De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen.
De griep duurt meestal zes of zeven dagen, maar dat is per persoon verschillend”, zegt Osterhaus. Beleidsadviseur van vakbond FNV Wim van Veelen vindt dat je thuis moet blijven als je je echt ziek voelt: “Een mens kan namelijk heel goed inschatten wanneer hij of zij ziek is of niet.
Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.
'Het virus verspreidt zich het sterkst in het begin van de infectie, dus als je je nog niet ziek voelt. Daarna neemt de besmettelijkheid sterk af. Dus in de "uitziekfase" ben je zeker geen gevaar meer voor anderen. '
Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het kan 1 tot 3 weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. Je kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Je kunt paracetamol nemen om de pijn te verminderen en de koorts kan lager worden.
Het nut van je ziek voelen
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Maar toch: rust houden is belangrijk. Goed uitzieken, zeggen we dan ook wel in de volksmond. Geef je lichaam de kans te herstellen. Stook het thuis niet te warm of te koud, want dan moet je lijf harder werken om de lichaamstemperatuur op normaal peil te houden.
Hoewel de meeste mensen binnen een week herstellen, kant u zich wel nog twee tot drie weken zwak en moe voelen(12).
Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak opnieuw onder controle te krijgen.
Het zorg dat je mentaal en fysiek tot rust komt. Je neemt even afstand van je dagelijkse activiteiten. Ontspanning kan in veel verschillende vormen: denk aan fietsen, wandelen, sporten, mediteren, lezen, naar de sauna gaan, muziek luisteren. Daarna voel je je weer energiek en productief.
Neem dan altijd contact op met je huisarts. Het is nu belangrijker dan ooit om te kiezen voor voedingsmiddelen met veel voedingstoffen. Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken.
Een goede griep duurt een week, maar griep kan ook 3 dagen of 2 weken duren, al naar gelang de eigen weerstand, de leeftijd en ingenomen medicijnen. Een beruchte complicatie is een longontsteking.
Incubatietijd griep
Wanneer je het griepvirus krijgt, komen de symptomen niet meteen op. De incubatietijd, dat is de tijd die symptomen nodig hebben om op te dagen, is bij het griepvirus 1 tot 7 dagen. Gemiddeld worden mensen 2 dagen nadat ze het virus hebben gekregen ziek.
Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de lichaamsspieren waarbij veel energie wordt verbruikt. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijke manier van warmbloedigen om de lichaamstemperatuur te verhogen.
Simpele infecties zoals een verkoudheid of de griep kunnen voor een ontsteking van de vestibulaire zenuw in het binnenoor zorgen. Deze zenuw verstuurt zintuiglijke signalen naar de hersenen om je rechtop en in evenwicht te houden. Als die zenuw opzwelt, kan je last krijgen van duizeligheid en vermoeidheid.
Richt je tot voedingsstoffen die je immuunsysteem ondersteunen, zoals vitamine C, foliumzuur, zink, ijzer selenium en vitamine D. En natuurlijk is gehydrateerd blijven en voldoende rust krijgen cruciaal. Dus: het is niet echt mogelijk of gunstig om je verkoudheid uit te zweten.
Mag je douchen met koorts? Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Neem een warm bad
Door een warm bad te nemen, kan de koorts van je kind verlagen en andere symptomen verminderen bij zowel kinderen als volwassenen. De stoom opent je luchtwegen en de warmte helpt tegen spierpijn. Een verkoudheid of griep is meestal niks ernstig, maar de symptomen kunnen wel heel vervelend zijn.
Je lichaam is nog niet op de temperatuur waar het wil zijn, en dus voel je kou. Wanneer je lichaam eenmaal is opgewarmd, dan wil het lichaam zijn warmte weer kwijt. Vandaar dat je het warm krijgt en gaat zweten. Op deze manier kunnen zweetaanvallen en 'het koud hebben' elkaar afwisselen wanneer je griep hebt.
“Je immuunsysteem werkt niet constant en bereikt een piek tijdens de nacht. Die piek zorgt ervoor dat je je symptomen vaak als erger ervaart dan overdag, wanneer je immuunsysteem opnieuw een versnelling lager schakelt.”
Het antwoord is eigenlijk vrij kort en simpel. Net als bij spierpijn door sporten ontstaat er bij spierpijn door griep een ophoping van afvalstoffen in de spieren, met name melkzuur.
Een eenvoudige oplossing is eens lekker uitslapen (een schoonheidsslaapje).Een relaxerende gezichtsmassage en schoonheidsverzorging kunnen ook helpen om een vermoeide blik weg te werken.