Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten. U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel). U de betreffende enkel of knie niet belast.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Het drukverband kunt u 3 tot 5 dagen laten zitten. De elastische kous of brace mag u uitlaten tijdens het douchen en gedurende de nacht. Lopen bevordert het herstel, probeer daarom zo snel mogelijk of u weer kunt lopen.
Een drukverband helpt om de zwelling rondom de enkel te vermin- deren en ondersteunt uw enkel. Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast.
Drukverband laten zitten (drie tot vier dagen) ook `s nachts. Als het verband te los zit kunt u dit zelf wellicht strakker trekken. Het verband mag niet nat worden.
Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb? Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
Om verdere zwelling van de enkel of knie te voorkomen is het belangrijk dat: U het drukverband 3 dagen (dag en nacht) laat zitten. U de betreffende enkel of knie hoog houdt (dag en nacht: dus bijvoorbeeld op de bank of in bed met een kussentje onder de knie of enkel). U de betreffende enkel of knie niet belast.
Als het drukverband te strak zit, kan er zwelling optreden. Door te weinig ruimte onder het verband worden de bloedvaten dichtgedrukt. Een zwelling is het geval als u last krijgt van pijnlijke, gezwollen, koude, tintelende, blauwe of witte tenen.
Begin met de watten en de zwachtel aan de zijde van kleine teen op de wreef van de voet. Probeer de voet bij aanleggen zo veel mogelijk in een stand van 90 graden te zwachtelen. Zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan. Bij aanleggen van het drukverband moet u “achtjes draaien”.
Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen. Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn.
Behandeling gescheurde enkelband
Rust, ijs, drukverband en de enkel omhoog houden is de beste behandeling. De eerste twee dagen kunt u de enkel beter niet belasten. Heeft u daarna nog steeds moeite met lopen en/of steunen op de enkel dan kunt u het beste naar een huisarts gaan.
Kun je nog redelijk goed steunen op je enkel, dan zijn je enkelbanden waarschijnlijk alleen verrekt. Is het bijna niet mogelijk om te steunen en heb je bijvoorbeeld krukken nodig om te kunnen lopen dan zijn waarschijnlijk je enkelbanden gescheurd.
Wat is een drukverband? Een drukverband is opgebouwd uit synthetische watten waar een zwachtel omheen zit. Een drukverband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt. Het wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en omhoog houden, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak aanleggen.
Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding.
Bijvoorbeeld een verband dat u om uw enkel kunt wikkelen (een drukverband). Of een verband dat u als een smalle buis om uw enkel kunt schuiven (een buisverband). Probeer zo snel mogelijk of u weer voorzichtig kunt lopen. Lopen helpt uw enkel om beter te worden.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
Wikkel gelijkmatig over de voet, de enkel, hiel en een deel van het onderbeen. Laat de tenen zichtbaar. Breng de zwachtel in tegengestelde richting van de verzwikking aan. Is de enkel aan de rechterkant dubbelgeklapt, wikkel dan dus linksom.
In deze categorie zijn Malleotrain S (05090), Push sports enkelbrace 8 (05868) en de Enkelbrace Ortho Medical (09003) de beste. Uiteindelijk geven deze wel wat minder steun, maar zijn wel weer zeer goed te gebruiken in het dagelijks leven en met sporten.
Heb je een verstuiking of kneuzing opgelopen dan kan een drukverband verdere zwelling voorkomen. Zo kan schade worden beperkt en zul je minder pijn ervaren.
Om een verstuiking wordt meestal een drukverband aangelegd, waarbij synthetische watten worden gebruikt. Deze watten worden ruim om het aangedane gebied gelegd, waarna er windsel omheen wordt gerold. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verdeling van de druk op en rond de verstuiking, die het windsel uitoefent.
In de richting van het hart zwachtelen
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).
Hoe minder u loopt hoe beter het is. Ga zoveel mogelijk zitten met het aangedane been omhoog. Dit is om de pijn en zwelling te verminderen. De enkel moet hoger liggen dan uw knie en de knie hoger dan de billen.
Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet. Zwelling (direct en de eerste dagen na het letsel). Soms kan er een bloeduitstorting (hematoom) aanwezig zijn.
Uw arts kan u adviseren om de enkel te belasten op geleide van de pijn. Een verband van tape of een brace geeft meestal voldoende steun. Soms kan gips in de eerste fase helpen. Als het enkelbandletsel blijvende instabiliteit geeft, dan is soms een operatie nodig.