Gedrag: dit is een overgangsfase in het leven van de kat, waarin ze zich moet settelen, het onstuimige kittengedrag moet afleren en zich meer als een volwassen kat moet gaan gedragen. Tegen de tijd dat ze ongeveer 18 maanden oud zijn, zullen ze waarschijnlijk veel rustiger zijn.
Senior: 11 – 14 jaar
Seniorkatten zijn rustiger en houden van routine. Jammer genoeg is je kat in deze fase vatbaarder voor aandoeningen, zoals dementie, huidproblemen, kanker, diabetes en artrose. Geef je seniorkat in samenspraak met je dierenarts aangepaste voeding. Controleer regelmatig het gewicht van je kat.
Op dat moment vind je jouw nieuwe huisgenootje waarschijnlijk al vrij druk, maar meestal zijn kittens het drukst op een leeftijd tussen de 4 en de 11 maanden. Natuurlijk verschilt dit per kat en of ze in die periode worden gesteriliseerd of niet.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Dit komt doordat ze te vroeg bij haar moeder en nestgenootjes is weggehaald, of doordat ze door mensen is aangemoedigd om wild te spelen. Maar het kan ook zijn dat je kitten zich verveelt, doordat ze te weinig afleiding heeft. Ze richt haar overtollige energie en/of frustratie dan op jou via wild spel.
Kammen bijvoorbeeld, in de bek kijken, de dierenarts, de vervoersmand, kinderen, visite etc. Bouw het langzaam op en beloon de kat als hij er rustig bij is. Zo krijgt de kat er een positieve associatie mee. Spelen, aaien, knuffelen, kammen is allemaal aandacht.
Een paar minuten per dag de kleine katjes aaien is voldoende om hen op te voeden tot sociale en lieve huiskatten. Net zoals bij mensen speelt ook het karakter mee. Er bestaan nu eenmaal erg sociale en aanhankelijke katten die graag knuffelen, en erg onafhankelijke katten die hier weinig behoefte aan hebben.
Wanneer de kat plotseling aanspant, springt of wegrent kan dat namelijk ook een teken zijn van ongemak, pijn en stress. Ook bestaat er het Feline Hyperesthesie Syndroom (FHS), dat een verzamelnaam is voor plotseling wild gedrag van de kat. Dit wordt getriggerd door een onderliggend gezondheidsprobleem.
De meeste kalmerende supplementen voor katten bevatten ingrediënten zoals L-Theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn ontspannende effecten, en verschillende kalmerende kruiden zoals kamille en valeriaan. Sommige kunnen ook melkproteïne hydrolysaat bevatten, dat een kalmerend effect op katten kan hebben.
Keuzes en deuren die dichtgaan
Een deur die ineens dicht is, is een gruwel voor een kat. Zijn territorium wordt verkleind en hij heeft geen mogelijkheden meer om zijn vaste inspectieronde te lopen. Maak je die deur open omdat de kat zo nadrukkelijk ervoor zit te miauwen, dan wil hij er vaak niet eens doorheen lopen.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Vooral het tweede half jaar gaat het snel.Je kitten begint dan echt op een kat te lijken. Maar dat betekent niet dat jouw kat al kitten-af is. Vanaf ongeveer 6 maanden begint het proces van volwassen worden.
Speels gedrag
Spelen is een goede indicatie van geluk. Je kat zal spelen met andere huisdieren en mensen die ze leuk vindt of vertrouwt. Van uitbundige sprintjes tot ware katten-worstelgevechten tot rustig met een pootje ergens tegenaan petsen, al deze speelse dingen zijn tekenen van een gelukkige kat.
Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte.
Katten zitten graag hoog om hun koninkrijk goed te kunnen overzien. Deze positie geeft hun een gevoel van veiligheid en controle. Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen.
Zet katten na een gevecht elk in een aparte ruimte en laat ze tot rust komen. Probeer ze na een paar dagen weer langzaam bij elkaar te brengen. Een gedragstherapeut kan een plan maken om de katten weer aan elkaar te introduceren.
Katten kun je ook proberen af te schrikken met andere luchtjes, bijvoorbeeld met citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie (te bestellen bij de drogist). Je moet dit dan regelmatig in de tuin strooien.
Je kat voelt zich bijvoorbeeld eenzaam, ervaart veel stress of rouwt om het verlies van een kat in de omgeving.Daarnaast kan miauwen ook aangeleerd gedrag zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je het miauwen met regelmaat beloont. Ook negatieve aandacht is aandacht voor de kat.
Het is een methode om zijn overtollige energie kwijt te kunnen. Katten zijn echte jagers, maar onze huisdieren hoeven niet meer te jagen om aan voedsel te komen. Tijdens hun gekke 5 minuten jagen ze vaak op een denkbeeldige prooi. Je kat doet dan alsof om toch zijn jachtinstinct toch te kunnen volgen.
Hoe een kat zich voelt
Bibberen, overmatig likken en wassen, onzindelijkheid, extreem veel slapen en andere gedragsveranderingen kunnen symptomen zijn van stress bij katten.
Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan toonde aan dat katten herinneringen kunnen vormen die tot wel tien jaar kunnen duren. Dit betekent dat een kat zijn baasje na een lange afwezigheid nog steeds kan herkennen.
Deze kat van pure schapenwol is handgemaakt en hervulbaar met verleidelijke geurvulling – 100% natuurlijk kattenkruid. De geurvulling kan een stimulerend effect hebben op katten, wat het speelinstinct bevordert en het zoete knuffelen en snuiven steeds weer aanwakkert.
Katten hebben gevoelens en kunnen hun eigenaar missen
Wanneer hun eigenaar afwezig is, kunnen katten zich verloren en verward voelen, vooral als ze gewend zijn om veel tijd door te brengen met hun eigenaar.