Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Kortom: ook volgens het Voedingscentrum kun je om af te vallen gerust pasta blijven eten. Sterker nog: het kan je, door het verzadigde gevoel dat het geeft, zelfs hélpen af te vallen, mits je de juiste pasta eet, met voldoende groenten, eiwitten en het liefst een zo natuurlijk mogelijke saus.
Hoeveelheid pasta per persoon bepalen
De vuistregel is hierbij ongeveer keer 2,5. Oftewel 100 gram ongekookte pasta is zo'n 250 gram gekookte pasta. Gemiddeld genomen kook je als je pasta kookt zo'n 75 tot 125 gram ongekookte pasta per persoon. Voor een kleine eter ga je dus voor ongeveer 75 gram ongekookte pasta.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
We beginnen met de hoeveelheid calorieën. De waarden wijken niet zoveel van elkaar af. Atkins Penne (329 kcal) en AH Rode linzen penne (335 kcal) zijn de 2 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Grand' Italia Penne glutenvrij (359 kcal), AH Penne spelt (355 kcal) en AH penne (355 kcal).
Want koolhydraatrijke gerechten - zoals pasta - schrappen, blijkt helemaal nergens voor nodig. Sterker nog, het regelmatig eten van een flink bord spaghetti, fusilli of penne kan zelfs helpen – hoera!
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
Is pasta calorierijk? Pasta is niet calorierijk. Pasta bevat minder calorieën dan brood, rijst, aardappelen, enz., maar meer dan de meeste andere voedingsmiddelen. De hoeveelheid calorieën in pasta hangt af van de soort en de bereiding.
Voor aardappels, pasta en rijst kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het verschil is tussen het ongekookte en gekookte gewicht: Aardappelen: ongekookt 100 gram = gekookt 110 gram (x 1,1) Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5)
Een spaghettimeter is een keukengereedschap dat verkrijgbaar is bij winkels in huishoudelijke artikelen, kookwinkels en online. Je plaatst de lange pasta in de verschillende gaten om de juiste hoeveelheid af te meten. Sommige pastalepels hebben een gat in het midden. Dat gat is een maat voor een portie lange pasta.
In 100 gram gedroogde pasta zitten ongeveer 370 kilocalorieën. De hoeveelheid calorieën kan per pastasoort verschillen, maar in normale pasta, gemaakt van harde tarwe, is de gemiddelde hoeveelheid calorieën ongeveer 370 kilocalorieën per 100 gram. Dit staat gelijk aan 1570 kilojoules.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Als je het liefst 'normale' patat eet, met een dikke klodder mayonaise en een kroket dan is dit ook niet slecht voor je gezondheid, mits je dit met mate doet. Volgens het Voedingscentrum is één keer per week een ongezonde maaltijd geen probleem.
Je kunt dus prima een portie nemen ter grote van je hele hand. Een portie klein fruit of kleingesneden fruit past ongeveer in je handen als je er een kommetje van zou maken, dat is ongeveer 100 gram.
Er zitten 161 kilocalorieën in 1 portie (125 gram) pasta, vers. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pasta, vers'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Snel-afvallen-dieet dag 1
Eet bij het avondeten 100 gram kipfilet, kalkoenfilet of vis (eventueel bakken in een kleine hoeveelheid olijfolie).
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan kun je gnocchi beter overslaan, net als pasta. Ben je niet zo met een koolhydraatarm dieet bezig, maar wil je toch wel een beetje aan je koolhydraatinname denken, dan kun je overdag wat minder koolhydraten eten en tijdens de avondmaaltijd gnocchi.
De onderzoekers ontdekten uiteindelijk dat diegene die pasta hadden gegeten net wat gewicht verloren waren en denken dat dat aan die lage GI ligt. "Uit onze studie blijkt dat het eten van pasta niet bijdraagt tot gewichtstoename of een toename van lichaamsvet", zegt hoofdonderzoeker Dr.