Jiro is een winterharde en zelfbestuivend ras met heerlijke vruchten. De bloei valt in mei.
Snoeien. De kaki heeft de neiging tot uitbrekende takken door zware vruchtenlast. Kort daarom jonge takken in en pas zo nodig vruchtdunning toe. Verder behoeft de kaki weinig snoei.
De meeste kaki's in de supermarkten zijn Sharons. Dus weinig kans dat je ze morgen kan kopen. Maar Nederland heeft nog altijd zo'n 2000 groentenwinkels. Zoek er dus een in de stad, of het dorp, of waar jij woont.
Een kaki eet je met of zonder schil en kan je zo uit het vuistje eten, of je kunt hem in stukjes snijden. In principe zit in de “gewone” Fuyu Kaki geen pit, maar in de Hachiya kaki kunnen wel pitten zitten. De pitten zijn niet eetbaar. Een kaki kan je onrijp, rijp en overrijp goed eten.
Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit.
Kaki zonder schil kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, doe deze het beste in een afsluitbaar bakje. Als je de kaki invriest dan kun je deze maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Kaki is ook rijk aan provitamine A, met name in de vorm van onderstaande carotenoïden: bètacaroteen, een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam (lees: je dna) tegen zogenaamde 'vrije radicalen' en andere schadelijke stoffen. Ook vitamine C en E zijn bekende antioxidanten.
De vrucht kan in zijn geheel gegeten worden, ook de schil. In de supermarkt kun je kaki het hele jaar tegenkomen, maar het officiële kaki fruit seizoen is van december tot en met februari.
Hoe kun je kaki fruit eten? Je kunt kaki fruit met schil en al eten, maar, omdat de schil wat stevig kan aanvoelen, vinden sommige mensen het prettig om de vrucht uit te lepelen. Kaki is heerlijk op zichzelf, maar ook in een dessert, salade, met wat yoghurt bij het ontbijt of in deze makkelijke en snelle kakitaartjes.
De kaki's rijpen sneller als je ze op de verwarming legt. Ik draai de verwarming in de winter meestal naar een temperatuur tussen de 20-22 graden. Dat is de perfecte temperatuur om het fruit rijp te krijgen. Leg ze een dagje op de verwarming en daarna weer terug in de fruitschaal.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Het heeft een kroontje en bevat geen zaden, wat betekent dat er geen klokhuis of zaadlijst is die je hoeft te verwijderen. Ook de schil kan gewoon gegeten worden. Deze kan wat stevig en soms zelfs wat taai aanvoelen, maar het is niet nodig om kaki fruit te schillen.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Het duurt soms wel een maand of langer voordat ze rijp en eetbaar zijn. Indien onrijp is het verschil met rijp goed te merken: ze zijn dan hard, minder sappig en tamelijk smaakloos.
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vruchten rijpen goed na bij kamertemperatuur.
Er zitten 96 kilocalorieën in 1 stuk (125 gram) kaki. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaki'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kaki smaakt lekker zoet en zacht
Kaki is een rood-oranje exotische fruitsoort die zacht en zoet smaakt. De textuur lijkt op die van mango, zijn smaak komt in de buurt van perzik, banaan of meloen. En je eet hem op zoals een appel, maar dan zonder schil.
Hoe gezond is sharonfruit? Sharonfruit zit vol met vitamines: A, B6 C, en E. Vitamine A, B6 en C helpen je immuunsysteem, vitamine E is goed voor je huid, spieren en hart. Ook is sharonfruit vezelrijk en vezels helpen je spijsvertering.
Kaki is een geelbruine aardkleur en ook de benaming van textielweefsel in die grauwgele kleur, zoals katoen. Het woord is overgenomen uit het Engels, dat khaki op zijn beurt ontleende aan het Hindoestani en Urdu en komt oorspronkelijk uit het Perzisch, in welke taal khak letterlijk 'stof, aarde' betekent.
Weinig keuze in fruit in de winter? Nou dat valt eigenlijk best mee: appel, banaan, grapefruit, limoen, mandarijn, peer en sinaasappel zijn allemaal label A volgens Milieucentraal en dus de beste keuze deze maand.