Hoeveel fasen nodig voor inductiekookplaat? Voor veel inductie kookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende (aansluitwaarde tot 7,4 kW), maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je in sommige gevallen 3-fasen aansluiting nodig.
Ja, het is mogelijk om een inductie kookplaat op een 220 Volt stopcontact aan te sluiten. Zogenaamde 1-fase inductie kookplaten leveren een maximaal vermogen van 3680 Watt en beschikken over powermanagement.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Een inductiekookplaat met 3 fasen stroom kunt u gemakkelijk aansluiten op 3 groepen in uw meterkast. Als de kookplaat 4 zones bevat, dan is een inductiekookplaat met 3 fasen stroom nodig.
Voor een keramische of inductiekookplaat is een aansluiting van 1x35A of 3x25A nodig. Laadt u ook zelf uw elektrische auto op? Of heeft u een elektrische warmtepomp? Dan is het mogelijk dat u een nóg zwaardere aansluiting (3x35A) op het elektriciteitsnet nodig heeft.
Heeft u bijvoorbeeld een sauna, zwembad, verwarmde vijver of warmtepomp, dan kan een aansluiting van 3x25A niet genoeg zijn. De netbeheerder zal dan de zekeringen moeten vervangen door zwaardere types, bijvoorbeeld 3x35A of 3x50A (de aansluiting wordt 'verzwaard').
Om de energie die je verbruikt tijdens het elektrisch koken direct van je zonnepanelen te ontvangen, heb je dus een stuk meer panelen nodig. Over een heel jaar gezien zijn 1 of 2 panelen echter genoeg om het verbruik van je inductiekookplaat te compenseren.
Een 1-fase-inductiekookplaat kun je met een gewone stekker en stopcontact aansluiten op 220 of 230 volt. Voor een inductiekookplaat op 1 fase hebt je dus geen speciale aansluiting of kookgroep nodig in je meterkast.
Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat moet u al snel over een 3-fasen-aansluiting beschikken. In de keuken moet dan een krachtstroomstopcontact geplaatst zijn voor de vijfpolige stekker van de kookplaat.
Een 3-fasen aansluiting zorgt niet per se voor hogere maandelijkse kosten dan een 1 fase-aansluiting.
Aanpassingen in je groepenkast
Het is verstandig om hiervoor een elektricien te raadplegen. Kosten hiervoor liggen tussen de 200 en 300 euro. Er zijn echter ook een aantal inductiekookplaten met een slimme vermogensregelaar die aangesloten kunnen worden op 1 fase.
Kosten aanleg krachtstroom
Heeft jouw woning nog geen krachtstroom en moet dat voor het eerst worden aangelegd, dan mag je rekening houden met kosten die varieëren van € 750 tot € 1.100. Wat de kosten precies gaan bedragen, is afhankelijk van de aanpassingen die er moeten worden getroffen.
Vaak wordt een perilex aansluiting vergeleken met krachtstroom. Het is echter niet helemaal hetzelfde. Voor krachtstroom moet er namelijk een speciale installatie aanwezig zijn.
Een elektrisch fornuis gebruikt meer stroom dan een standaard stopcontact kan leveren. Daarom heb je hiervoor een speciale aansluiting nodig met een Perilex stopcontact en stekker. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex aansluiting nodig.
Je kunt het beste kiezen voor een 3 fase groepenkast op het moment dat je gelijktijdige verbruik van apparaten hoger ligt dan 8000 Watt. Voorbeelden van apparaten met hoog verbruik zijn elektrische kookplaten, een grote oven of een bubbelbad.
Als je alle zones ('pitten') van je inductieplaat gebruikt, gaat er veel stroom naartoe. Daarom moet er een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar je inductie kookplaat, en een speciaal stopcontact voor de perilex stekker van je kookplaat.
Je kunt achterhalen of je nu een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt, door op je elektriciteitsmeter te kijken. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1-fase aansluiting. Een 3-fase aansluiting is te herkennen als er 3x 220/230 of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
Voor het installeren van een inbouw-inductiekookplaat heb je meestal een aparte aansluiting nodig in de meterkast en een speciaal stopcontact. Dat maakt de installatie werk voor een vakman. Lees onze tips voor hoe je beter kunt kiezen en waar je op kunt letten.
Stap je over van gas naar inductie, dan kun je dezelfde breedte aanschaffen als jouw huidige gaskookplaat. Soms is het ook mogelijk om een bredere kookplaat te installeren. Raadpleeg hiervoor een installateur zodat deze je goed adviseert over de mogelijkheden.
Voor de gemiddelde consument is een 2-fasen inductie kookplaat de beste keuze. Voor consumenten welke vaak met veel (vier of meer pannen) tegelijk koken of met meerdere pannen op hoge standen willen koken is een 3-fasen inductie kookplaat aan te bevelen.
Bij de twee-fase aansluiting heb je twee keer toevoer (2 fase) en twee keer afvoer (2 nul). Bij deze aansluiting worden de bruine draad en de blauwe draad in de meeste gevallen gebruikt voor de afvoer (nul). De zwarte draad en de grijze draad zijn voor de toevoer (fase).
Wat is goedkoper, inductie of gas? Het antwoord op deze vraag klinkt misschien wat vreemd: hoewel gas in 2023 een goedkopere energiebron is dan elektriciteit, is koken op inductie uiteindelijk voordeliger dan koken op gas.
Hoeveel fasen nodig voor inductiekookplaat? Voor veel inductie kookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende (aansluitwaarde tot 7,4 kW), maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je in sommige gevallen 3-fasen aansluiting nodig.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 7.500 euro inclusief installatie (prijs december 2022). De prijs is zonder btw, die betaal je vanaf 2023 namelijk niet meer als je zonnepanelen koopt.