Laat uw kind tussendoor wat eten of drinken om zo meer energie en eiwitten binnen te krijgen. Probeer per dag 3 tussendoortjes met eiwitten te geven. Ook ongezonde tussendoortjes zoals snoep, koek en snacks geven het lichaam energie.
Voeg extra suiker, jam, stroop of honing toe om voedingsmiddelen energierijker te maken. Verdeel maaltijden over de dag (zes-acht eetmomenten per dag). Voeg een scheutje ongeklopte slagroom toe aan bijvoorbeeld vla, pap, koffie, soep, saus of puree. Voldoende drinken is belangrijk.
Ondervoeding kan ontstaan doordat een kind te weinig of te selectief eet en/of veel energie en voedingsstoffen verbruikt of verliest. Vroeggeboorte, voedingsproblemen, ernstige eetproblemen, (beginnende) eetstoornissen en ziekte zijn belangrijke risicofactoren voor ondergewicht en ondervoeding.
Laat uw kind tussendoor wat eten of drinken om zo meer energie en eiwitten binnen te krijgen. Probeer per dag 3 tussendoortjes met eiwitten te geven. Ook ongezonde tussendoortjes zoals snoep, koek en snacks geven het lichaam energie.
Door ziekte kan het zijn dat uw kind tijdelijk minder eet. Hierdoor loopt het risico ondervoed te raken. Ondervoeding wordt onder andere gekenmerkt door: onbedoeld gewichtsverlies, verlies van spiermassa, verminderde conditie, te laag lichaams-gewicht, onvoldoende gewichtstoename, onvoldoende groei.
10 tips om je eetlust te verhogen
Eet 3 keer per dag. Zorg voor voedzame maaltijden, met volkorenproducten, groenten, voldoende eiwitten en gezonde vetten. Pak wat vaker een gezond tussendoortje. Probeer in totaal 6 keer per dag iets te eten.
Wat zijn echte dikmakers? In principe kun je van alle voedingsmiddelen aankomen. Je komt aan als je meer eiwitrijke, vetrijke of koolhydraatrijke producten eet dan je nodig hebt. Helaas zijn er geen wondermiddeltjes of producten in de supermarkt die ervoor gaan zorgen dat je snel gewicht verliest.
Bij ondergewicht is het belangrijk dat je kind regelmatig eet. Geef als tussendoortje producten met veel eiwitten en voldoende goede vetten. Eiwit zit vooral in vlees, vis, vleesvervangers, ei, melk(producten), noten en peulvruchten.
Gezond met brood. Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.
Er is sprake van ondergewicht als het gewicht van je kind fors lager is dan het gemiddelde gewicht van kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte. Sommige kinderen zijn lichter dan andere kinderen van dezelfde leeftijd en lengte.
Geen energiedrank voor kinderen onder de 13 jaar. Liever geen, maar niet meer dan 1 blikje per dag voor jongeren tussen 13 en 18 jaar en zwangere vrouwen. Maximaal 4 blikjes per dag voor gezonde volwassenen. Maar drink dan geen andere cafeïnerijke dranken op een dag.
Onder de 13 jaar geen energiedrankjes drinken. Tussen de 13 en 18 jaar maximaal één blikje van 250 ml drinken. Als volwassene niet meer dan 4 blikjes drinken. Niet combineren met alcohol.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Jezelf uithongeren
Wanneer je jezelf uithongerd en veel minder calorieën gaat eten gaat je lichaam in een spaarstand waardoor het efficienter omgaat met energie. De energie die je lichaam binnen krijgt wordt in de spaarstand ook meer opgeslagen als vet dan wanner energie gewoon voor handen heeft.
Wanneer spreken we van een slechte voedingstoestand? Als de inname van energie en voedingsstoffen al enige tijd minder is dan de behoefte en/of het verlies aan energie en voedingstoffen hebben we het over een slechte voedingstoestand.
Tenzij je kindje ernstig ziek is, zal het zichzelf nooit uithongeren. Je mag vooral niets forceren. Bied gewoon opnieuw een flesje aan als baby weer honger heeft. Zorg er wel voor dat je kindje goed gehydrateerd blijft en raadpleeg bij de minste twijfel steeds je kinderarts.