De Z zou voor "za pobedoe" (voor de overwinning) staan, hoewel dit in het cyrillisch schrift een "з" zou moeten zijn (van "за победу"). Het zou ook kunnen staan voor "Zapad" (West), wat de richting van de troepenbeweging in Oekraïne zou kunnen betekenen of de oorsprong van het voertuig.
Een Russisch woord waarnaar de Z kan verwijzen, is Запад (spreek uit: zapad). Dat betekent "het westen", waar de troepen naartoe worden gestuurd. De letter Z bestaat overigens niet in het Russische cyrillische alfabet en is daarin vervangen door een soort teken dat lijkt op een drie.
De Rus heeft met witte tape op zijn turnpak de letter Z geplakt, die symbool staat voor de invasie van Russische troepen in Oekraïne. Het wordt gezien als een uiting van steun voor de oorlog.
Z komt dan van 'Za pobyedu', wat in de vertaling zoveel betekent als 'Voor de overwinning'. Volgens Russische bronnen betekent dat tevens dat een militaire missie is voltooid. De V betekent niet 'Victory' maar is voor Russische militairen een soort stempel voor de kreet 'In waarheid ligt macht'.
De Latijns-letter Z (Russisch: зет) is een van de verschillende symbolen geschilderd op militaire voertuigen van de Russische strijdkrachten die betrokken zijn bij de Russische invasie van Oekraïne in 2022, gespeculeerd om de strijdkrachten met speciale opdracht te helpen zich te onderscheiden van andere geallieerde of ...
Het teken was op talloze plekken langs de Oekraïense grens terug te vinden. De Z is in korte tijd hét symbool van de Russische strijdkrachten geworden. De exacte betekenis van het teken is nog altijd onduidelijk. Het zou de richting waarop de troepen zich bewegen aan kunnen geven, of de oorsprong van het voertuig.
“De meest gangbare variant is dat het de 'Z' is van het Russische woord dat overwinning betekent. Het kan ook zijn dat het staat voor het Russische woord dat het Westen betekent.
Een meer praktische verklaring van de Z op militaire voertuigen is dat het een manier is voor Russische strijdkrachten om hun eigen troepen en wapentuig te herkennen. Simpelweg om te voorkomen dat militairen op het slagveld op elkaar gaan schieten in plaats van op de vijand.
Z komt dan van 'Za pobyedu', wat in de vertaling zoveel betekent als 'Voor de overwinning'. Volgens Russische bronnen betekent dat tevens dat een militaire missie is voltooid.
Het werd de Z van 'za' – wat 'voor' betekent. Het ministerie publiceert er een reeks aan leuzen mee: voor de overwinning, voor onze soldaten, voor Rusland, voor onze helden, voor Poetin en zelfs: voor vrede.
Het wapen van Rusland (Russisch: Герб России, Gerb Rossii) is het officiële symbool van de Russische Federatie en bestaat uit een rood schild, waarop de Russische tweekoppige adelaar is afgebeeld.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Rusland gebruikt drie verschillende tanks: de T-80, T-72 en T-90. Bij al die tanks is de munitie opgeslagen in de koepel. Daardoor kan munitie snel en automatisch worden geladen in de loop. Anders dan bij westerse tanks hebben deze Russische wagens bovendien maar drie bemanningsleden in plaats van vier.
Z komt dan van 'Za pobyedu', wat in de vertaling zoveel betekent als 'Voor de overwinning'. Volgens Russische bronnen betekent dat tevens dat een militaire missie is voltooid. De V betekent niet 'Victory' maar is voor Russische militairen een soort stempel voor de kreet 'In waarheid ligt macht'.
India: 512 T-90S-tanks. Rusland: ongeveer 931 T-90's.
Op een onbetwiste eerste plaats staat het leger van de Verenigde Staten. Dat merk je onmiddellijk aan het jaarlijkse militaire budget: 587 miljard dollar! Opperbevelhebber is de president van de Verenigde Staten, de machtigste man ter wereld.
Oekraïne kan neutraal blijven maar dan wel met het sterkste leger van Europa. Aan een langdurige Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland valt niet te ontkomen zolang Poetin in Rusland aan de macht blijft.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
In 2019 telden alle leden van de NAVO gezamenlijk 3,245 miljoen militairen (2015: 3,125 miljoen). De Verenigde Staten telden 1,3 miljoen militairen, gevolgd door Turkije met ruim 445.000 man. Frankrijk telde ongeveer 208.000 militairen, Duitsland 180.000, Nederland had er 40.000 en België 25.000.
In een totale strijdmacht van 7.054.000 mensen tellen de gewapende troepen van de Volksrepubliek van China 2.285.000 actieve militairen (de grootste groep ter wereld), 800.000 reservisten en zoveel als 3.969.000 paramilitairen in hun rangen.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
De Z is een van de symbolen die sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 worden gebruikt op militaire voertuigen van de Russische strijdkrachten, samen met de O en de V. De symbolen ontstonden spontaan na de inval in Oekraïne en werden door de Russische autoriteiten meteen omarmd.
De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie. Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Sovjet-Unie aan de geallieerde zijde en leed het land zware verliezen.
De meeste inwoners wonen in Moskou, gevolgd door Sint-Petersburg (5,5 miljoen), wat beide steden tot ware metropolen maakt. De hoofdstad – die in het Europese gedeelte ligt – is met 12,5 miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld en bovendien de grootste stad van Europa.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.