Alles van het lichaam, behalve de armen en handen, tellen mee in de beoordeling van de buitenspelpositie. Een speler staat evenmin in buitenspelpositie als hij zich op het moment van het spelen van de bal achter de bal bevindt.
De KNVB verwoordt buitenspel als volgt: een speler bevindt zich in buitenspelpositie indien enig deel van zijn hoofd, lichaam of voeten op de helft van de tegenpartij is (m.u.v. de middenlijn) én hij dichter bij de doellijn van de tegenpartij is dan zowel de bal als de voorlaatste tegenstander met enig deel van zijn ...
Indien een speler strafbaar in buitenspelpositie staat wordt gesproken van buitenspel. Buitenspel is een overtreding, en leidt tot een indirecte vrije schop voor de tegenstander. Een speler wordt niet voor zijn buitenspelpositie bestraft indien hij de bal rechtstreeks ontvangt uit een: doelschop, inworp, hoekschop.
2005 - Alleen lichaamsdelen waarmee je een doelpunt kunt maken, kunnen buitenspel staan: hoofd, borst, knie of voet wel buitenspel, hand en arm niet.
De uitdrukking buitenspel is een term uit het voetbal. Een speler staat in buitenspelpositie als deze dichter bij de achterlijn van de tegenstander staat dan de bal en de vóórlaatste tegenstander (inclusief de doelman (Wikipedia: doelman)). Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn eigen speelveldhelft bevindt.
Een speler staat namelijk in buitenspelpositie wanneer de speler de bal ontvangt op het moment dat hij/zij tussen de keeper en de laatste verdediger staat. Ook staat een speler buitenspel als hij/zij de keeper voorbij is en de bal ontvangt die in een voorwaartse lijn is gespeeld.
Je bevindt je in buitenspelpositie, als je op het moment dat de bal wordt gespeeld, dichter bij de doellijn van de tegenpartij bent dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Als je gelijk staat met de voorlaatste verdediger sta je niet buitenspel.
Dames, opgelet! Je staat buitenspel als je dichter bij de doellijn van de tegenpartij bent dan de bal én de voorlaatste tegenstander. De laatste tegenstander is meestal de doelvrouw, dus om safe te zijn moet je zorgen dat er dan nog 1 verdedigster tussen jou en haar staat voordat je de bal krijgt aangespeeld.
Vroeger werd er altijd buitenspel gevlagd door de lijnrechter, als er een bal vertrok in de richting van een speler die de bal al dan niet kreeg en die buitenspel stond. Vanaf nu wordt het buitenspel dus niet altijd onmiddellijk meer afgevlagd en wordt deze regel toegepast wanneer er zich zo'n situatie voordoet.
Volgens de officiële regel mag je met geen enkel lichaamsdeel buitenspel zijn, behalve de handen en armen. Dat betekent dat je al buitenspel staat wanneer alleen je hoofd of het puntje van je voet voorbij de voorlaatste verdedigers komt. Alleen buitenspel staan is niet strafbaar.
Tevens is het belangrijk om te vermelden dat een speler bij ingooi geen buitenspel kan staan.
Buitenspel geldt alleen nog ná die lijn, in een vergroot 16-meter gebied. Als voordelen zien lezers dat het speelveld langer wordt (meer ruimte om tot aan het buitenspelvak aan te vallen) en dat grensrechters minder moeten draven langs de lijn.
"Voorheen werd gezegd: je kunt alleen op de aanvallende helft een vrije bal tegenkrijgen. Nu kun je nog steeds alleen maar op de aanvallende helft buitenspel staan, maar de vrije trap wordt genomen op de plek waar de speler de bal aanneemt," vertelt Higler.
Bij het spelen met de voet door de verdediger wordt namelijk buitenspel opgeheven. Als een verdediger de bal (die onderweg is naar de buitenspel staande speler) bewust met de hand/arm speelt, dan moet je dat zien als het bewust spelen van de bal en ontstaat er een nieuwe situatie, doorspelen.
Een indirecte vrije schop wordt onder meer toegekend als een doelverdediger binnen zijn eigen strafschopgebied de bal langer dan zes seconden in zijn handen houdt voordat hij deze weer in het spel brengt, en als hij de bal met de handen oppakt, nadat deze hem doelbewust door een medespeler met de voeten is toegespeeld.
Vanaf de O13 geldt de buitenspelregel. De officiële regel luidt: “Een speler staat buitenspel als een speler zich dichter bij de doellijn van de tegen- partij bevindt dan de bal en de voorlaatste verdediger, op het moment dat de bal in zijn richting geschoten wordt.” Een keeper wordt ook als een verdediger beschouwd.
Een assistent, ook wel grensrechter genoemd, is een scheidsrechter die functioneert op de zijkant van het veld. Je bevindt je als grensrechter langs de zijlijn aangegeven met de blauwe pijl. Je staat dus aan de linkerkant van de keeper van de verdedigende partij.
- Bij een hoekschop wijst u met uw vlag richting de hoekvlag van de verdedigende partij. - Bij een doeltrap wijst u met uw vlag richting het doel van de verdedigende partij. Zie ook hierna bij onderdeel 6 voor meer uitleg en onderdeel 12 voor de vlagsignalen. Wanneer een speler buitenspel staat.
Wanneer te vlaggen (buitenspel)
Steek eerst de vlag recht omhoog en vervolgens: -Voor een speler aan de andere zijde van het speelveld houdt u de vlag schuin omhoog. -Voor een speler midden op het speelveld houdt u de vlag horizontaal -Voor een speler het dichts bij u houdt u de vlag schuin naar de grond.
Zestienen is een spelvorm van voetbal. De naam stamt af van het bekende straatvoetbalspel tienen. Bij zestienen is het de bedoeling om van buiten het zestienmetergebied van het voetbalveld te scoren. Er zijn meerdere varianten van zestienen, zo heeft iedere groep zijn eigen spelregels.
Wanneer de bal geheel over de lijn buiten het speelveld is, aangeven welke partij recht heeft op een inworp, hoekschop of doelschop; Bij een inworp wijst u met uw vlag richting de hoekvlag van de niet ingooiende partij.Bij een hoekschop wijst u met uw vlag richting de hoekvlag van de verdedigende partij.
De belangrijkste kwaliteit van een diepe spits moet zijn scoren! Hij is steeds de diepste speler centraal en is altijd voor doel wanneer de bal in de 16 meter komt. Is meestal groot, sterk met het hoofd en moeilijk van de bal te zetten.
Kort gezegd, een indirecte vrije trap is een vrije trap van waaruit een doelpunt niet direct mag worden gescoord. In plaats daarvan moet de bal worden aangeraakt door een extra speler, dat kan van beide kanten zijn, voordat een schot kan worden genomen.
Buitenspel staan is een bepaalde regel bij het voetbalspel; ook meer algemeen gezegd van iemand die is buitengesloten, niet meer mag meedoen.