De 9 tot 13 mm-Hollewandplug is bestand tegen schokken en trillingen en heeft een maximale belasting van 70 kg*. Ideaal voor het bevestigen van lichte tot middelzware voorwerpen, zoals fotolijsten of een spiegel, keukenkast en kapstok.
Een gipsplaat kan een gewicht dragen van maximaal 290 kg, mits je een hollewandanker gebruikt. Gebruik je een gipsplaatplug dan kan je er maximaal 145 kg aan hangen en bij gebruik van een hollewandplug tot 70 kg.
Hollewandanker. De laatste, en tevens sterkste manier is met een hollewand anker. Deze kan een gewicht tot maar liefst 290kg aan. Maak hiervoor ook een gat in de gipsmuur ter grootte van de diameter als het anker.
Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen. Deze pluggen gaan open als er een schroef wordt ingedraaid.
Ankerbout. Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo'n 200 kilo dragen.
Als je een wat zwaardere poster hebt die je aan een gipsmuur wilt hangen, raden we je aan gebruik te maken van een schroef en een gewone plug of metaalplug. Je moet dan boren en het gat in de muur wordt groter, maar de poster zal stevig hangen en je loopt niet het risico dat deze naar beneden komt.
Een tuimelplug is een verende, metalen plug die je gebruikt voor holle wanden en plafonds. Deze plug is ideaal om grote wanddiktes mee te overbruggen. De varianten met moer of schroefhaak zijn handig voor de montage van lampen en rails. Tuimelplug boren: vouw het scharende metalen uiteinde van de tuimelplug dubbel.
Het antwoord is in principe: ja, je kunt je tv ophangen aan een holle wand. Alleen hoe dat moet, verschilt per situatie. Holle wanden bestaan namelijk vaak uit gipsplaat dat bevestigd is op een houten of metalen frame.
Ga je boren in een holle wand, boor dan eerst een klein gaatje om de diepte van de holte tussen de gipswand en achterliggende muur te kunnen meten. Duw vervolgens een stuk dikke electriciteitsdraad door het gaatje totdat het de binnenmuur raakt. Dan weet je precies welke extra diepte je zult moeten boren.
Als je op zoek bent naar een snelle en sterke bevestiging in een gipsplaat, dan kies je voor de gipsplaatplug. Deze plug boort zichzelf in de plaat en zekert automatisch, ook met isolatie achter de plaat. Zo hang je lichte tot middelzware voorwerpen - denk aan een gordijnrail, kapstok of een TV - in een handomdraai op.
Gips is en blijft een kostbaar materiaal dat snel stuk gaat en daar moet zorgvuldig mee omgegaan worden. Daarom zijn er speciale schroeven met een extra lange schroefdraad. Iedere gipsschroef beschikt over een beschermingslaag die bestand is tegen gips en kalk. Dit is de zogenaamde gefosfateerde zwarte laag.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Volle wand expansiepluggen zijn voorgemonteerd met een schroef. Wanneer de plug met schroef in de muur wordt geplaatst, barst de plug, zet uit en drukt tegen de wanden van het gat.
Een hollewandplug is een plug waarmee je iets kunt bevestigen aan een holle wand. Met een holle wand wordt bedoelt een wand met holle ruimte er achter. Hollewandpluggen zijn er in vele varianten zoals kunststof of metalen hollewandpluggen.
Duw het puntje van de plug in de gipsplaat en met een schroevendraaier of een schroefmachine. Draai de plug met de klok mee tot de gipsplaatplug gelijk is met de gipsplaat. Plaats het object over de plug en schroef het object vast met een schroef. Draai de schroef gelijk met het object.
Zelfklevende spijkers of haakjes zijn een handig alternatief voor de traditionele schroef of spijker in de muur. Ze zijn geschikt voor verschillende ondergronden zoals behang en pleisterwerk. Ook heb je haakjes die speciaal gemaakt zijn voor tegels.
Gipsplaten komen in standaard maten, die variëren van 9,5 millimeter tot 12,5 millimeter dik. Twee van deze wanden met ertussen leidingen, ruimte en isolatiemateriaal, zorgen samen voor een gipswand van zo'n 40 tot 60 millimeter dik.
Standaard- en universele pluggen
Standaardpluggen zijn een ideale keuze wanneer ze op massief bouwmateriaal bevestigd moeten worden. De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast.
Kies een plug en een boor, meestal worden hiervoor deze 6 mm pluggen gebruikt. Gaat het om een hollewand gebruik dan een hollewandplug, deze plug kan tot wel 10 tot 15 kilo dragen. Deze plug kan je met een hamer in de wand tikken, om vervolgens de schroef(met dezelfde diameter als de plug) erin te schroeven.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).