Ondanks dat de Waldsteinia vrijwel alle omstandigheden goed aankan is een langdurige droogte in de zomer met hoge temperaturen niet ideaal. Sproei in zo'n geval een paar maal flink met water. Verdroogde en schijnbaar onherstelbare stukken Waldsteinia's kunnen behoorlijk snel en goed herstellen dmv.
In het voorjaar terugsnoeien is niet nodig. Maar het kan wel, je geeft door snoei de Waldsteinia een extra boost voor fris nieuw blad. (de bloei is daarna eerst wel iets minder). Wanneer de bloei matig is in het voorjaar, kan dit duiden op een kaliumtekort in de ondergrond.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Wil je een stuk van je tuin bestraten maar wemelt het van het onkruid, dan is worteldoek een uitkomst. Dit zijn grote matten van geweven kunststof vezels waar planten niet doorheen kunnen groeien.
In het voorjaar komen snel de eerste fris groene blaadjes uit gevolgd door een korte periode gele bloei. De bloei wordt snel gevolgd door een tweede uitbundige groei van nieuw fris groen blad waardoor de plant er uitziet als nieuw.
Uitlopers die te ver uitdijnen wegsnoeien en opruimen. Te oud geworden en rommelige planten kunnen eens teruggesnoeid worden tot 5-10 cm boven de grond. Soms komen na een tijd kale plekken tussen de bodembedekking. Snoei alle planten terug tot 5-10 cm boven de grond.
Wanneer de grond droog aanvoelt na een natte periode, klopt er iets niet met de waterhuishouding. In dat geval kun je de droge grond verbeteren door het verspreiden van compost. Het bodemleven gaat daar vervolgens mee aan de gang. De compost wordt gegeten en uitgepoept waardoor er een humuslaag ontstaat.
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
De Goudaardbei, Perzische muts, Stekelnootje, Elfenbloem, Ezelsoor, Dwergmispel, Maagdenpalm en Ooievaarsbek zijn voorbeelden van bodembedekkers wintergroen. Naast dat de namen leuk klinken zijn ze goed te combineren met andere planten in uw tuin.