Het wetenschappelijke bewijs voor de effectiviteit van osteopathie is beperkt. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) besluit dat er enkel bewijs is voor de verlichting van nekpijn en in mindere mate van lage rugpijn, al is het effect beperkt.
Zo weet je of een osteopaat betrouwbaar is
en staat geregistreerd bij het Nederlands Register voor Osteopathie (N.R.O.). Geregistreerde osteopaten hebben aan alle opleidings- en exameneisen voldaan en worden hierop regelmatig getoetst. Afgestudeerde osteopaten dragen de titel D.O.-M.R.O. D.O.
Osteopathie heeft veel ervaring met het behandelen van “onverklaarbaar” bestempelde klachten. Hierdoor is osteopathie een nuttige therapie en een goede aanvulling op andere disciplines. Osteopathie kan voor iedereen nuttig zijn; ter preventie, maar zeker ook ter voorkoming van terugkerende lichamelijke klachten.
Alhoewel osteopathie niet geheel wetenschappelijk bewezen is, wordt er continue meer wetenschappelijk bewijs gevonden door de vele studies in binnen -en buitenland naar de effecten van osteopathische behandelingen.
Te vermijden. Het wordt afgeraden om de eerste drie dagen na de osteopathische behandeling zware inspanningen te leveren. Zo dienen sporten, zware voorwerpen tillen en stevige arbeid vermeden te worden. Het lichaam moet de tijd krijgen om de osteopathische correcties te integreren.
De frequentie van de behandelingen ligt tussen 1 week tot een maand. Je lichaam heeft deze tijd nodig om tot een goed herstel te komen. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om een optimaal herstel te bereiken. Ik streef naar een 3 tot 4 aantal behandelingen waarin er duidelijk een verbetering moet zijn.
Hoe snel resultaat met osteopathie? Osteopathie werkt vaak snel. Bij de meeste klachten zal osteopathie binnen 3 tot 5 behandelingen een duidelijke verbetering geven. Klachten die al jaren bestaan hebben soms wat meer tijd nodig.
Osteopaten in Nederland zijn geen arts. Tenzij zij geneeskunde hebben gestudeerd en deze opleiding hebben afgerond. Je kan het aantal op 1 hand tellen. Het gros van de osteopaten heeft een vooropleiding gehad als fysiotherapeut.
Wat kan je ervaren na een osteopathie behandeling? In het algemeen kan de patiënt in de 72U na een behandeling wat last hebben van lichte pijn, stijfheid, vermoeidheid, ... Het is ook mogelijk dat u nergens last van heeft.
Fysiotherapie is vaak gericht op spierversterking om zo je belastbaarheid te verhogen. Deze aanpak is goed, maar vaak te algemeen om klachten duurzaam weg te krijgen. Osteopathie zich richt op het corrigeren van verminderde mobiliteit in je gehele lichaam daar waar die verantwoordelijk is voor jou klacht.
Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling, in eerste instantie, een verergering van de klacht optreedt. D.w.z. het lichaam past zich aan de nieuwe situatie aan en dit gaat meestal niet zonder protest. De periode tussen de behandelingen kan variëren van 1 week tot 2 maanden.
Een osteopaat richt zich op het vinden en behandelen van functiestoornissen van gewrichten, weefsels en bewegingen in het lichaam. Osteopathie is een manuele geneeswijze wat betekent dat de osteopaat alleen gebruik maakt van zijn handen. Tijdens een behandeling komen er geen medicatie en/of apparaten aan te pas.
Osteopathie is meer holistisch van aard en richt zich op lichaamsfuncties zoals circulatie en spijsvertering. Een chiropractor kan oefeningen en stretches op maat maken om specifieke gebieden van pijn of letsel aan te pakken. Een osteopaat gebruikt manipulatie om de algehele functie te verbeteren.
Elke behandeling is een aanzet voor het lichaam om uiteindelijk zelf het evenwicht te herstellen. Om dit mechanisme zijn werk te laten doen, zitten er meestal 2 tot 4 weken tussen de behandelingen. Wanneer klachten verminderen (meestal na 3 behandelingen) wordt de tussenliggende periode 4 tot 6 weken.
Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)
Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans.
Hoeveel behandelingen zijn er doorgaans nodig? Bij de meeste klachten is na 4 à 5 behandelingen een duidelijke verbetering merkbaar. Bij hardnekkige klachten zal volledig herstel langer op zich laten wachten en zullen er dus meer behandelingen nodig zijn.
De osteopathische behandeling bij klachten aan de ledematen focust op het vrijmaken van de beknelde zenuw en het opheffen van blokkades in de bewegingsketen. Elke zachte manuele behandeling is er kortom op gericht de doorbloeding te verbeteren en de spanning te verminderen.
Vanuit de wettelijke ziekteverzekering bestaat er geen terugbetaling voor een bezoek aan een osteopaat. Hoewel veel inwoners dit niet weten en osteopathie sterk is ingeburgerd, beschouwt de overheid osteopathie nog steeds als alternatieve geneeskunde.
Om aan de basisopleiding tot osteopaat te mogen starten, moet je in het bezit zijn van een diploma MSc Kinesitherapie of Geneeskunde (aangevuld met nog een aantal andere diploma's).
De opleiding tot osteopaat is 5 jaar weekend-onderwijs, na de studies kinesitherapie of geneeskunde. Elk jaar dienen examens afgelegd te worden. Het laatste jaar bestaat uit stages en het maken van een eindwerk.
En welke verzekering vergoed osteopathie? De kosten voor osteopathie wordt bij zowel kinderen als volwassenen door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking.
Osteopathie werkt op de doorstroming van je hele lichaam. Door vooral na de behandeling 1 of 2 glazen water te drinken, bevorder je het effect van de behandeling omdat water een positieve invloed heeft op je lichamelijke herstel.
De periode tussen twee opeenvolgende behandelingen kan nogal variëren. Uw osteopaat zal op basis van zijn kennis en ervaring een advies afgeven en dit met u bespreken. Een interval van enkele weken is heel gebruikelijk. Na ieder consult wordt uw lichaam de tijd gegund optimaal te reageren.
Wat de osteopaat voor je kan betekenen bij rugklachten
Het gaat dan om de wervels, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte inwerken. Daar waar een bewegingsbeperking zit die de rug negatief beïnvloedt, zal deze door mobilisaties worden losgemaakt.