Een halfdroge Riesling smaakt heerlijk bij varkensvlees en gerechten met gans, omdat de frisse zuren van de wijn voldoende tegenwicht bieden tegen het wat vettige karakter van het vlees. Andere klassieke gerechten uit de Elzas zijn coq au vin en zuurkool. Deze gaan het beste samen met een droge Riesling.
Wat eet je bij Rieslingwijnen
Een droge Riesling is heerlijk verfrissend om zo van te genieten. Als aperitief. Maar past ook heel goed bij gerechten met zuurkool, bij asperges, gevogelte, garnalen, kreeft of varkensvlees. De iets zoetere Rieslings zijn perfect bij kruidige en pikante (Aziatische) gerechten.
Droge (vollere) Riesling is lekker bij zuurkool, gevogelte, zeevruchten en varken. De wat frissere Riesling smaakt nog lekkerder met lichte vissige hapjes en asperges. Subtiel zoete Rieslings zijn te gek bij Aziatisch eten.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Volle witte wijn past goed bij romige gerechten als romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken. Maar ook bij schaaldieren, kip en ander gevogelte. Welke wijnen: chardonnay, sémillon, viognier, marsanne en roussanne.
Hapjes voor een gezellige borrelplank
Kazen, probeer een mix van harde kaas (Parmezaanse kaas, cheddar, Comté), halfharde kaas (Asiago, Manchego, Gruyère), zachte kaas (Brie, Roquefort, geitenkaas), verse en oude kaas. Charcuterie: verschillende soorten rauwe ham, chorizo en salami. Paté. Olijven.
Een volle witte wijn van druivenrassen als Pinot Grigio, Riesling en Viognier serveer je het beste op een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Een droge, frisse wijn serveren van druivenrassen als Verdejo of Sauvignon Blanc? Houd dan rekening met een wat lagere temperatuur, tussen de 8 tot 10 graden.
Een uitstekende fles Riesling kan wel tientallen jaren onder goede omstandigheden in een wijnkelder worden bewaard en is dan nog steeds goed. Dat hebben we vooral te danken aan de zuren in de wijn, die een conserverende werking hebben.
De Riesling is een langzaam rijpend ras, dat gekenmerkt wordt door een fruitig zuur. Daarom is hij voorbestemd voor de noordelijke gebieden, waar hij in de late herfstzon zijn rijping voltooit.
Hapjes en wijn
Maar ook witte wijn en rosé kan hier erg lekker bij zijn. Daarnaast zie je vaak veel verschillende soorten kaas op de borrelplank liggen. Een kaasproeverij kan heerlijk zijn met de juiste wijn, deze wijnen smaken het beste bij kaas. Daarnaast zie je ook vaak broodjes en olijven op de borrelplank.
Wat eten we bij deze wijn? Deze heerlijk frisse Silvaner doet het heel goed in dit seizoen met asperges à la Flamande, asperges op klassieke wijze bereid met beenham, gekookte eieren, gesmolten boter en gekookte krieltjes.
4. Mousserend: mousserende wijnen zijn wijnen met koolzuurgas. Mousserende riesling komen voornamelijk voor in Duitsland.
Deze wijnen zijn echte krachtpatsers en combineren het beste met gerechten met pit. Denk aan een Thaise curry, maar ook maar ook een krachtige maaltijdsalade met blauwe kaas. Een klassieke combinatie in de Elzas is een Gewurztraminer met munsterkaas, vaak geserveerd met wat kummel erbij.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
De bekendere witte wijnen van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc gaan de riesling voor qua omvang, maar qua kwaliteit behoort de riesling zeker tot de top. Ook daarom wordt de Riesling gewaardeerd door veel sommeliers en wijnliefhebbers.
Hoe lang kun je witte wijn bewaren met schroefdop? Ook voor witte wijn geldt dat je een fles met een schroefdop net zo lang kunt bewaren als een fles met een kurk. Afhankelijk van het type wijn is dit tussen de één en tien jaar.
Witte wijn bewaren
Je kan een geopende fles witte wijn tot maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Wel merk je bij witte wijnen na één dag al verschil. Dit verschil betekent niet dat de wijn niet meer goed is, maar je zal merken dat de frisse en fruitige smaak vermindert.
Al kan je zeker opteren voor een witte wijn die een bloemige geur en smakenpallet heeft. Een chenin blanc of een frisse riesling bijvoorbeeld. Die zomerse toets past niet alleen bij de zomerse temperaturen, maar laat de volle smaken van de charcuterie volop floreren.
Sauvignon Blanc met een fruitige smaak
Sauvignon Blancs met tonen met limoen en grapefruit komen vaak uit Zuid-Afrika of Chili. Ze gaan erg goed met gegrilde vette vissen. Ook erg lekker met een salade met avocado of gegrilde kip of lam. De lichte kruiden zijn mooi in balans met de frisheid.