De tijm zaden ontkiemen het beste bij een constante temperatuur tussen de 15 en 20 graden. Laat de tijm zaden niet uitdrogen. Houdt de grond licht vochtig met een plantenspuit. Na 10 tot 15 dagen zullen de tijm plantjes tevoorschijn komen.
Tijm groeit heel langzaam, na het kiemen zul je de zaailingen nog enige weken binnen moeten verzorgen tot de zaailingen groot genoeg zijn en het buiten niet meer vriest. Zorg voor een plekje bij kamertemperatuur in een raamkozijn in de zon. Houd de zaailingen vochtig maar niet te nat.
Tijm zaden zaaien
Tijm wordt binnenshuis gezaaid bij kamertemperatuur. Er worden per potje ongeveer 10 zaden gebruikt. Voor optimaal resultaat wordt een mengsel gebruikt van potgrond met minimaal ¼ deel grof zand. Tijm geeft de voorkeur aan luchtige, arme en droge grond.
Tijm is behoorlijk winterhard, alleen met strenge vorst en vocht kan tijm moeite hebben. Gaat het meer dan 5 graden vriezen en staat je tijm op een nattige plek in je tuin, doe je er goed aan je tijm tijdelijk af te dekken. Tijm behoudt de blaadjes in de winter, hij is dus wintergroen.
Tijm kweken
Verspreid een tiental zaadjes over de pot en strooi een laagje zand van 0,5 cm over de zaadjes. Maak de bodem vochtig en houd een constante temperatuur van ongeveer 21°C (kamertemperatuur).
Tijm houdt van veel zon. Zet het plantje daarom het liefst op een zonnige plek. Halfschaduw kan de tijm plant ook nog wel aan maar hoe meer zon hoe beter de tijm plant het gaat doen.
Tijm houdt van een warme en droge standplaats in de volle zon. Bij zachte winters zal het tijmplantje geen problemen ondervinden. Als het erg koud is dan kun je de tijm het beste beschermen en eventueel binnen neerzetten.
De meest voorkomende Tijm, de Thymus vulgaris, wordt circa 30 centimeter hoog en zal in mei tot juni met roze bloemetjes bloeien. Tijm kan goed tegen vorst, is winterhard en behoudt ook in de winter zijn blad. Tijm verzorgen is niet moeilijk. Staat Tijm in de volle grond, dan is water geven niet nodig.
Rozemarijn, dragon, oregano, bernagie, bieslook, bonenkruid en tijm zijn heel bijenvriendelijke kruiden. Ook koriander, lavas, paardenbloem, citroenmelisse, munt, smalle weegbree en peterselie trekken de bestuivers aan.
Hoewel tijm van zon en droogte houdt, verdampt het blad voortdurend water. Vooral tijdens hete droogteperiodes, maar ook in de winter mag de bodem niet volledig uitdrogen. Als de kleine stevige blaadjes geel worden of eraf vallen is het vaak al te laat.
De tijm plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 20 cm tussen de planten. Tijmplanten kun je ook met meerdere planten in een pot zetten om zo een mooie bos kruiden te krijgen. Tijm kun je afsnijden als het ongeveer 10 - 15 cm lang zijn.
Hoeveel Tijm - Thymus planten per vierkante meter (m2)
Wij adviseren om 8 planten per vierkante meter te planten. Zo krijgen de planten voldoende ruimte om te groeien maar bedekken zij ook het plantvak mooi.
Ik geef de planten in een verhoogde bak en in potten in het voorjaar wat voeding maar zeker niet teveel: meestal kies ik voor een (klein) handje samengestelde organische meststof of biologische 'kruidenmest'. Tijm groeit van nature in gebieden waar er weinig voeding in de zanderige grond zit.
Is tijm giftig? Nee, tijm is niet giftig.
Alle tijmsoorten kun je vermeerderen door stekjes af te snijden van de moederplant. Zet deze stekjes in zandige compost om ze te laten wortelen.
Rozemarijn, tijm, salie en lavendel zijn voorbeelden van planten die je kan vermeerderen door het nemen van houtige stekken. Gebruik bij voorkeur het tussenstuk van een takje, het gedeelte dat net begint te verhouten. Dus niet het dunne, zachte gedeelte en ook niet de harde houtige stukken.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Het verschil met tijm
Ook al zijn beide houtachtige kruiden en vertonen ze wat smaak betreft sterke gelijkenissen, toch bestaat er wel degelijk een verschil tussen de twee. Tijm heeft namelijk een wat bitterdere en zoetere smaak dan rozemarijn.
Tijm houdt van een warme en zonnige plek en kun je het beste een plekje in de zon of de halfschaduw geven. Qua grondsoort houdt deze kruidenplant van een zanderige en kalkrijke grond die niet te nat is. Plant jouw tijm in Pokon Bio Moestuin Grond voor het beste resultaat.
Tijm wordt in de zomer gesnoeid, bij voorkeur aan het begin van de bloei tijdens de oogst.
Tijm werkt bij keelpijn, tegen hoesten, tegen slijmvorming en tegen symptomen van astma; het is een rustgevende thee. Vroeger werd tijm ingezet voor bijna alle kwalen in je hele lijf; bij griep, problemen van je spijsvertering, voor maagpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Verse tijm: Verse tijm heeft een iets mildere smaak in vergelijking met gedroogde tijm. Het kan een verfrissendere en levendigere thee opleveren. Als je toegang hebt tot verse tijm, kun je deze zeker gebruiken om tijm thee te maken.