Sushi is nu zo populair omdat het voor een groter publiek toegankelijk is geworden. Dit komt door de lagere prijs en het all you can eat concept, dus onbeperkt genieten van sushi voor een vaste prijs. Ook worden er steeds meer sushi restaurants geopend, waardoor er bijna in elke stad wel sushi kan worden gegeten.
Wat maakt sushi zo lekker? Sushi zou de zogenaamde vijfde smaak bevatten, naast zout, zoet, zuur en bitter. Deze vijfde smaak, of umami, vinden we ook in asperge, tomaat, sommige vleessoorten en zeewier.
Wat is sushi? Sushi (spreek uit: 'soe-sjie') is het meest bekende gerecht uit de Japanse keuken en bestaat uit lauwe rijst, op smaak gebracht met sushi-azijn, waar een ander ingrediënt, vaak rauwe vis of groente, bovenop gelegd of ingerold wordt.
Rijst neemt namelijk al heel snel teveel soja op. Hierdoor zal je de overheerlijke smaak van de sushi niet meer zo goed proeven, omdat de soja zal overheersen. Dip daarom je sushi in de soja met de kant waar de vis zit. Let er trouwens ook op dat er niet teveel rijststukjes in je sojasaus blijven drijven.
Per persoon eet je ongeveer 9 stukjes sushi als hoofdgerecht. Dit is dus zo'n 175-200 gram gekookte rijst per persoon. Dit komt overeen met 75 gram ongekookte rijst. Denk om de juiste verhouding water en rijst, je kunt hiervoor 1,5 keer meer water dan rijst aanhouden.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Ingelegde gember (gari) plakjes roze
De ingemaakte gember (Gari of Amazu Shoga) wordt geserveerd bij de sushi en wordt gegeten tussen de verschillende sushi hapjes om de smaak te neutraliseren.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
Sushi bevat (meestal) rauwe vis, sushi-rijst en zeewier vellen (nori). De sushi-rijst zal droog gaan smaken en het zeewier wordt taai en hardnekkig. Kortom, de smaakbeleving die zo belangrijk is bij verse sushi, kunnen wij na invriezen en ontdooien niet meer garanderen.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia Japonica. Met een ruwe rasp van haaienhuid worden de wortels van dit kruid fijngemalen. Het geraspte goedje dat overblijft, is lichtgroen van kleur, zoet en scherp. De specerij is opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komen.
Sushi is nu zo populair omdat het voor een groter publiek toegankelijk is geworden. Dit komt door de lagere prijs en het all you can eat concept, dus onbeperkt genieten van sushi voor een vaste prijs. Ook worden er steeds meer sushi restaurants geopend, waardoor er bijna in elke stad wel sushi kan worden gegeten.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Gari is niet alleen erg smakelijk (en gezond!), het heeft bij de sushi ook een belangrijke functie. De gari neutraliseert namelijk je smaakpapillen! Je eet het daarom tussen de sushigerechten door, om zo alles te neutraliseren en ervoor te zorgen dat je smaak niet beïnvloed wordt door het vorige gerecht.
Wasabi en gember, waar? Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.