Afkorting van Het Alternatief. Halt heeft tot doel jongeren die voor het eerst met politie of justitie in aanraking komen (de first offenders), de mogelijkheid te bieden tot het verrichten van herstelwerkzaamheden voor de benadeelde of ten algemenen nutte.
Taakomschrijving Stichting Halt
Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren van 12 tot 23 jaar aan te pakken, zonder dat jongere een strafblad krijgt. Halt legt een maatregel op aan jongeren die een strafbaar licht vergrijp hebben gepleegd. Dit is de zogeheten Halt-straf.
De Halt-interventie is een buitenstrafrechtelijke aanpak voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd. Jongeren komen bij Halt terecht via: De politie, soms na expliciete toestemming door het Openbaar Ministerie.
Halt biedt een buitenstrafrechtelijke aanpak gericht op het voorkomen van schoolverzuim. Samen met de jongere, ouders, leerplicht en de school kijkt Halt naar wat een jongere nodig heeft om weer naar school te gaan. Als er andere hulpverlening is, wordt die ook betrokken.
Halt (Het alternatief) is in 1981 opgericht door gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie. Hun doel is om ervoor te zorgen dat jongeren die een delict hebben gepleegd (bijvoorbeeld winkeldiefstal, vernieling of overlast) recht zetten wat fout is gedaan en leren hoe ze voortaan uit de problemen kunnen blijven.
Je biedt je excuus aan, aan het slachtoffer. Soms moet je ook schade vergoeden en een werkopdracht uitvoeren. Ook je ouders hebben altijd een rol in het Halt-traject. Een Halt-traject duurt nooit langer dan 20 uur.
De Halt-straf is een afdoening waarmee jongeren (bij positieve afronding) justitiële documentatie kunnen voorkomen. Waarom naar Halt? Halt heeft een aanbod dat goed aansluit bij deze jongeren en delicten.
schoolverzuim kan wel opnieuw naar Halt verwezen worden voor een ander Halt-feit. Te allen tijde geldt: maximaal drie keer naar Halt.
Als je naar Halt moet, krijg je de kans om je fout goed te maken. Als je het Halt-traject volgens de afspraken afrondt, krijg je geen strafblad. Een doorverwijzing naar de Halt-interventie staat wel in de politieregisters voor 5 jaar. Wat dit kan betekenen lees je in de flyer hieronder.
Als een jongere goed meewerkt en de opdrachten uitvoert volgt een positieve HALT-afdoening. De HALT-medewerker stuurt de leerplichtambtenaar hierover een bericht en daarmee is de zaak afgedaan. Als een jongere niet meewerkt en/of de opdrachten niet uitvoert volgt een negatieve HALT-afdoening.
De HALT-afdoening is een buitenjustitiele afdoening met een vrijwillig karakter. HALT staat voor 'Het ALTernatief'. Deze buitenjustitiële afdoening is geregeld in artikel 77e Sr.De HALT-afdoening is een buitenjustitiële afdoening met een vrijwillig karakter voor jeugdigen van 12 tot 18 jaar.
First offenders
Uit het onderzoek blijkt dat een Halt-afdoening niet voor elke jongere effectief is. Een taak- of leerstraf werkt met name positief voor 'first offenders' (jongeren die nog niet eerder de wet overtraden) zonder veel problemen.
Halt is één organisatie met teams in het hele land. Zo bundelt Halt de krachten tot één vitale organisatie die slagkracht heeft en efficiënt haar werk doet. En tegelijkertijd blijft Halt aansluiten bij de lokale wensen. Halt is een stichting met een directeur/bestuurder en een Raad van Toezicht.
Jongeren van 12 tot 18 jaar die strafbare feiten plegen, zoals bijvoorbeeld: winkeldiefstal, vernieling, openbaar dronkenschap of oplichting kunnen naar Halt worden verwezen. In sommige gevallen is daarvoor toestemming nodig van het Openbaar Ministerie.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking, tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
Maximimumstraffen in jeugdstrafrecht
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar.
Straffen: geldboete en/of taakstraf
Minderjarige kunnen een geldboete en/of een taakstraf opgelegd krijgen van zowel de officier van justitie, als de rechter. Daarnaast heeft de rechter de mogelijkheid om jeugddetentie op te leggen. De maximumstraffen bij minderjarigen liggen lager dan bij volwassenen.
Misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van 12 jaar of meer. Zoals moord, doodslag, verkrachting en mensenhandel.
Boete voor jongeren vanaf 12 jaar
Jongeren vanaf 12 jaar kunnen een boete krijgen als ze een strafbaar feit plegen. Bijvoorbeeld voor vernieling of als zij zwartrijden in het openbaar vervoer. De officier van justitie bepaalt de hoogte van de boete. Bij ernstigere overtredingen doet de rechter dat.
Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van jongeren met een strafblad worden altijd verstrekt aan de rechter en de officier van justitie.
Bij een misdrijf krijgt u altijd een strafblad als u op dat moment 12 jaar of ouder bent. Bij een overtreding hangt het af van de soort overtreding en de opgelegde straf. De wet bepaalt of een strafbaar feit een misdrijf of een overtreding is.