Ga stukjes wandelen en fietsen. De voorste bovenbeenspier wordt dan vanzelf weer net zo sterk als hij was. Als u wat langer minder kunt bewegen, kunt u oefeningen doen om de bovenbeenspier te versterken. Het is niet zeker of de knie er echt sneller door geneest.
Je kunt bij spierversterkende activiteiten denken aan specifieke krachtoefeningen, maar ook aan sporten die helpen de spieren te versterken. Het gaat dan om sporten waarbij je moet rennen en springen, zoals hardlopen, voetbal of tennis. Verschillende dagelijkse activiteiten zijn ook spierversterkend.
De belangrijkste oefeningen om de beenspieren te trainen
De squat en de deadlift zijn twee heel geschikte oefeningen om beenspieren te ontwikkelen. De squat is een oefening waarbij je door beide knieën zakt en hurkt en vervolgens weer omhoog komt. Hiermee train je zowel je benen als je buikspieren.
De bekendste en belangrijkste krachtapparaten voor het trainen van de beenspieren zijn: Leg Extension (voorzijde bovenbenen) Leg Curl (achterzijde bovenbenen) Glute Ham Developer (glute en hamstrings)
Eenbenige kuithef. Neem in elke hand een dumbbell en ga op de rand van een verhoging staan. Verplaats je gewicht naar je rechtervoet en til je linkervoet op of kruis deze over je rechterenkel. Balanceer op de bal van je rechtervoet, til je rechterhiel op en pauzeer; keer dan weer terug naar de beginpositie.
'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.
Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw
Tijdens het fietsen gebruik je niet alleen je benen en voeten om de trappers rond te kunnen draaien. Je gebruikt ook nog vele bijkomende spieren, onder meer om te sturen, in balans te blijven, om jezelf in positie te houden en om extra kracht te zetten.
Optimaal presteren met goede voeding
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Ga je langer dan drie weken op vakantie en wil je fit blijven? Probeer dan minimaal één keer per week een full-bodytraining te doen. Door minimaal een keer per week een intensieve krachttraining te doen, behoud je het grootste deel van je spierkracht en spiermassa.
Hoe minder vet er op je benen en billen zit, hoe mooier de vorm van je benen wordt (je kunt de onderliggende spieren dan beter zien). Om mooie benen te krijgen, kun je elke duursport doen, maar bijvoorbeeld hardlopen, trainen op de crosstrainer, zwemmen en fietsen zijn heel geschikte sporten.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten. 'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Het goede nieuws is dat je al over het beste instrument beschikt om van dat slechte buikvet af te komen: je fiets. De sleutel is het uitvoeren van verschillende trainingen die je vet-verbrandende enzym, je metabolisme en de productie van vet verbrandende hormonen verhogen.
Om soepele spieren te houden moet je regelmatig bewegen. Ook gezond eten helpt, want om je spieren soepel en sterk te houden heb je proteïne (eiwit) nodig. Ook magnesium, calcium, kalium en vitamine D spelen een rol bij het behoud van soepele en sterke spieren.
Doe twee keer per week een paar setjes beenspieroefeningen en ga twee of drie keer per week rustig hardlopen. Bouw de weerstand geleidelijk op: doe je beenspieroefeningen wekelijks met een net iets zwaarder gewicht en breid je hardlooprondje per week met een halve kilometer uit.
Gelukkig liet ook dit onderzoek zien dat één keer per week nog steeds heel effectief is. De 1 keer per week groep had namelijk nog steeds 60% van de krachttoename had die de 3 keer per week groep liet zien. Bij dit onderzoek was de trainingsomvang van de 1 keer per week groep even groot als de 3 keer per week groep.
Rondrijden op de fiets stimuleert de kuitspieren zo goed, omdat je continu kracht zet op de pedalen met de kuiten waardoor je deze actief aan het aanspannen bent. Aangezien je al snel een uur op de fiets zit is dit dus een continue prikkel voor de kuitspieren. Tevens is fietsen voor vrijwel iedereen goed te doen.
Waar je borstspieren het best pas na 48 uur weer opnieuw getraind kunnen worden, kan je je kuiten bijna elke dag wel trainen. Dat zijn ze gewend. Het is niet alsof je kuiten alleen op dinsdag en vrijdag je lichaam moeten ondersteunen. Train je kuiten op z'n minst drie keer per week en voer je herhalingen rustig uit.
Hoe vaak moet ik mijn kuiten trainen? Het is het meest efficiënt om je kuiten regelmatig te trainen, je kunt hierbij denken aan twee tot drie keer per week. Wanneer je je kuiten om de dag traint stimuleer je de opbouw van eiwitsynthese op een gewenste manier.