Je kunt je vlechten zo strak doen als je wilt en je kunt er prima mee zwemmen! Je kunt gaan voor de klassieker met twee vlechten, maar als je goed kunt vlechten kun je er ook meerdere vlechten maken. Wel even rekening houden met het feit dat je met een onbedekt hoofd rondloopt.
Zand, hitte en zout water zijn geen ideale combinatie voor een langdurig mooie coupe. Kies daarom voor een swimming proof kapsel dat intact blijft tegen weer en wind. De kapselhype van het moment is boxer braids. Super hip, maar ook nog eens een goede manier om je wilde haren te temmen.
Lange losse haren zijn niet makkelijk met zwemles. Al je dan boven water komt, moet je eerst alle losse natte haren uit je gezicht vegen voordat je verder kunt zwemmen. Doe daarom je haar in een staartje met een stevig elastiekje.
Om je haar na het wassen en zwemmen goed te verzorgen kan je het beste gebruik maken van een voedende leave-in conditioner. Een leave-in conditioner zorgt ervoor dat het vocht van het haar dat door het chloor weg is gegaan weer wordt aangevuld.
Dus als je veel zwemt, moet je wekelijks een zuiverende behandeling (Clarifying shampoo bijvoorbeeld) nemen om dit residu te verwijderen. Probeer een spoeling met appelcider azijn voor een natuurlijke oplossing. Appelazijn helpt bij het afbreken en wegwassen van overtollig chemisch residu voor gezonder, voller haar.
De blootstelling aan chloorwater kan ook irritaties van de huid veroorzaken of ervoor zorgen dat de huid uitdroogt. Wanneer je een huidbarrière hebt die niet goed werkt, kan chloor eerder voor een irritatie zorgen.
Chloor is een zeer irriterende stof en bij de minste spetters die in de ogen komen, kan schade aan de hoornvlies Van het oog. Om dit te voorkomen, is het erg belangrijk om onmiddellijk te handelen en de gevolgen van chloor in uw ogen te minimaliseren.
Chloor, zout zeewater en gekleurd haar
Ook chloor en zout zeewater doen weinig goeds voor gekleurd haar. Chloor houdt een zwembad dan misschien wel schoon, maar het verwijdert ook de natuurlijke oliën en vocht uit het haar. Daardoor wordt het haar droog, broos en gaat het makkelijk klitten.
Het grootste voordeel van een badmuts is dat je makkelijker en sneller kan zwemmen. Hierdoor ben je dan meer gestroomlijnd met het water en heb je minder weerstand. Daarnaast voel je, je hoofd ook minder zwaar aan bij het zwemmen.
Chloor zit in het water om het schoon te houden en verspreiding van bacteriën en vuil te voorkomen. Maar helaas is het niet zo goed voor je huid. Het droogt de huid uit en kan ook huidirritaties veroorzaken. Even douchen na het zwemmen kan dit voorkomen.
Wil je het liever voorkomen? Dan is dit best handig om te weten: doe je haar voordat je het water inspringt in één of twee vlechten. Zo blijft je haar in place en heb je ook geen vervelende klitten als je je haar los doet. Sterker nog, als je haar droogt heb je nog prachtige beach waves ook.
We raden daarom af om een latex badmuts te gebruiken, ook als deze erg goedkoop is. Siliconen. Dit is een duur materiaal, maar ook het meest betrouwbare en resistente materiaal. Professionele zwemmers gebruiken vaak siliconen badmutsen omdat ze het hoofd van de zwemmer beschermen tegen warme en koude klimaten.
Ook is zwemmen met crochet braids geen enkel probleem. Je kunt na het zwemmen in chloorwater je haar gewoon wassen met shampoo. Draag je crochet braids niet langer dan 6 weken.
“De latex plakt beter vast aan het hoofd, maar de siliconemuts houdt beter zijn vorm. Combineer de twee en je hebt nauwelijks rimpels, waardoor er minder weerstand is”, aldus een van de zwembegeleiders in Rio.
badmuts verplicht in Italië
In de realiteit komt dit niet vaak voor en kun je je badmuts thuislaten. MAAR in Italië ligt dit anders. In de meeste zwembaden wordt je namelijk door de badmeester teruggefloten als je zonder badmuts het water induikt. Het dragen van een badmuts is in Italië officieel verplicht.
Was je haar de eerste 24 uur na een kleuring niet, zodat de pigmenten zich goed kunnen hechten. De pigmenten hechten zich de eerste 24 uur en als je dan gaat wassen, verlies je pigment.
Zwembadwater kan irritatie van de ogen uitlokken, maar geen haaruitval. Het zwembad heeft vaak een slechte reputatie door de antibacteriële producten die er gebruikt worden, of door het chloorwater.
Helaas zijn blond geverfd haar en het zwembad geen ideale combinatie. Door de algicides in het zwembadwater, die de vorming van algen tegengaan, kan je mooie blond geverfde haar groen uitslaan. Dit betekent niet dat je helemaal niet het zwembad in kan.
Chloor, kalk, zuren en loog (in vaatwasmiddel) kunnen het oog ernstig beschadigen. Spoel een bijtende stof direct uit uw oog met lauw kraanwater, minstens 10 minuten lang. Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is. Laat tegelijk de wastafel of een emmer vollopen.
Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Hoe kan je je huid beschermen tegen chloor? Spring onder de douche wanneer je uit het zwembad komt. Besteed extra aandacht aan je gelaat en zorg dat je je huid goed wast met een eenvoudige gel. Hou je huid gehydrateerd en voedt haar met een goede vochtinbrengende crème en veel water.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven (cercariën) van een platworm (trichobilharzia ocelata). Als het warm weer is kunnen er in zoet natuurwater veel van die larven zitten. De larven kunnen met z'n allen uw huid in kruipen.
Chemische stoffen. Bepaalde chemische stoffen kunnen de oorzaak zijn van puistjes. Een vette lucht en chloorhoudende producten zijn bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor je huidconditie. Ze vergroten de kans op verstopping van de talgklieren.
Zeewater kan ook de symptomen van hooikoorts verminderen, zoals een jeukende of loopneus. Het water zou werken als een zoutspoeling, waardoor het de neusholtes vrijmaakt van de irriterende pollen.