Beschermende kleding is niet verplicht, maar wel belangrijk. Kies kleding die speciaal voor motorrijders is ontworpen. Die kleding beschermt u als het onverhoopt toch misgaat. Tijdens het praktijkexamen voor de motor moet de motorrijder laten zien dat hij zijn motor en de verkeersregels beheerst.
Kies dus voor een verstevigde, beschermende jas en broek die liefst voorzien zijn van reflecterende stroken om op te vallen in het verkeer. Wil je nog altijd jeans, kies dan voor specifieke motorjeans, die met kevlar verstevigd is om niet te scheuren bij een eventuele valpartij.
Voor het dragen van motorkleding gelden in Duitsland dezelfde regels als in Nederland. Het dragen van beschermende motorkleding is niet verplicht. Een goedgekeurde helm daarentegen is dat wel. Ook voor een passagier.
Op de motor is het verplicht om schoenen te dragen die tot boven de enkel komen. Eender welke schoen is hiervoor geschikt, het moet niet perse een motorschoen zijn. Het is natuurlijk wel zo dat je bij een ongeval beter beschermd zult zijn met degelijke motorschoenen of motorlaarzen.
Beschermende kledij: Verplicht!
Sinds september 2011 is het dragen van beschermende motorkleding op de openbare weg een wettelijke verplichting. Tip: voor een nog betere bescherming neem je best een motorvest met rug-, schouder- en elleboogprotectie én zorg je ervoor dat de kinband van je helm goed gesloten is.
U bent sowieso verplicht om een helm te dragen, handschoenen, een lange broek, een vest met lange mouwen en schoenen met enkelprotectie.
een goedgekeurde helm (met een E-merk) dragen;een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben;het kentekenbewijs bij u hebben.
Naast een motorpak zijn motorhandschoenen, onderkleding, motorlaarzen, een nekwarmer en oorbescherming belangrijke items om onder je motorpak te dragen.
Je hebt de keuze uit laarzen en hoge schoenen. Laarzen bieden veelal ook bescherming voor het scheen- en het kuitbeen, terwijl hoge schoenen eenmaal naast de motor veelal een groter draagcomfort bieden door hun lagere gewicht en grotere bewegingsvrijheid.
Verplicht dragen van handschoenen voor bestuurders motoren en scooters. HEt is voor bestuurders en passagiers van gemotoriseerde tweewielers verplicht om handschoenen te dragen. Met andere woorden: iedereen die op een motor, maar ook een brommer of scooter rijdt (of achterop zit) moet handschoenen aan.
Kleding. Spanje kent geen kledingvoorschriften voor motorrijders. Er zit echter wel een addertje onder het gras. De Spaanse verkeerswet schrijft voor dat een bestuurder ten alle tijden volledige controle over zijn voertuig moet hebben, ook mag je aandacht niet afgeleid worden.
In België is het wettelijk verplicht om een motorhelm te dragen, maar ook handschoenen, een lange broek, een vest met lange mouwen en schoenen die uw enkels beschermen. Wie niet in regel is, riskeert een boete. Op zoek naar een motoruitrusting die veiligheid en comfort combineert?
Bij een motorbroek raden we ook onderkleding aan. Een legging als onderkleding onder een motorbroek zorgt namelijk voor extra draagcomfort. Meet over het breedste gedeelte van de heupen. Ga rechtop staan en meet de lengte vanaf het kruis naar de grond.
Zo moet de motorrijder een goedgekeurde helm, oogbescherming, hoge schoenen of laarzen, handschoenen en beschermende kleding dragen. Hoewel motorkleding niet wettelijk niet verplicht is, raden wij het dragen ervan ten zeerste aan.
De hoofdtaak van motorkleding is het beschermen van de bestuurder tegen letsel door het vallen. Maar de kleding is ook gemaakt voor het comfort. De wind krijgt namelijk geen vat op het materiaal. Daardoor gaat de motorkleding niet als een vlag wapperen in de wind.
Een complete veilige motorkleding set (jas, broek, helm, handschoenen, laarzen) kost tussen de € 400 en € 1500. Gemiddeld ben je ongeveer 1000 euro kwijt. Een basis set textiele kleding is de goedkoopste optie. Hoe hipper en modieuzer, hoe duurder.
De Booster Comfort lucht zadelkussen voor op de motor, is goede oplossing voor meer zitcomfort en het voorkomen van zadelpijn tijdens en na een rit op de motor. Door een interne pompsysteem kan er handmatig lucht in het kussen gepompt worden. Hiermee kan de druk en hoeveelheid lucht worden bepaald.
Comfortabel
Motorkleding valt klein uit en zal in het begin strak en stug zitten. Leer mag best erg strak zitten en mag bij het passen niet comfortabel zitten. Bij een broek moet leer op de bovenbenen strak zitten. Leer rekt namelijk nog op en zou bij comfortabel passen te ruim worden.
Leer is dan sowieso altijd de eerste keuze, maar er zijn tegenwoordig ook motorpakken met aan de buitenzijde een stof die niet warm wordt. Zelfs in de kleur zwart zal die in de volle zon koel blijven aanvoelen. Een andere optie is leer met een uitneembare thermovoering. Steeds meer kledingmerken bieden deze kleding.
Je moet in het bezit zijn van een motorrijbewijs voordat je gaat motorrijden. Als je begint met motorrijlessen uiteraard nog niet. Het examen voor je motorrijbewijs bestaat uit drie delen: het theorie-examen, examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming.
In Nederland is alleen de Motorhelm verplicht, wij vinden een motorjas en broek met voldoende bescherming, motorlaarzen en motorhandschoenen een minimale outfit. Wil je naar het buitenland dan is deze outfit vaak wel verplicht!
Waar je voor zou kunnen kiezen is een thermo laag te dragen, de stof houdt warmte langer vast, dus als je elektrisch verwarmde motorkleding hebt is dat al helemaal perfect. Thermo ondergoed moet wel strak zitten, omdat het anders wegneemt van zijn werking.
Koelvesten voor op de motor
De koelvesten die je kan vullen met water weet jou tot 3 dagen lang te verkoelen! De actieve materialen geven verkoeling af op het lichaam dat mede door de ventilatieopeningen in je motorjas extra effect heeft. Hou je hoofd koel tijdens het rijden en draag een koelvest onder je motorjas.