De hoofdklemtoon ligt in Nederlandse woorden achteraan: in de meeste gevallen op de voorlaatste, in alle andere gevallen op de laatste of de voorvoorlaatste syllabe. Bijklemtoon is het duidelijkst op de eerste syllabe. In gelede woorden draagt over het algemeen de stam hoofdklemtoon.
Als je niet zeker weet waar de klemtoon van een woord ligt, dan kun je het opzoeken in het woordenboek. De klemtoon wordt aangegeven met een streepje onder de klinker. Bijvoorbeeld: solidair.
De klemtoon geeft aan op welke deel van het woord (de lettergreep) de nadruk ligt. Op sommige lettergrepen in een woord ligt de nadruk wel en op andere lettergrepen niet. Lettergrepen waarop de nadruk ligt noem je beklemtoonde lettergrepen. Lettergrepen waar de nadruk niet op ligt noem je onbeklemtoonde lettergrepen.
nadruk waarmee een woord of een woorddeel* wordt uitgesproken. Bij meerlettergrepige woorden krijgt één lettergreep de hoofdklemtoon. Bijvoorbeeld: in het woord ondoorgrondelijk zijn deze lettergrepen onbeklemtoond: on-door-gron- de- lijk.
De correcte uitspraak van pagina is [paagienaa], met de klemtoon op de eerste lettergreep.
In de standaardtaal is [kaataaloogus], met de klemtoon op de tweede lettergreep, de meest gangbare uitspraak van het woord catalogus. Ook bij de meervoudsvorm catalogi is dat de gangbare uitspraak: [kaataaloogie].
Zeuven was dus zo een dialectische vorm (o.a. Brabants), naast de standaardtaalvorm zeven. Omdat deze vorm een welkom middel bleek om het getal te onderscheiden van negen, werd de uitspraak zeuven voor radio- en telefoonverkeer gebruikt. Op deze manier raakte de vorm ook ingeburgerd bij niet-dialectsprekers.
Toelichting. Dementie komt van het Latijnse dementia, een woord waarin de klemtoon op -men- ligt, net zoals in clementia. In de woorden deméntie en cleméntie valt de klemtoon daardoor ook op -men-.
Toelichting. De regel die hierboven in het antwoord wordt gegeven voor woorden met de klemtoon op de laatste lettergreep, geldt uiteraard ook voor woorden met maar één lettergreep: knie/knieën, spie/spieën.
Bij woorden als braderie en fantasie ligt de klemtoon op de laatste lettergreep: /braderie/, /fantasie/. Het meervoud van zulke woorden maak je door -ën achter het woord te zetten: braderieën, fantasieën.
Klemtoon (of: accent) is de nadruk waarmee een woord of woorddeel wordt uitgesproken.
Jamben en trocheeën zijn eenheden van twee lettergrepen ('voeten' worden zulke eenheden genoemd). Een jambe bestaat uit een onbeklemtoonde lettergreep gevolgd door een beklemtoonde; een trochee is juist een beklemtoonde lettergreep gevolgd door een onbeklemtoonde.
Je kunt een metrum het makkelijkste bepalen door de beklemtoonde lettergrepen te onderstrepen, of door het gedicht hardop te lezen en met je vingers het ritme mee te tikken. Zie onderaan deze pagina twee volledig uitgewerkte gedichten: één met een jambe en één met een dactylus als metrum.
-> Het woord dyslexie komt van het Griekse δυςλέξις. Aan het accent is te zien waar de klemtoon op valt. Het is dus dysLExie!
Omdat de klemtoon van het Latijnse notula op de eerste lettergreep ligt, wordt notulen nu nog meestal uitgesproken met de klemtoon op de eerste lettergreep: nótulen. Inmiddels is de uitspraak notúlen ook geaccepteerd.
Toelichting. Het betrekkelijk voornaamwoord die verwijst naar de-woorden; dat naar het-woorden, ongeacht het biologisch geslacht. Naar het-woorden die personen aanduiden (meisje, mannetje, vrouwtje, ventje, neefje, nichtje, familielid, Tweede Kamerlid enzovoort), wordt met dat verwezen.
Bij het woord ceremonie zijn twee verschillende klemtonen mogelijk: ceremonie en ceremonie. Ceremoniën en ceremonies zijn de meervouden waarbij de klemtoon niet op -ie- ligt, zoals in bacteriën, financiën, poriën. In ceremonieën ligt de klemtoon op -ie-, zoals in categorieën, fantasieën, knieën, theorieën.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof.
Als de knieschijf uit de kom schiet, merkt u dit: Het doet veel pijn.De knieschijf zit als een dikke bult aan de buitenkant van uw knie.De knie kan dik worden (door een bloeding in de knie).
De juiste uitspraak is autopsíé.
Indien de dementie vroeger optreedt, spreken we over jongdementie. Dit zal in deze brochure niet aan bod komen. De ziekte van Alzheimer is bij de meeste mensen bekend en komt het vaakst voor. In ongeveer 60% van de gevallen van dementie bij ouderen gaat het om de ziekte van Alzheimer.
Kenmerken van dementie
gedragsverandering, bijvoorbeeld ongeduldiger worden, of woedeaanvallen;problemen met dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer.
Ja, juno is een spreektaalvariant van juni, inderdaad net als julij dat van juli is. Komt vooral als men bang is voor verwarring. Of het nog veel voorkomt, is overigens de vraag, maar er zijn nog heel wat mensen die juno en julij kennen.
Zeuven was dus zo'n dialectische vorm (o.a. Brabants), naast de standaardtaalvorm zeven. Omdat deze vorm een welkom middel bleek om het getal te onderscheiden van negen, werd de uitspraak zeuven voor radio- en telefoonverkeer gebruikt. Op deze manier raakte de vorm ook ingeburgerd bij niet-dialectsprekers.