Vaak voelt je vrouw de baby aan 1 kant schoppen, de rug ligt dan aan de andere kant en als de baby in hoofdligging ligt, dan is de beste plaats om te luisteren aan de rugkant van de baby, halverwege de navel en het schaambot bij je vrouw en dan een stukje naar de zijkant van de buik.
Gekir, gelach, gehuil en gebrabbel: baby's zijn dol op geluiden van andere baby's. Ze vinden het fijn om naar te luisteren en reageren er ook op. Een fascinerend geluid voor baby's is het blazen van bubbels. Door met een rietje in een glas met water te blazen en heb je zo de aandacht van je baby te pakken.
Er zijn ook veel onderzoeken gedaan naar welke muziek je baby het prettigst vindt. De resultaten zijn niet altijd hetzelfde maar over het algemeen hebben baby's een voorkeur voor rustige muziek zoals kinderliedjes en klassieke muziek (die bedoeld is voor baby's).
Bij de geboorte kan je baby dus al behoorlijk goed horen.Je baby zal vooral jouw stem en die van je partner, of eerder gehoorde muziek of geluiden kunnen herkennen. Het kan echter zo zijn dat je baby direct na de geboorte, of zelfs enkele dagen erna, niks of beperkt kan horen.
Het gehoor van kinderen is gevoeliger dan dat van volwassenen. Bovendien horen kinderen ook nog beter: Bescherm indien nodig de oren van je kind met oorkappen als hij of zij op zeer lawaaierige plaatsen komt of pas het geluidsvolume aan op activiteiten met veel kinderen. Oordopjes voor kinderen zijn geen goed plan.
Overprikkeling door geluid
Veel baby's en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby's die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven.
De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op.Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Baby's leren al taal voordat ze kunnen praten. Maak daarom veel contact met je baby en reageer als je kind contact met jou wil.Het is heel belangrijk dat je samen praat, samen speelt, voorleest en liedjes zingt. Vertel bijvoorbeeld wat je doet tijdens de verzorging van je baby.
Je pasgeboren baby ruikt al vrij goed. Hij of zij kan verschillende geuren onderscheiden. Als je baby 1 week oud is, kan hij of zij het verschil ruiken tussen zijn of haar mama en een andere vrouw. Je baby gebruikt zijn of haar reukvermogen om de borst van mama te zoeken.
Kinderen houden van ritme. De regelmaat en structuur van een routine zorgen ervoor dat je baby weet waar hij of zij aan toe is en de voorspelbaarheid geeft ze een veilig, geborgen gevoel. Een routine kan ook een positieve impact hebben op het slapen en eten van je baby.
Vanaf ongeveer de 21ste week van de zwangerschap kan je baby horen. Je buikbaby hoort jouw stem, maar ook de stem van zijn vader, muziek en het blaffen van de hond. Hij hoort hoe je praat als je vrolijk bent, maar ook hoe je ruzie maakt of hoe je stem klinkt als je moe bent.
Met ongeveer 4-5 maanden kan een ritme ontstaan. Dat ritme gaat vaak zo: je baby wordt wakker, je geeft een voeding.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Dat is al rond de drie maanden. Je baby kan dan gaan lachen als je iets anders doet dan hij verwacht, zoals gekke geluiden maken of gekke gezichten trekken. Op die leeftijd kijken baby's nog wel of papa en mama ook lachen. Als dat zo is, zal je baby vaker en sneller mee lachen.
Een baby heeft een paar dagen nodig om te wennen aan white noise. Geef daarom niet direct op wanneer je niet meteen resultaat ziet. Gebruik white noise alleen tijdens bedtijd. Wanneer je het geluid ook gebruikt tijdens speeltijden, zal je baby het geluid niet meer associëren met slapen.
Rond de leeftijd van 1 jaar komen de eerste woordjes. Niet perfect, maar wel te begrijpen. Het eerste woordje van je baby is iets dat hij of zij waardevol vindt: choco, pop, papa, mama, auto, poes,…
Door middel van klankspelletjes, liedjes, rijmpjes, verhaaltjes… speel je samen met taal. Een baby vindt herhaling plezierig, en dit zal hem aanzetten tot nabootsing. Ook stimuleer je de baby om aandacht te hebben voor klank, taal en communicatie wanneer je de door hem geproduceerde geluidjes nabootst.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
De gevolgen van een trauma tijdens de zwangerschap of geboorte lopen uiteen. Soms zijn gevolgen al direct zichtbaar bij het pasgeboren kindje. Voorbeelden hiervan zijn veel en lang huilen, erg aanhankelijk zijn, eet- of slaapproblemen, problemen met slikken, darmkrampen, overstrekken, onrust en een voorkeurshouding.
Stel duidelijke grenzen en wees hier ook consequent in: 'nee' betekent echt 'nee', elke keer. Je kleintje raakt in de war als iets de ene dag wel mag en de andere dag niet. Benoem waarom iets niet mag. Bijvoorbeeld: “Nee, dat is heet”.
Stress bij de baby is te herkennen aan een hoge hartslag en een snelle ademhaling op de monitor. Verder kunt u stress bij uw kindje herkennen aan ongecontroleerde, schrikachtige bewegingen, het afwenden van het hoofdje, gestrekte en gespreide vingers, overstrekken en hoog huilen.
Een kind huilt om te laten merken dat hij of zij iemand nodig heeft. Door te huilen vertelt een baby dat hij of zij zich niet prettig voelt. Een peuter kan huilen uit pure frustratie, vermoeidheid of verveling. Het is niet altijd gemakkelijk om te achterhalen wat er scheelt als je kind huilt .
Zeuren kan voor een peuter een manier zijn om een gevoel te uiten. Bijvoorbeeld als hij/zij honger heeft of zich vervelend of moe voelt. Jonge peuters zeuren ook als ze de woorden die ze nodig hebben om iets te zeggen niet kennen. Kinderen kunnen ook zeuren om aandacht te krijgen of hun zin door te drijven.