Roti is een van oorsprong hindoestaanse, gevulde, `broodpannenkoek` Roti is van oorsprong een Hindi woord en is de algemene benaming voor alle vormen van brood in grote delen van India, Pakistan, geheel Indonesië en geheel Maleisië.
In Nederland is roti de meest bekende. Officieel is roti de naam van een Indiaas platbrood, daar komt het dan ook vandaan. Het belandde vervolgens in Suriname en daar is er een gerecht van gemaakt. Dit gerecht is vervolgens met Surinamers mee naar Nederland gekomen.
Roti is de naam van een Indiaas platbrood dat in vele landen, waaronder Suriname, gegeten wordt. Tevens is het de naam van een Surinaams gerecht: een ronde, platte rotiplaat die wordt geserveerd met kipcurry, aardappelcurry, kousenband en een ei. Er bestaan ook varianten zonder kip.
Het woord roti is afgeleid van het Sanskrietwoord rotikā, dat 'brood' betekent. Het woord chapat (Hindi: चपत) betekent 'plat', 'klap', wat verwijst naar de traditionele bereidingswijze, waarbij dunne ronde plakken tussen de vochtige handpalmen worden gemaakt.
Faja Lobi Roti Masala Speciaal is een vers bereide romige Surinaamse woksaus, waarmee meer dan 25 verschillende échte authentieke Surinaamse Roti Gerechten volgens de originele (geheime) Surinaamse recepten, overgedragen van moeder op dochter, bereid kunnen worden.
Roti eet je eigenlijk met je handen, dat is ook wel het gezelligst, maar kan natuurlijk ook met mes en vork.
Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De “pannenkoek” die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd.
Een van de bekendste gerechten in en uit Suriname is roti. Ook in Nederland heeft het gerecht de culinaire hartjes veroverd.
Antwoord. Het hangt ervan af wat bedoeld wordt. Indiase mensen zijn mensen uit India. Met Indische mensen kunnen ook mensen uit India bedoeld zijn, maar er wordt, vooral in Nederland, mee verwezen naar Nederlanders met een familiegeschiedenis uit het voormalige Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).
Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
Het hangt ervan af wat bedoeld is. Indiase keuken duidt op gerechten uit India. Indische keuken kan – voornamelijk in België – eveneens op gerechten uit India duiden, maar in Nederland verwijst Indische keuken meestal naar gerechten uit Indonesië, ook wel de Indonesische keuken genoemd.
Koriander, Kurkuma, Komijnzaad, Fenegriek, Mosterdzaad, Nigella, Gember Peper.
de roti zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: roti'sVerbuigingen: rotietje Surinaams (Hindoestaans) gerecht van ongerezen brood met kousenband, aardappelen, hardgekookte eieren, groenten en vlees en vooral gekruid met o.a. masala Bron: WikiWoordenboek.
Er zit 7,4 gram vet in 1 stuk (85 gram) roti, waarvan 0,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Pittige en vetrijk eten kunnen maag-darmklachten veroorzaken. Wat minder peper nemen dus, als je hier last van hebt. Kokosmelk, kokosolie en producten die in veel olie zijn gebakken zoals bara of teloh (gefrituurde cassave) bevatten veel (verzadigd) vet. Let daarom op de hoeveelheden.
Basisvoedsel zijn onder meer rijst, aardvruchten zoals tayer en cassave (Creools) en roti (Hindoestaans). Kip in tal van variaties, van het Chinese los foroe en het Hindoestaanse massala kip tot het Creoolse pom, vormt in veel gerechten een van de hoofdingrediënten.
Hindo(o)estaanse Surinamers ook wel bekend als de Hindoestanen of Hindostanen (of Hindoestani), zijn een bevolkingsgroep in Suriname (en diaspora waaronder Nederland) die afstammen van Brits-Indische contractarbeiders die vanaf 1873 uit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname zijn gebracht.
Keer op keer hoor ik dat mensen verwachten dat Surinaams eten pittig is. Maar niets is minder waar; het meeste Surinaamse eten is niet pittig van zichzelf (we koken een madame-jeanette-peper mee voor het aroma, niet voor de pittigheid), maar veel Surinamers houden wel van wat pit in of bij het eten.
Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris en Viognier zijn heel geschikt. Ook een zachte rosé met rijp fruit uit Zuid-Afrika, Italië, Bandol of Tavel past er prima bij.
Surinaamse broodjes, ook wel Surinaamse puntjes genoemd, zijn een van de hoogtepunten bij menig toko. Perfect ook voor de Nederlander die toch het liefst een broodje tussen de middag eet in plaats van een nasi rames.
Bij roti, een licht pittig gerecht waar veel gebeurt, past een bier wat niet té aanwezig en in your face is, maar wat qua smaak het gerecht mooi kan complementeren. Ik koos voor een ur-pilsner.
Chapati is een Indiaas soort brood, dat veel gegeten wordt bij gerechten als curry. Het lijkt op naanbrood, maar het verschil is dat dit chapati brood veel dunner is omdat gist wordt weggelaten, waardoor het niet rijst.
Maak zelf roti, een Surinaams-Indiaas platbrood, gevuld met heerlijke gekruide aardappelen. Laat het deeg rusten, kneed het en rol het uit, vul het met de aardappelen, bak het aan beide kanten in de koekenpan tot het droog is en geniet!