Een anamnese is een intakegesprek met uw arts. We nemen tijdens dit gesprek uw ziektegeschiedenis met u door. We bespreken het verloop van uw aandoening en of dit meer voorkomt in uw familie. Ook stellen we vragen over uw werk, levensomstandigheden en andere zaken die uw klachten kunnen beïnvloeden.
Tijdens een anamnesegesprek stelt de arts je allerlei vragen die belangrijk kunnen zijn bij het stellen van een diagnose of het kiezen van een behandeling. Als je bijvoorbeeld last hebt van rugpijn is het voor de arts relevant om te weten of je de afgelopen tijd zware arbeid hebt verricht.
De stappen bij een anamnese
Open vragen stellen: De zorgverlener begint met het stellen van open vragen om de patiënt de gelegenheid te geven vrijuit te praten over zijn/haar klachten en ervaringen.
Tijdens de anamnese verzamel je gegevens in de eigen leefomgeving van de cliënt. Dit doe je aan de hand van verschillende methoden: je observeert, je voert een gesprek en je doet (soms) lichamelijk onderzoek. Het verzamelen van gegevens tijdens het eerste contact wordt de initiële anamnese genoemd.
Soorten. Afhankelijk van de zorgsituatie worden er verschillende soorten verpleegkundige anamneses onderscheiden: Algemene anamnese: afgenomen tijdens een opnamegesprek, het eerste contact tussen verpleegkundige en zorgvrager (patiënt, cliënt, bewoner). Vervolganamnese: met name bij langdurige zorg.
Een medische anamnese is een vragenlijst met betrekking tot uw gezondheid en is van essentieel belang voor uw bezoek aan de tandarts. In de anamnese komen vragen aan de orde naar de voorgeschiedenis van ziekten en afwijkingen, het gebruik van medicijnen en leefgewoonten die uw mondgezondheid kunnen beïnvloeden.
De anamnese, betekent in het Grieks letterlijk herinnering. In de medische wereld is de anamnese, ook wel ziektegeschiedenis, wat de patiënt over zijn klachten en ziekte kan vertellen. De anamnese is het vraaggesprek met de patiënt waarin duidelijk moet worden wat zijn klachten of gezondheidsproblemen zijn.
Een anamneseformulier is een gezondheidsvragenlijst. Het formulier geeft de tandarts inzicht in je algemene gezondheid, medicijngebruik, aandoeningen en allergieën. Zo kan de tandarts zorg op maat bieden en op de juiste manier handelen als je tijdens je bezoek aan de praktijk problemen krijgt met je gezondheid.
De verpleegkundige anamnese is de eerste stap in het cyclisch verpleegkundig proces. Met de anamnese verzamel je als wijkverpleegkundige op systematische wijze gegevens die je een goed inzicht geven in de situatie van een cliënt, een groep cliënten of een wijk.
De brede anamnese is zo opgebouwd dat de dikgedrukte onderwerpen aan bod moeten komen tijdens het gesprek, de cursieve vragen zijn bedoeld als voorbeeld van mogelijke vervolg- of verdiepingsvragen.
Veel verpleegkundigen zijn gewend om via Gordon een anamnese in te vullen om gegevens te verzamelen op basis waarvan zij tot een diagnose kunnen komen. De NANDA is binnen Nederland daarom ook gerangschikt volgens de Gordon patronen om verpleegkundige op die manier in hun redeneerproces te ondersteunen.
De biografische anamnese wordt ingedeeld naar gezin van oorsprong en persoonlijke levensgeschiedenis. Ook hier kan feitelijke informatie met een vragenlijst worden verzameld, maar dient wel de betekenis van belangrijke (psychotraumatische) levensgebeurtenissen voor de patiënt te worden genoteerd.
Een anamnese waarin aandacht is voor sociale gegevens waaronder huidige woonsituatie, burgerlijke status, leefstijl met sociale activiteiten (patiënt in systeem), aanwezig mantelzorgsysteem en overige hulpvoorzieningen en biografie, vormt een belangrijk onderdeel van het CGA.
Als er informatie over de medische voorgeschiedenis en achtergrond van een patiënt ingewonnen wordt bij een andere persoon dan de patiënt zelf, spreekt men van een heteroanamnese. Dit gebeurt onder meer bij patiënten die omwille van een bestaande pathologie niet zelf op de vragen van de zorgverlener kunnen antwoorden.
Richtlijn is dat elk half jaar een periodieke anamnese wordt afgenomen. Crisisanamnese: Snel handelen staat op de voorgrond, alleen hoogst noodzakelijke zaken worden nagegaan. Er zijn twee soorten gegevens te onderscheiden: Subjectieve gegevens: Symptomen (Engels: symptoms) Wat zegt de patiënt zelf.
Intitiele en speciale anamnese wordt verzameld door gesprek,lich onderzoek en observatie. je bron van gegeven is. - Initielle anamnese eerste contact met patient vervolg is al het anderen. - Inhoud initielle anamnese gesprek/lichamelijk onderzoek/observatie.
In het diagnostisch proces volgen in de regel de volgende stappen elkaar op: reden van verwijzing, hoofdklacht en/of hulpvraag van de patiënt, anamnese gericht op de huidige klachten, algemene anamnese, lichamelijk onderzoek, samenvatting van feitelijke bevindingen in een probleemlijst, zo nodig laboratoriumonderzoek ...
Het doel van een anamnese is inzicht verkrijgen in de gebruikelijke levens- en gezondheidspatronen van de patiënt, de verstoringen die zich hierin hebben voorgedaan als gevolg van de gezondheidsproblematiek en de reacties van de patiënt hierop, zodat de aangeboden zorg een optimaal persoonsgericht karakter krijgt .
11- Waarden/overtuigingenpatroon Dit patroon omvat de waarden, normen, doelstellingen en overtuigingen waarop iemand zijn keuzes en beslissingen baseert.
De zorg voor kinderen met overgewicht of obesitas ziet er anders uit dan de zorg voor volwassenen. De zorg voor kinderen wordt gegeven door meerdere zorgverleners, zoals de huisarts in samenwerking met bijvoorbeeld een diëtist. We noemen dat een ketenaanpak.